11. října 2015

Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce: Ve sněmovně je chaos, který brání přijímání zákonů

Hazard ve sněmovně. S čím vším dnes koalice a opozice hazarduje? Duel předsedy ODS Petra Fialy a vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Česko, pevná hráz Evropy. Za mřížemi držíme lidi, kteří nechápou, proč, kde a na jak dlouho uvízli. Jde o promyšlený tah, který zajistí republice tak hroznou pověst, že se nám budou uprchlíci vyhýbat. Kdo na současné krizi získává politické body a dá se vůbec v tuzemsku mluvit o krizi? Duel vicepremiéra, předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, a šéfa občanských demokratů Petra Fialy. Úcta k bílým plášťům je v této zemi nezměrná. Svědčí o tom i výsledky posledního průzkumu. Jak je potom možné, že se lékaři celé roky potýkají s nedostatkem peněz anebo s nesmyslným systémem atestací? Hosty náměstek ministra zdravotnictví Josef Nevymazal, prezident České lékařské komory Milan Kubek a v reportážním rozhovoru také chirurg Jan Trachta. Tahanice o lesy, hrady, pozemky i lázně. Církevní restituce by měly být v plném proudu, ale zatím se zdá, že jde spíš o stojaté vody. V Aktech OVM o vydávání majetku církvím poprvé a exkluzivně s ústřední ředitelkou Státního pozemkového úřadu Svatavou Maradovou. I to jsou témata, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit. S nadhledem a v souvislostech. Vítejte a hezkou neděli vám všem ze žižkovské vysílací věže. Zákon o elektronické evidenci tržeb, zdanění loterií a hazardu a také čtvrteční interpelace. To jsou 3 body, o které se přou koalice s opozicí v Poslanecké sněmovně. Ministr financí, šéf hnutí ANO Andrej Babiš dává čím dál hlasitěji najevo, jak ho parlamentní demokracie obtěžuje. 

Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí; 30. 9. 2015 /ANO/: 

Naši partneři budou muset pochopit, že jednoducho nemůžeme brát ohled na, na opozici, jak je vlastně dlouholetou tradicí tradičních politických stran. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Slova lídra hnutí ANO, vicepremiéra Andreje Babiše. Opozici vadí, že jsou krácena její práva, například že se přednostně projednávají návrhy vlády či vládních poslanců nebo že se na čtvrtek, kdy bývají v Poslanecké sněmovně interpelace, dávají mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Nejen o tom přišli dnes diskutovat vicepremér, šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Dobrý den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A vítám i lídra opozice, předsedu občanských demokratů Petra Fialu. I vám přeji hezké nedělní poledne. Vítejte. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Jak si jako koaliční partner Andreje Babiše, pane vicepremiéra, zvykáte na nové pořádky, tedy že tradiční strany si musejí zvyknout na to, že se nebude ve sněmovně brát ohled na opozici? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

My si na to zvykat nehodláme a myslím, že to dáváme jasně najevo. Například ona snaha zrušit interpelace v Poslanecké sněmovně u nás narazila. My jsme podpořili návrh ODS, která se jasně proti tomu vymezila. A já považuji interpelace za velmi důležitý nástroj demokracie a parlamentarismu, takže my jsme to odmítli a nakonec i byly zachovány. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Nemyslíte, že Andrej Babiš hraje na tu lidovou notu, zkrátka že je Poslanecká sněmovna žvanírnou, že se nepodaří v dostatečném předstihu projednat ty vládní zákony, které mají přinášet peníze do státního rozpočtu? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Jisté je, že demokracie zdržuje a jak říká Masaryk: „Demokracie je diskuse“. Takže i diskuse zdržuje, ale já si myslím, že je velmi podstatné ubránit demokracii jako celek. Já chápu, že chce-li někdo řídit něco jako firmu, já neznám moc firem, kde by se jaksi demokracie udržovala, že by si náměstci nebo zaměstnanci odhlasovali, co má dělat šéf. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vy jste člen představenstva té firmy, protože Andrej Babiš je vaším koaličním partnerem. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Jistě a proto také k tomuhle nepřistupujeme a k demokracii to prostě patří. Podpořili jsme i opoziční okénka, která jsou ve sněmovně a domnívám se, že je to velmi důležité. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, mají ta slova i některé činy vicepremiéra, vašeho vládního kolegy, hranici, kdy byste si řekl, tohle nebudu poslouchat a nebudu s ním sedět na vládě? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Tam je otázka spíš obrácená. Pokud jemu nevyhovuje demokracie a nechce být s demokratickými stranami v koalici, pak je na něm, aby zvážil, jestli mu to nevyhovuje a neodešel on. Já se domnívám, že velmi podstatné je tady ty věci vysvětlovat, že jsou skutečně v určitých směrech nebezpečné, že bez disku se a demokracie a některých dlouhodobě promýšlených a dlouhodobě praktikovaných systémových věcí, nějakých procedur prostě tato země nebo vůbec demokracie může směřovat k něčemu, co bychom si nepřáli. Aspoň já bych chtěl dál žít v liberální parlamentní demokracii. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Je uvažování Andreje Babiše nebezpečím pro tuzemskou demokracii? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Možná pro typ. Tak známe různé typy demokracií, některé jsou trochu více autoritářské. 


