8. října 2015

Interpelace na ministra zemědělství ve věci zákazu prodeje o svátcích

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra zemědělství Mariana Jurečku ve věci zákazu prodeje o svátcích.

 
Petr Bendl: 

Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, na veřejnost se dostaly informace o snaze vládní koalice omezovat prodejní doby v obchodech v České republice. Pominu, že to je poměrně zásadní zásah do svobody podnikání v České republice, ale na to si možná lidé od této vládní koalice budou muset zvykat čím dál tím víc, není to jediný případ. Stejně jako si lidé v obchodech budou muset zvyknout na to, že když vláda zakáže podnikatelům podnikat, tak že asi nedostanou zaplaceno za dobu, za kterou zaplaceno dostávali, protože mohli chodit do práce a mohli dostávat tím pádem vyšší mzdu. Ale toto opatření by postihlo i producenty zejména potravin, které se prodávají jako čerstvé. To znamená, když se některé dny nebude moci prodávat, budou tím omezeni i naši potravináři nebo producenti potravin. Proto se vás chci, pane ministře, zeptat, zda s tímto navrženým opatřením souhlasíte a zda jej podporujete.
 
 
Marian Jurečka: 

Ještě jednou dobré odpoledne, nebo podvečer. Já musím říct, že nejsem asi ten nejpovolanější, kdo by se měl vyjadřovat tady k tomuto návrhu. Mimo jiné se jedná o senátní návrh zákona, nikoliv o vládní legislativní iniciativu. Nejsem předkladatel ani iniciátor tady tohoto záměru. Musím říct obecně, že já nejsem příznivcem velkých zásahů do jakéhokoli tržního prostředí. Obecně říkám, že stát má být ten, kdo lajnuje hřiště, seče to hřiště a dohlíží na to, aby (nesrozumitelné) byla férová pravidla. To říkám dlouhodobě a to stále platí. 
 
K vašemu dotazu musím říct, že si to dokážu představit, pokud jde o omezení prodejní doby. Řeknu konkrétně jeden příklad, kde si myslím, že to má logiku, například 24. prosinec. Já si nemyslím, že je úplně normální, že maminky a obecně lidé, kteří pracují v maloobchodě, jsou ve tři hodiny na Štědrý den ještě v provozu. To si myslím, že většina normálních lidí uváží, že asi na Štědrý den by měla být nějakým způsobem vymezena prodejní doba. Tohle je konkrétní příklad. Já si dokážu představit, že by se tam dal nějaký časový limit, dokdy ještě prodejny otevřeny budou a odkdy už ne. Není potom šťastné, když tito lidé s vyplazeným jazykem, lidově řečeno, přiběhnou domů a mají prožívat vánoční svátky.
 
Tolik asi moje odpověď. Já se spíše držím principiálního přístupu k této věci. Nejsem schopen vám tady definovat konkrétní přesné normativy, jak by to mělo vypadat, protože opakuji, že nejsem předkladatelem tohoto zákona. Děkuji.
 
 
Petr Bendl: 

Pan premiér tady dnes při interpelacích potvrdil, že takováto jednání existují. Zaráží mě, že první místopředseda KDU-ČSL nic takového neví. Nicméně děkuji vám za odpověď a počkám si na to, jak se zachováte, až tady norma bude. Děkuji.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR
zastupitel obce