Václav MORAVEC, moderátor:
To už není demokracie přeci. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Jsou různé formy, že. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Autoritářská nebo poloautoritářská demokracie, to nejde do sebe. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Některé prvky můžeme vidět i v některých zemích v rámci Evropské unie, a tam samozřejmě už se dostáváme na hranu, to by asi nám tady školení mohl udělat kolega. Nicméně já se domnívám, že to nebezpečné je, protože tím dáváme jaksi i lidem jasný signál, když člen vlády, druhý muž vlády říká, že ten systém, který tady je, je špatný a nefunkční a pomalý a zdržuje a podobně. Na druhou stranu, mně se osobně nelíbí a považuji za nečestné a nesportovní, když opozice využívá jedné kličky v jednacím řádu sněmovny a vlastně dokáže blokovat celou sněmovnu tím, že zablokuje třetí čtení. Já, pokud se nepletu... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Teď narážíte na elektronickou evidenci tržeb, což čeká Poslaneckou sněmovnu. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Oni tento nástroj vlastně už použili u zákona o státní službě. Pokud se nemýlím, možná mi to pan kolega vyvrátí, tak říkali, že už to nebudou používat, pokud nebude ohrožena demokracie. Já si myslím, že tedy elektronická evidence tržeb demokracii neohrožuje. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Jste ochoten, pane předsedo, připustit, když tady koaliční partner Andreje Babiše říká, že to je nebezpečné pro demokracii, uvažování a slova Andreje Babiše, že vy Andreji Babišovi nahráváte svoji destruktivní politikou ve sněmovně? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale to je úplně absurdní. My žádnou destruktivní politiku nemáme. A upřímně řečeno to, co říkal Andrej Babiš, že parlament je žvanírna nebo něco podobného, a zbytečné a zdržuje to, to už jsme někde slyšeli. Slyšeli jsme to v historii několikrát a například tohle říkal Adolf Hitler. A to není žádná paralela nepatřičná, to jsou prostě historická fakta. A každý, kdo zpochybňuje... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, podle vás je ta paralela patřičná? Srovnávat demokraticky zvoleného... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. Prosím vás, mluvíme o slovech, která jste vy sám citoval. A to jsou slova, která v historii opakovaně zaznívala. A jeden z těch, kteří tato slova používal, byl Adolf Hitler. A ono to vždycky začíná nenápadně. Ten parlamentarismus se dá lehce odbourat tím, že řekneme, tam se jenom mluví, žvaní a my budeme teď jednat, dejte nám na to mandát. Kdo toto říká a kdo zpochybňuje práva menšiny v demokracii, tak tu demokracii do jisté míry ohrožuje. Ale abychom si rozuměli, to, co se odehrává v Poslanecké sněmovně, to není věc jenom Andreje Babiše, to je věc vládní koalice, která neustále mění program, přehlasovává a prohlasovává změny programu a to vede k tomu, že v Poslanecké sněmovně nejen že se neprojednávají věci opozice, ale že tam panuje permanentní zmatek. My tam ráno přicházíme, prakticky nikdy, a bez ohledu na to, že je nějaká dohoda předsedů poslaneckých klubů, nikdy nevíme, co se bude projednávat, neustále se to mění. A to každý pochopí, že nevede ke kvalitnějšímu přijímání zákonů a legislativy. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A znovu se ptám, nepřispíváte vy k tomu zmatku, když se zmíníme o prvním zákonu, elektronická evidence tržeb. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Počkejte, elektronická evidence tržeb, třetí čtení, o kterém já říkám, že tam teprve budeme důkladně argumentovat a bránit přijetí, ta ještě nenastala. My jsme obstrukce nikdy nepoužili, ani u služebního zákona Občanská demokratická strana k obstrukcím nepřistoupila. A já mám naopak pocit, že v Poslanecké sněmovně často obstruuje vláda. Například tím, že tam nejsou ministři. Vzpomeňme si na čtvrtek tohoto týdne, nebylo možné projednávat některé zákony, protože tam prostě nebyli ministři. A to mně připadá jako úplně absurdní. A pak si vláda stěžuje, že se něco neprojedná, no ona na to není připravena. Často měníme program, protože tam nejsou ministři. Mluvíte o interpelacích. Když někdy interpelace jsou, a já jsem rád, že občas jsou, tak tam není většina ministrů, tak my nemáme ani koho se ptát. Mně tento přístup vládní koalice připadá opravdu jako absurdní. Já chápu, že KDU-ČSL v tom hraje poměrně malou roli, protože prostě má malý význam ve vládní koalici. Ale už to, že u toho asistujete, mně připadá smutné. Protože to, co se děje v Poslanecké sněmovně, za to může vládní koalice. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vy, kdybyste byl koaličním partnerem v takové vládě, tak vy byste vystoupil z té vlády býti předsedou lidovců? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já bych se do takové vlády nedostal. Já nechci radit, co má dělat KDU-ČSL. Já mluvím za Občanskou demokratickou stranu. Ale pokud se mě ptáte, tak já bych nesekundoval u vlády, která prosazuje socialistická opatření výměnou za to, že realizuje obchody Andreje Babiše nebo obchodní zájmy Andreje Babiše. Mně to připadá nedůstojné. Ale mně tady jde o to, co se děje v Poslanecké sněmovně a to je zmatek nad zmatek. Moji kolegové, kteří jsou tam delší dobu, mně říkali, že toto nikdy nezažili. Ani v dobách, kdy byla v minulosti sociální demokracie u vlády. A to, že se Poslanecká sněmovna nedokáže třeba často dobrat ke konci projednávání nějakého zákona, to vůbec není nějakou obstrukcí opozice, to je neschopností vládní koalice. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Jste ochoten připustit ty námitky, pane vicepremiére? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já bych rozlišoval vládní koalici a jednotlivé strany. Já myslím, že náš význam v této vládě není malý. My máme malé zastoupení, ale myslím si, že ten význam je naopak velmi silný, protože troufám si říct, že bez nás by to bylo podstatně horší. Co se týká těch výtek... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Čímž ale připouštíte, že to je hrozné v té sněmovně. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Ano, přiznávám, že to hrozné je a souhlasím i s panem předsedou v tom, že to, co se tam děje, nemá obdoby, ale znalci říkají, že to je každé volební období horší a horší, takže je to trend, který je asi dlouhodobý. Jenom bych chtěl ještě říci... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A nesmiřujme se s tím.
 

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já se s tím také nesmiřuji. Já bych chtěl říct, že co se týká těch jednotlivých věcí, je bezpochyby nutné si uvědomit, že bylo možné projednávat zákony, i když tam není ten daný ministr. Ale chápu, že opozice chce, aby ho představoval a projednával ten, který tam je. Takže tomu já rozumím, myslím si, že je to zcela legitimní požadavek. A nemyslím si, že v minulosti by to bylo tak, že tam vždycky ti členové vlády byli. Na druhou stranu, poslední věta, pro nás pro všechny je dobré, abychom si tyto věci vyříkali. Já myslím, že ODS od nás jasně několikrát slyšela, stejně jako další opoziční strany, že my tyto trendy nepodporujeme a že ten zmatek do toho vnáší především ANO 2011 právě tím, co říkal pan předseda, a to já chci potvrdit, že je dohoda a přijde ANO a navrhne změnu pořadí. Přijde a řekne... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale vy teď s nimi sedíte ve vládě. Proto se vás ptám, kde jsou hranice vaší trpělivosti? 



Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Předpokládám, že pro nás je důležité, abychom nepovolili, abychom tyto věci dále nepřipouštěli. My jsme to měli na koaliční radě, jasně jsme se proti tomu vymezili, že už nám dochází trpělivost, protože s nováčky člověk musí mít nějakou trpělivost, ale teď už to je... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Už to jsou téměř 2 roky. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Ano. To je věc, na které se shodneme, prostě rozkoukat se už měli a jasně jsme jim deklarovali, že pro nás tyto věci nejsou přijatelné, stejně jako věci, kdy se projednává nějaký návrh, ke kterému se třeba dostaneme, a my jsme o tom zpraveni ex post a jasně zaznělo, že takovéto věci my tolerovat nehodláme. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pojďme se tedy bavit o konkrétních návrzích. Když se podíváme do Poslanecké sněmovny, tak současná Poslanecká sněmovna je zahlcena nejen vládními návrhy ale i poslaneckými návrhy a často právě z koaličních řad. Spory týkající se loterijního zákona to jen ilustrují. Zdá se, že současná Poslanecká sněmovna může přetrumfnout ty předchozí Poslanecké sněmovny. Podívejme se na data. 


redaktorka: 

Sněmovna zahlcená zákony. Za poslední 4 volební období jich zatím nejvíc bylo během vlády sociální demokracie v letech 2002 až 2006. Konkrétně šlo o 740 sněmovních tisků, z toho bylo 196 poslaneckých návrhů. Za Topolánkova a posléze Fischerova kabinetu přišli poslanci s více než 200 návrhů z celkových 613 sněmovních tisků. Další sněmovna za vlády Petra Nečase skončila sice dřív, přesto měla na stole k řešení 621 zákonných předloh. Současní poslanci, kteří jsou právě v půlce svého mandátu, dostali ke zpracování už bezmála 350 návrhů zákonů. Z pera poslanců jich pochází zhruba třetina. 


Václav MORAVEC, moderátor:

To jsou čísla, která máme k dispozici. Co říkáte těm číslům, Pavle Bělobrádku? To zahlcení sněmovny návrhy zákonů? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Prostě makáme, takže těch návrhů je celá řada. Těch návrhů je celá řada i z řad opozice. Domníváme se, že částečně je to způsobeno tím, že v podstatě některé věci se neustále odkládají i proto, že jsou načítány nové a nové. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale kdybych vám měl namítnout, že lepší je kvalita oproti kvantitě, a to je ten zásadní problém. Jak má být právní řád čitelný, srozumitelný, vy jste se k tomu v programovém prohlášení jako strany vládní koalice zavázali a jen, uvedu konkrétní příklad, návrh loterijního zákona. Toto jsou 3 sněmovní tisky, které se týkají nových pravidel fungování hazardu. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já půjdu na další školení, abych věděl, že mně nemáte skočit do řeči asi 3 vteřiny předtím, než jsem chtěl zmínit zákon, o kterém teď tady máme je vysázené. 


Václav MORAVEC, moderátor:

To jsou vládní návrhy. Pak jsou tady poslanecké návrhy vládní. To znamená jeden návrh, pod kterým jsou podepsáni i vaši poslanci a tohle je zmiňovaný návrh pana poslance Volného. Tento balík jsou jen sněmovní tisky týkající se zdanění hazardu. To neumíte ve vládě za rok vládnutí předložit jeden komplexní nový zákon nebo ministerstvo financí, aby se nemusely ty zákony flikovat poslaneckými návrhy? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Ministerstvo financí to zřejmě neumí. Co se týká Volného novely, tak to není vládní návrh, to je poslanecký a když jsme ho na vládě probírali, tak není ani koaliční, protože nezískal většinu jednotlivých koaličních stran. To znamená, ten nemá podporu ani KDU-ČSL, protože zaprvé se tomu trochu bráníme, aby se řešily některé věci poslaneckým návrhem a zadruhé ten vládní návrh, ten podporujeme a ten má mít přednost. A to, že se takhle paradoxně dostaly všechny 3, vypovídá o tom, jakým způsobem i ministerstvo financí některé normy prostě do Poslanecké sněmovny načítá. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Samo ministerstvo financí není schopno předkládat včas dobré návrhy a proto jednotliví poslanci za hnutí ANO, popřípadě lidovců předkládají vlastní poslanecké návrhy, chápu to správně? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

U nás to byl protinávrh, který znamenal, že pro nás zásadní jsou 3 premisy. Peníze za hazardu jsou krvavé a často v nich končí peníze lidí, kteří skutečně buď jsou na sociálních dávkách závislí anebo jsou závislí na těch hrách. A pro nás je důležité právě předcházet nebo omezovat závislosti. To znamená, pokud zde byl návrh ministerstva financí, který bude mít účinnost až od roku 17, tak na ten příští rok byl načten vlastně poslanecký návrh, který měl řešit daně. Ano, my se nebráníme tomu, aby se daně navyšovaly u hazardu, ale zaprvé nesmíme skončit v šedé ekonomice, musí to mít nějakou rozumnou míru. A zadruhé, to co je podstatné, chybí nám tam právě opatření proti závislostem. Proto je tam ten návrh, protože my jenom reagujeme na to, jakým způsobem postupuje ministerstvo financí, protože samozřejmě ten Volného návrh s nimi byl konzultován a v podstatě to je nosič. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Fialo, vám ale doputuje do Poslanecké sněmovny, když se podíváme na tento týden, tak předpokládám, že považujete za vítězství opozice, tedy i vaše vítězství, že nakonec návrh pana poslance Volného byl zablokován a vláda přijde s tímto čtvrtým návrhem, což už je návrh pro zítřejší schůzi vlády, tedy s návrhem vyššího zdanění hazardu, ale který bude vládní, nikoli poslance hnutí ANO Volného. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Zaprvé podstatné je to, co jste řekl na začátku, a to je množství předloh a různých návrhů. To samozřejmě vy jste se ptal pana vicepremiéra, jestli se na to dívá s radostí nebo s potěšením nebo považuje to za správné. Já teda musím jednoznačně říct, já to za správné nepovažuji. Takové množství legislativních návrhů nevede ke kvalitě právního prostředí. Potýkáme se s tím všichni, občané nevědí, čím se mají řídit, neustále se tady valí nové a nové nápady. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ono to bylo i za Nečasových vlád, protože téměř... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, nikdy to nebylo a v takovémto rozsahu. Ale ať to bylo, kdy to bylo. Já tvrdím, že je potřeba s tímto přestat, nezahlcovat pořád společnost novými a novými nápady a připravovat radši kvalitní legislativu. Já se vracím ke svému starému návrhu, kdyby Poslanecká sněmovna rok nepřijala žádnou změnu zákonů, tak by se lidem žilo lépe. To není možné. Když se ale podíváte na to, co jste tady položil na stůl, to není jenom příklad práce ministerstva financí, to je příklad práce této vlády. Místo abychom tu měli komplexní novelu o hazardu... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ta tady je, ve třech... Ta tady je, to jsou ty tři sněmovní tisky. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To jsou tři sněmovní tisky, ale k tomu, protože to není dobře připraveno a protože prostě ministerstvo financí zaspalo, tak k tomu máme jakýsi návrh pana poslance Volného a další. To je prostě chaos. A sám slyšíte, že ani vládní koalice není schopna se za třeba ten návrh poslance Volného postavit. Vy se ptáte, jestli je to vítězství. Já nevím, jestli je to vítězství. Tam došlo k situaci, a já v tomto směru rozumím Miroslavu Kalouskovi, že naše návrhy tam leží měsíce, někdy i rok a nejsou vůbec projednány, nemáme možnost ani argumentovat a prostě přijde vládní poslanec, okamžitě se to předřadí a jde to před všechno ostatní. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Dohodnete se, promiňte, jenom tady vteřinu, podotázka, dohodnete se s KSČM, když KSČM hodlá předložit zásadní novelu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, v níž chce, aby byly návrhy zákonů projednávány tak, jak dorazí do Poslanecké sněmovny. Vyřeší to ten problém?
 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nevím. Já ještě chci dopovědět, co jsem neřekl. Tady samozřejmě v případě Miroslava Kalouska a jeho obstrukce já tomu rozumím, nepovažuju zrovna u tohoto zákona to za šťastné, ale je to právě způsobeno tím, co dělá vládní koalice. Jinak my jsme přišli taky v případě hazardu s vlastním návrhem, protože my chceme rozlišit různou společenskou nebezpečnost nebo závažnost těch jednotlivých hazardů a myslíme si, že to je rozumné. Ale samozřejmě v tomto chaosu něco rozumného projednat je velmi obtížné. V každém případě ale, a to je potřeba... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Podpoříte tu novelu jednacího řádu? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem žádný takový návrh ještě nedostal, takže až přijde, tak se o tom můžeme bavit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Zeptám se tedy jinak. Promiňte, když mi odpovíte na tu otázku. Přijde vám správné, aby se zákony, sněmovní tisky projednávaly tak, v takovém pořadí, jak přicházejí do sněmovny? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já vám odpovím úplně jednoduše. Kdyby se dodržovala pravidla hry nepsaná, tak jak tu byla, a dostalo se aspoň občas na opoziční okénko, tak tento problém nemáme. Ale aby si všichni uvědomili, co se stalo. Třeba minulý týden byla dohoda poslaneckých klubů, že bude opoziční okénko a že každá z politických stran bude moci projednat 2 svoje návrhy. Výsledek byl jeden návrh za každou politickou stranu a konec. A zase budeme čekat měsíce a roky. To není správné. Ano, vládní koalice má důvěru, má většinu, může nás přehlasovat, ale my máme mít právo svoje návrhy předkládat, argumentovat, ukazovat je veřejnosti a to se dnes v Poslanecké sněmovně prostě neděje. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ano. Pane vicepremiére. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já musím říct dvě věci, které trochu do jiného světla slova pana předsedy uvedou. Ta první je, že opoziční okénko má podporu KDU-ČSL a my jsme to opakovaně deklarovali a také jsme podle toho hlasovali. A ta druhá věc, ono nejenom vláda, ale i opozice si občas obstruuje. Například jsme tam měli jeden příběh, kdy úspěšně opoziční poslanci ten vymezený čas vyplnili svými vystoupeními tak, že se v podstatě nic neprojednalo. Na druhou stranu k zákonu o hazardních hrách, ten... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vás totiž teď čeká, zítra na vládě... 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já jestli můžu vysvětlit, proč ten vládní návrh, který tady je, proč byl doplněn těmi poslaneckými. Ten první důvod je proto, že tam jsou technické problémy s tím, že systém, který tam je, karta hráče a další elektronické záležitosti prostě naběhnou až po nějaké době, musí se vysoutěžit, naprogramovat a podobně. No a proto ministerstvo financí v podstatě chtělo, aby se aspoň změnily daně, aby se vybraly nějak peníze. My to považujeme za nestandardní, nemá to naši podporu, na vládě jsme pro tento návrh nehlasovali a myslím si, že takhle se to dělat nemá a když už, tak by to měl být vládní návrh, který projde řádným připomínkovým řízením. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, teď takový návrh dostáváte, zítra ho máte projednávat. Řádným připomínkovým řízením tento návrh neprošel, protože ho ve sněmovně chcete projednávat ve zrychleném čtení a postavíte se k němu jak zítra? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

My se o tom určitě ještě budeme radit. Já jsem ho ještě úplně neviděl, na to ještě budu dneska muset obětovat poměrně dost času. Nicméně se domnívám, že budou tam některé prvky, které budeme moci podpořit bez nějaké další diskuse. Ona o tom totiž už probíhala i koaliční rada ve čtvrtek, takže předpokládám, neviděl jsem ještě to definitivní znění, ale předpokládám, že to bude verze, která by mohla být podpořena. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže ji podpoříte?
 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A víte, co je na tom celém nejzajímavější, my většinu těch návrhů: karta hráče, registr těch, kteří nesmějí hrát a tak dál a tak dál, my to vlastně všechno podporujeme. To nejde vůbec proti nám. Jenom tady v tomto chaosu se to opravdu nedá rozumným způsobem schvalovat. S námi taky nikdo nejedná, my se prostě pak dozvíme, že se něco zase připravilo, budeme se k tomu muset nějak postavit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A postavíte se k tomu návrhu, jestliže... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem ho neviděl. Ale tady říkám znova... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Tady ho máte, můžete si ho přečíst. Je na stránkách vlády. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Děkuju. Já se na to samozřejmě rád podívám, ale myslím, že vy, pane redaktore, nemusíte suplovat vládní koalici a způsobovat tady to, že opozice je přizvána k nějakému jednání. To je věc vládní koalice. Řada věcí by byla jednoduchá, kdyby prostě vládní koalice se chovala, tak jak má a aspoň o těch klíčových věcech s námi jednala. Oni nejednají ani mezi sebou. Souhlasím s tím, že třeba postoj KDU-ČSL je takový, jak říká pan předseda, ale pan předseda je současně vicepremiér té vlády a vaše odpovědnost za to, co ta vláda dělá, prostě existuje. Tak to nemůže být tak, že každý člen vlády řekne, no to ti druzí a já s tím nemám nic společného. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já se z toho určitě nechci vyvinit, jen říkám, jak to je. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Tady všichni vidí výsledky. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Ano. Ale zase z těch konkrétních činů musíte vidět, že naše nejenom snaha, ale i výsledky tam jsou. Opoziční okénko je, zůstaly vám interpelace a podobně. A stejně tak záleží na tom, pan předseda může potvrdit, že my připravujeme nový zákon. Já jsem neformálně se všemi opozičními stranami, teď už i včetně Úsvitu, v kontaktu, ještě než vzniká v podstatě věcný záměr. Podle mě se to tak má dělat. Je to věc, která je nadpolitická a zároveň je důležité, aby byla dlouhodobá a jestli má smysl, tak musí být napříč politickým spektrem. Já myslím, že takhle se to dělat má a já konkrétně se o to snažím. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pavel Bělobrádek vám ale namítl, že vy jako opozice zase nesete další chaos do jednání Poslanecké sněmovny. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Tak jsem to úplně neřekl. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Bude to chaos, když říkáte, že ODS nedodrží svá slova nebo opozice o... 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já jsem říkal, že to je nečestné a nesportovní, protože mohou zablokovat v podstatě neomezeně projednávání třetích čtení, budou-li chtít. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Což uděláte vy na další schůzi sněmovny kvůli zákonu o elektronické evidenci tržeb. Ptám se, jednoduchá otázka, pane předsedo, jste si vědom toho, když veřejnost většinově podporuje zákon o elektronické evidenci tržeb, podporuje i vyšší zdanění hazardu. Že si berete jako rukojmí návrhy zákonů, respektive celou sněmovnu... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Počkejte. Vyšší zdanění hazardu, s tím nemáme nic společného. My jsme předložili svůj návrh, jednáme konstruktivně, ODS je pro řadu těch věcí. Byli jsme to my, kteří zavedli zdanění hazardu v roce 2011. Tady nám nikdo nemůže podsouvat, že nejsme pro zdanění hazardu. Jsme a leží tam náš návrh, jak hazard zdanit. A my jsme žádnou obstrukci v této věci nedělali. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Chystáte se ale na obstrukci elektronické evidence tržeb. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Počkejte, ale to je jiná věc. My v ničem neobstruujeme dosud. My jednáme konstruktivně, předkládáme vlastní návrhy. Mimochodem minulý týden z pro mě nepochopitelných důvodů nebo před 14 dny nám Poslanecká sněmovna zamítla náš návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, bohužel i hlasy KDU-ČSL. Takže my jednáme naprosto konstruktivně a jsme konstruktivní opozice. Na tom trvám. Je jedna jediná věc, kde jsem řekl, že ODS bude důkladně argumentovat ve třetím čtení a bude bránit přijetí zákona, a to je elektronická evidence tržeb. Nic jiného. Na tom se nic nezměnilo a tato slova taky dodržím. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A to se chystá na listopadové schůzi. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Čímž zablokujete sněmovnu. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Zablokujeme sněmovnu, pokud vláda bude trvat na tom, že ve všech prostorech, které jsou vyhrazeny pro třetí čtení, se bude diskutovat jenom třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb. Pro nás ten zákon je podstatný, protože všechny zkušenosti z Chorvatska, žádné jiné nejsou, ukazují, že to ohrožuje živnostníky, je to špatně postaveno, je to nebezpečné pro svobodu podnikání. My tento zákon budeme se snažit, budeme se snažit bránit jeho přijetí. To je vše. Ale v ničem jiném Občanská demokratická strana... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, tím chcete donutit vládu, aby svolala další mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na které se ve třetím čtení bude probírat zákon o elektronické evidenci tržeb? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My chceme zabránit tomu, aby tento zákon byl přijat. To říkám otevřeně a říkám to od začátku. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ale tím zablokujete schůzi sněmovny, pokud nepůjdou strany vládní koalice mimořádnou schůzi. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Podívejte se, podle jednacího řádu se zákony ve třetím čtení mohou projednávat jenom ve středu a v pátek ve vyhrazených hodinách. My jsme připraveni v této době argumentovat proti elektronické evidenci tržeb. Ale je to jediná věc, ve které jsme připraveni k tomuto plnému využití práv, které nám dává jednací řád. K ničemu jinému  to dělat nebudeme. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Jakou strategii zvolíte jako strany vládní koalice, když s penězi z elektronické evidence tržeb počítáte ve státním rozpočtu na příští rok? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

My se budeme snažit samozřejmě vysvětlit, proč elektronická evidence mu smysl, její zavádění, zase argumentovat našim kolegům. Jedna z možností je skutečně tu situaci trochu odblokovat tím, že bude mimořádná schůze a toho nejsem úplně jaksi příznivcem. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ale asi vám nic jiného nezbyde. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Asi nám nic jiného nezbyde, ale to k demokracii prostě patří. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A ty návrhy, které jsou načteny, když se bavíme o elektronické evidenci tržeb, protože jeden z návrhů i rozpočtového výboru je, aby od vyjití zákona ve sbírce zákonů bylo 7 měsíců na přípravu toho zákona. K jaké verzi se přikláníte vy? To znamená, jak dlouhou dobu by měli mít podnikatelé k dispozici, aby se na ten zákon, pokud projde a bude v České republice i přes odpor ODS a opozice zavedena nebo pravicové opozice, ať jsem přesnější, zavedena elektronická evidence tržeb? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Důležité je, že nebude platit hned pro všechny a my jsme svým koaličním partnerům jasně řekli, že pro živnostníky a drobné řemeslníky by to mělo naběhnout až v roce 18. Těch 7 měsíců je proto, aby se vůbec dokázaly vysoutěžit některé věci ty technické. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže 7 měsíců podle vás bude stačit? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

To je stanovisko ministerstva financí, které nám toto sdělilo, že jsou schopni do 7 měsíců vysoutěžit všechno, tak aby to bylo možné funkčně zavést. 


Václav MORAVEC, moderátor:


Vy tomu věříte? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

To není otázka víry, je to zodpovědnost ministerstva financí. My jsme měli několik připomínek, dopisovali jsme si s kolegy, takže to máme i písemně, aby nebylo žádného sporu. My máme k některým věcem poměrně odtažitý poměr s tím, že jsme tam jasně deklarovali, v čem myslíme, že by mohl být problém. Bylo nám deklarováno, že ten problém nebude, takže je to odpovědnost... 


Václav MORAVEC, moderátor:

A když ten problém bude, co s tím uděláte? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Samozřejmě společně chyceni, společně oběšeni, tak za to politickou odpovědnost nést určitě budeme. A jsem zvědav na ministra financí, který na koaliční radě řekl, že v případě, že to nebude fungovat, tak že za to ručí hlavou. Tak jsem na to zvědavý. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže vy očekáváte, že pokud nenaběhne ten systém, že Andrej Babiš odstoupí z vlády, chápu to správně? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já věřím jeho slovům. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Že odstoupí z vlády. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Důležité je, že pan vicepremiér řekl, že za to cítí taky politickou odpovědnost, to mi připadá důležité, protože ten systém je úplně špatný a skutečně ohrožuje živnostníky a drobné podnikatele. A já ještě možná bych se vrátil k tomu minulému týdnu. Mně to druhé čtení toho zákona o elektronické evidenci tržeb přesvědčilo o tom, že náš postoj je naprosto správný. My jsme kladli konkrétní otázky členům vlády, ministrovi financí, ani na jednu jsme vlastně nedostali odpověď. I třeba na tu, že ministerstvo tvrdí, že když se to bude týkat 600 lidí, tak to přinese zlepšení výnosů daní o nějakých 10 až 12 miliard korun. Když se to bude týkat 300 tisíc lidí tak taky, 600 tisíc, 300 tisíc, výsledek je stejný. To jenom ukazuje, že to není spočítáno, není to dobře připraveno. Ministerstvo financí tady argumentuje s věcmi, které si vymýšlí a na které nemá žádné analýzy. Prostě ten systém je nebezpečný pro podnikání. Já bych chtěl ještě všem připomenout, že naše ekonomika nestojí na velkých firmách, nestojí na Agrofertu, nestojí na těch největších producentech, naše prosperita je založena na živnostnících a na drobných a středních podnikatelích. Všechna čísla to ukazují. Proč máme na ty lidi uvalovat tuhle povinnost a ohrožovat je? Podle mě stát má povinnost vybírat daně a zajistit si proto všechny nástroje a ty má. Neustále zvyšujeme počty úředníků, podívejte se na návrh státního rozpočtu na příští rok, zase tam bude o několik stovek úředníků na ministerstvu financí víc. Máme všude kontroly. Proč to nestačí? Na to jsme odpovědi nedostali. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, když ten systém nebude fungovat 7 měsíců po schválení zákona a vyjití zákona ve sbírce zákonů, myslíte si, že bude stačit jenom rezignace Andreje Babiše, tedy když vicepremiér Pavel Bělobrádek říká, že Andrej Babiš rezignuje na post ministra financí nebo že věří, že dostojí Andrej Babiš svým slovům. Bude to podle vás stačit nebo to bude na pád celé vlády?
 

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Spíš předpokládám... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale já doufám, že k tomu vůbec nedojde, že ten zákon nebude přijat, protože... 


Václav MORAVEC, moderátor:

To je vaše zbožné přání, pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale my pro to uděláme, co můžeme. A samozřejmě jako třeba nějaký pád Andreje Babiše, tady může padnout obrovská spousta živnostníků a drobných podnikatelů. To přece nemůžeme připustit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A co když nepadne, padnete vy? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To nemůžeme připustit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

No a když nepadne? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já se dívám na čísla, která mám v Chorvatsku a tam vidím, že prostě došlo k poklesu živností a i podnikatelských subjektů. Tak se toho obávám a očekával bych nějaké rozumné odpovědi a argumenty a ty rozumné odpovědi a argumenty nemáme. Já nepřicházím s elektronickou evidencí tržeb. Já od začátku říkám, že to je nesmysl, že to je věc, která vůbec nepatří do našeho systému. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale když se ukáže, že to je smysl? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já si myslím, že se to neukáže, že to je smysl a nevím, proč bych tady spekuloval. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A když se ukáže? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já nevím, proč bych tady spekuloval. Já doufám, že se to neprokáže v praxi. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Aby vy jste nesl politickou odpovědnost za to, když se vaše slova, vaše strašení nenaplní. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Počkejte, pane redaktore, copak já mám možnost tady realizovat vládní politiku a určovat, co se v této zemi bude dít? Já doufám, že takovou možnost mít budu a pak ponesou plnou politickou odpovědnost. Ale zatím moje politická odpovědnost je upozorňovat vládu, že dělá něco nesprávně a očekávám taky od vlády, že bude argumentovat. Ať se schválně lidé podívají na stenozáznam z té debaty ve druhém čtení o elektronické evidenci tržeb, aby věděli, jak vláda není schopna vůbec argumentovat ve prospěch toho zákona. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Stručná reakce. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Ona ta data se dají samozřejmě interpretovat trošku různě. Ona také v době, kdy byl pokles živnostníků, tak byla hospodářská krize v Chorvatsku a tak dále. Nicméně principiálně my jsme v našem programu měli registrační pokladny, tohle je trochu něco jiného. Jasně je v koaliční smlouvě, že se to nebude týkat všech. Proto my chceme, aby na ty drobné řemeslníky a část živnostníků tento systém dopadl až po roce, až po volbách, tak aby si mohla skutečně nová vláda říct, jestli ano nebo ne a hlavně aby tam byl rok, kdy si vyhodnotíme, zda to funguje nebo ne. To znamená, abychom viděli, je tam výběr, funguje ten systém, je s tím problém, není s tím problém. Já se nechci dočkat toho, aby nám skutečně některé věci zkolabovaly a spadly. V tomhle smyslu jsme takhle přišli a pro nás tady není žádná jiná možnost, než aby ta třetí a čtvrtá fáze byly odsunuty až... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Po volbách v roce... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale to je experimentování s osudem lidí. Přece já si vyzkouším, jestli ty lidi nezkrachují, jestli to bude fungovat a pak se nějak rozhodnu. Mně to připadá, já jsem neslyšel jediný argument, proč to máme zavést, co nás vede k tomu, že... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Daňové uniky, pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. Podívejte se na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu. Ty daňové úniky se týkají těchto lidí maximálně ze 7 %. Podívejte se na všechny ostatní, kteří optimalizují daně a realizují daňové úniky. Tohle na ně vůbec nemíří. Toto je odstranění konkurence pro velké firmy, a to chce Andrej Babiš. Nic jiného za tím není. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Podívejte se, o kolik klesnul výběr od OSVČ za poslední léta. To jsou obrovské částky, které jsou prostě v mínusu, tam to kleslo. A to, co říkáte... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Možná je to proto, že mají stále horší podmínky pro svoji činnost.
 

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Kdybyste mně neskákal do řeči, možná by to taky stálo zato. S tím, že to, co říkáte, je naprosto pravda. Daňové optimalizace, úniky, vyvádění peněz, proto také to byla jedna ze zásadních věcí, kterou jsme chtěli. A ještě na podzim ministerstvo financí slíbilo, že dá akční plán, který bude tyto věci řešit. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale zatím míří na ty, kteří se mohou nejhůře bránit, na živnostníky a drobné podnikatele. A je to pokračování války, které proti němu... Teď skáčete do řeči vy mně, ale to je jedno. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, teď skočím vám oběma do řeči s dovolením. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano. A já se nebudu chovat jako Andrej Babiš a nechávám vás mluvit. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Teď jsem si sám udělil slovo. Spory vedete nejen o elektronickou evidenci tržeb mezi opozicí a koalicí, ale také o důsledky a řešení uprchlické krize. V sobotu policie rozšířila namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem. Počet policistů se zvýšil z 200 na 720, hlídají místo 14 přechodů 20 přechodů a průběžně budou kontrolovat i zelenou hranici. Cítíte se bezpečněji, pane předsedo Fialo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. A víte, tady vedeme spory... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vy se necítíte bezpečně? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. A já vám vysvětlím proč, ale tady vedeme spory, které mě mrzí. To, že se díváme jinak na elektronickou evidenci tržeb a někdo má takový trošku levicový pohled a někdo pravicový a chtěl by dát lidem víc svobody, to já beru, jako že se tak prostě děje. Ale tady bych byl rád, kdyby vláda a opozice měla jednotnou pozici a ono to bohužel nejde a nejde to kvůli tomu, jak se chová vláda. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, není to tak, že z logiky věci nemůže mít vláda s opozicí jednotnou politiku, protože je jiný přístup k uprchlíkům, k řešení té krize jako takové? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. V klíčových otázkách, které se týkají zahraniční politiky, bych rád dosáhl s vládou konsensu, ale ono to nejde. Podívejte se, co vláda dělala třeba v otázce kvót, jak mluvili jednotliví ministři, jak vláda slibovala veřejnosti, že se proti kvótám postaví, když budeme přehlasováni. Nejprve nám říkali, že nebudeme přehlasováni, pak že když budeme přehlasováni, tak že se proti tomu postavíme. Sám pan vicepremiér řekl, že je velmi pravděpodobné, že vláda přistoupí k legislativním krokům, k tomu, že se bude bránit u Evropského soudního dvora. Nic z toho se nestalo. Pak jsme se dozvěděli, že ministr vnitra neměl dostatečné informace, když jel na jednání, kterými disponoval premiér. Neustále slyšíme rozporná stanoviska ze strany vlády. Já tvrdím, že to není jenom politika, která je chaotická, ale ona je i nebezpečná z hlediska národních zájmů České republiky. Vy se ptáte na uzavření hranic. No tak já slyším, že... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne. Na přísnější kontroly. Jestli se cítíte bezpečněji od soboty? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na přísnější kontroly. Ano. A já jsem volal už dávno po tom, aby byly přísnější kontroly prostě proto, že když ti uprchlíci nemohou se dostávat do Německa přímo z Rakouska, tak se mohou dostávat cestou přes Českou republiku. Je dobře, že vláda přistoupila k přísnějším kontrolám, ale já si v médiích přečtu, že ministr vnitra řekne, od neděle zavedeme přísnější kontroly, ministr zahraničí řekne, no přísnější kontroly přece na hranicích nebudou, pak ty přísnější kontroly jsou. Takhle ta vláda jedná opakovaně. A já se necítím bezpečnější proto, že jsem od vlády slyšel, že v žádném případě nepřistoupíme na kvóty a najednou na kvóty jsme přistoupili, nebráníme se, teď budou pokračovat další podobné mechanismy a já nemám důvěru v to, že vláda bude jednat odpovídajícím způsobem a bude bránit zájmy České republiky. O nic jiného nejde. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane vicepremiére, když se člověk podívá na tu vládní politiku, neukazuje se, že ta vládní politika je stejně chaotická, že si to nejdřív nevyjednáte a neprojednáte uvnitř vlády a každý ministr, i mezi ČSSD, ANO, má rozdílné postoje. Jinak mluví Martin Stropnický než Andrej Babiš, jinak premiér Sobotka než Milan Chovanec. Připouštíte, že ta vládní politika je chaotická?


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

To není vládní politika. Vládní stanoviska jsou jednoznačná a dlouhodobá a konsistentní. My jsme byli proti kvótám. Přestože jsme projevili solidaritu, byli jsme ochotni přijmout lidi, tak jsme jasně říkali, že je nevidíme jako řešení, nehlasovali jsme pro ně, jsme proti nim, nevidíme je skutečně jako vhodné. 


Václav MORAVEC, moderátor:
 

Ale nepřipojili jste se ke Slovensku, které... 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Pozor, ale to taky není potřeba, protože bude-li se soudit Slovensko, tak to má dopad i na Českou republiku. To je prostě stejné. Jestli bude jedna nebo 50 žalob, tak je to stejné. Prostě má to dopad pro celou, pro všechny země. A další věc, která je podstatná. 


Václav MORAVEC, moderátor:

To je důvod, proč mlčíte, že Česko se k té žalobě... 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já jsem na té vládě nebyl. Každopádně došlo tam, jak jsem pochopil, ke stanovisku, že byli jsme prostě přehlasováni, což je možné. Není jasné, jaké budou další mechanismy, protože tam bylo řečeno, že vyjadřujeme ochotu k něčemu, ale nebylo tam nic dalšího konkrétního řečeno. A my nevíme, jak se budou vybírat, jak je sem budou posílat, jak je tady budeme držet a podobně. Takže vidíte, nějaké kvóty jaksi prošly, ale efekt je žádný. Nikdo nám sem nepřichází a podobně. Co se týká uzavření hranic, samozřejmě nemůžeme uzavřít hermeticky. V roce 2001, kdy jsme byli mimo Evropskou unii, mimo Schengen, tak sem procházely desetitisíce lidí, jenom 18 tisíc tady požádalo v roce 2001 o azyl. To znamená, to bychom fakt museli udělat železnou oponu, natáhnout tam dráty s elektřinou, nasadit miny a podobně a to je nerealistické. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, já teď když vstoupím do vaší řeči, tak navíc to asi není úplně zapotřebí, protože když se člověk s klidnou hlavou podívá na ty statistiky, tak nápor nelegálních běženců do České republiky klesá a zároveň klesají i počty žadatelů o azyl. Tady jsou nejnovější data. 


redaktorka: 

Počet žádostí o azyl v Česku neroste. V srpnu jich bylo 106, z toho skoro půlka je od občanů Ukrajiny. Syrských žádostí bylo v posledním prázdninovém měsíci 9 z celkových 69 za letošní rok. Stále přitom platí, že nejčastěji hledají pomoc v Česku Ukrajinci. Od ledna jich bylo 467. Druhou nejpočetnější skupinou jsou Kubánci s více než stovkou žádostí o azyl za prvních 8 měsíců. Mezi těmi, kteří chtějí v Česku začít nový život, je také několik desítek Vietnamců, Arménů nebo Rusů. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Fialo, ta data jasně ukazují, že nepřeceňujete vy důsledky migrační vlny pro Českou republiku, když vidíme nízké počty žadatelů o azyl, klesající počet zadržených nelegálních běženců v České republice, že zkrátka se vezete na vlně strachu, protože vám přináší volební preference, nárůst volebních preferencí? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My se na žádné vlně strachu nevezeme a my jsme strana, která od počátku navrhuje velmi konkrétní řešení, co se má dělat a my na rozdíl od vlády nepodceňujeme situaci a nejsme ve vleku těch věcí. Samozřejmě ve chvíli, kdy se začnou obnovovat vnitřní hranice Schengenu, kdy Maďarsko chrání svoji hranici, kdy uvažuje Rakousko o zpřísnění pohraničních kontrol, kdy Německo uzavřelo svoji hranice, respektive provádí kontroly na hranici s Rakouskem. Dnes jsme zase slyšeli, že dálkové vlaky nebudou jezdit v příštích dnech, ale posune se ten termín, kdy budou pouštět vlaky z Rakouska do Německa. Tak to jsou všecko faktory, které omezují ten příliv nelegálních běženců. Ale to, že Česká republika není atraktivní země pro ně, to nikdo netvrdil, že budeme. Těch počet žádostí o azyl odpovídá tomu trendu. Tady šlo o to, aby se ta cesta, ten transfer nezměnil ve chvíli, kdy Německo kontroluje hranici s Rakouskem, aby ti lidé nešli přes nás na nezůstali... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Proto je dobře podle vás, že tedy vláda přistoupila od soboty k těm preventivním opatřením. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...a nezůstali na našem území ve chvíli, kdy Německo by začalo kontrolovat naši hranici. Ale tady jde přece o něco jiného. Tady jde o to, že jsme součástí schengenského prostoru a jsme součástí nějakého společenství a ve chvíli, kdy třeba slyšíme, že najednou do Německa by mohlo v letošním roce přijít až 1,5 milionu těch běženců, tak to má samozřejmě dopad i na nás. A teď třeba slyšíme, že paní kancléřka Merkelová s prezidentem Hollandem chtějí spojit nebo vytvořit společnou azylovou politiku, včetně stejných podmínek sociálních a dalších. To už jsou věci, které se prostě České republiky extrémně dotýkají. A já tady nemám záruku, že vláda nebude jednat stejně jako s těmi kvótami. Kolikrát jsme slyšeli pana premiéra, nenecháme se přehlasovat, budeme se bránit, další členy vlády. A jaký je výsledek? No dobře, tak jsme přijali kvóty, ono se nic neděje, příště to zase bude jinak. No nebude to příště jinak. A já ani nesouhlasím s panem vicepremiérem, že je jedno, jestli se bráníme my u soudního dvora nebo se brání Slovensko a my čekáme, jak to dopadne. To oslabuje naši pozici. Co je výsledek jednání pana premiéra Sobotky? Byli jsme přehlasováni, nejsme v tvrdém jádru, já v něm nechci být, chce v něm být ale premiér, nemáme jednotnou pozici uvnitř Visegrádské skupiny a kvóty jsou. To já považuji za politickou prohru, ale to je politická prohra, která je nesmírně vážná, protože ohrožuje budoucí zájmy České republiky. A až se příště kvalifikovanou většinou bude rozhodovat o ekonomických věcech, o věcech, které se týkají daní, které se týkají sociální oblasti, tak pak budeme říkat: my jsme tehdy jako si mysleli, že se to toho týkat nebude. Samozřejmě, že se to toho bude týkat. Nesmíme se nechat přehlasovat kvalifikovanou většinou. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, vy říkáte, že by bylo dobré najít společnou řeč. Tady lidovci přicházejí s akčním plánem, KDU-ČSL, pro uprchlickou krizi. Pane předsedo Bělobrádku, chápu správně, že chcete, aby se z vašeho akčního plánu KDU-ČSL stal vládní akční plán? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já bych byl rád, aby se nestal jenom vládním, ale aby to byl akční plán pro celou Českou republiku. To, co je podstatné říct, že... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Proč s ním tedy vůbec přicházíte? Máte pocit, že vláda není akční a selhává v řešení uprchlické krize? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Já se domnívám, že jsme trochu zaspali. Na druhou stranu to, co je podstatné...Ano, tak jako já myslím, že není hanba přiznat, že to tak je. My neneseme odpovědnost ani za zahraniční politiku ani za vnitro v rámci koalice, nicméně společně chyceni, společně oběšeni, takže neseme celkovou odpovědnost... 


Václav MORAVEC, moderátor:

Takže ČSSD zaspala ve vládě, tudíž jste zaspali všichni. 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Ano. A já to tak beru a je potřeba tedy jít do toho aktivně. A já chci, abychom byli v jádře Evropské unie, myslím si, že to je v pořádku, že máme ovlivňovat to, co se tam děje. To, že jsme byli přehlasováni, je možné. Nemá to zatím žádné konkrétní výsledky. A to, co je podstatné, je také, abychom si řekli, že naše pozice pak je jednodušší, jestliže nejsme potížisti. Pokud jsme byli potížisti v Evropské unii, nedokázali jsme tam vyjednat vůbec nic. Teď jde o tom, abychom tam byli aktivní. Tento návrh, který jsme představili... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pardon, a co jsme tam vyjednali teď? To je moje otázka na pana vicepremiéra. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, jenom nechme domluvit pana vicepremiéra, v čem tedy váš akční plán k řešení té migrační, když jste se probudili nebo vy jako lidovci a chcete, aby se probudila celá vláda, když jste předtím zaspali, tak co teď bude jinak nebo co by mělo být jinak? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

My jsme to samozřejmě jako lidovci řešili celou dobu. Jako máme své dokumenty i veřejně přístupné. Takže navzájem si to studujeme. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Co by teď mělo být jinak ve vládní politice? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Především bychom měli přijít s vlastním návrhem, protože to, co slyšíme od kolegů v Evropské unii, když se zeptáte nebo když se bavíte s kancléřkou, ona řekne, dobře, tak nebo se bavíte s dalšími německými politiky, tak vám řeknou dobře, a co s tím jako uděláte jiného? Je jasné, že kvóty je výraz zoufalství především Německa, protože je přetížené a potřebovali nějaký politickou zprávu dovnitř Německa. Já to chápu. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Povedlo se jim to? 


Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/:

Kdo tam nebyl, tak si neumí představit, co se tam děje. Každopádně pravdou zůstává to, že my musíme přijít s něčím aktivním. A my se snažíme, abychom měli něco v ruce, dáváme to jako náš konkrétní příspěvek a náš konkrétní