4. září 2015

Když jste prezident, sranda končí

Když jde novinář dělat rozhovor se senátorem a už jedenadvacet let teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou, čeká se především, že bude legrace. Měl by padnout nějaký ten bonmot týkající se jeho kuřácké vášně a nějaký vtípek, který vychází z toho, že Kubera je téměř absolutní pravičák. Ctí železné pravidlo, že stát nemá lidem v ničem zasahovat do života, a liší se tím od politiků, kterým Kubera říká "dobroseři". Jenže před pár dny populární politik z ODS zauvažoval o kandidatuře na prezidenta.

Proč nosíváte triko s nápisem "Za všechno můžu já"? 

No protože například v poslední době, když bylo to techno, tak noviny napsaly: "Jak jste to mohl, pane primátore, dovolit?" Červený Újezd, kde se konala ta technoparty, je od nás ale vzdálený třicet kilometrů. Nebo mi vyčítali: "Jak jste mohl prodat ty pozemky těm Arabům?" Jenomže to se stalo v Modlanech, což je samostatná obec. Jinými slovy, za všechno může ten, koho lidé znají. Ten, koho nikdo nezná, se má nejlépe. Na mě se obracejí i lidé z jiných obvodů, kteří mají své senátory. 

Upřímně řečeno, nejste jako senátor zvolený i za Modlany a Červený Újezd? 

Jako senátor ano, ale já nemám žádnou pravomoc, jak to změnit. Ovšem já to triko nosím teď doma, protože tam také za všechno můžu já. Jak říká moje žena, kdybych se staral o svoji rodinu tak jako o cizí, tak by se měla úžasně. 

A co by říkala vaše žena tomu, že by se mohla stát první dámou, když uvažujete o kandidatuře na prezidenta? 

Víte, to je tím, že letos bylo hrozně málo kruhů v obilí (smích)... Ono se to téma báječně hodí do okurkové sezony. 

A jak tedy vznikla myšlenka, že byste mohl kandidovat v prezidentské volbě v roce 2018? 

Na to přišli jiní lidé, ne já, dokonce ani nebyli z Teplic. Ti mi vyjádřili podporu. Ústecký kraj už mě chtěl nominovat na tu první volbu a já tehdy řekl, že mám o prezidentovi jiné představy. Kdybych to měl upřesnit, tak by prezident měl být koktejlem vlastností Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Podobně jsem říkal, že kdyby se podařilo spojit vlastnosti Petra Nečase a Mirka Topolánka, tak by z toho mohl být docela dobrý předseda vlády. Ale to jsou samozřejmě iluze. 

Vy jste byl především zásadním odpůrcem přímé volby prezidenta. 

Ti, kteří ji vymysleli, to nedomysleli. Nicméně teď zase mnozí říkají, že nechtějí prezidenta, jako je Miloš Zeman. Třeba Vladimír Dlouhý by hodně chtěl být prezidentem. Na něm je to vidět, ale hrozí mu to, co hrozí každému atletovi, který přepálí start. Když někdo na cyklistické Vueltě udělá únik, tak to nevydrží a v posledním kopci ho všichni předjedou. 

Budu oponovat. Když se nechá výběr kandidáta na poslední chvíli, také je to špatně. Jan Švejnar se minule tak dlouho nemohl rozhodnout, až prošvihnul šanci... Takže kdybyste měl podporu, tak byste do toho šel? 

Ano. Má to i aspekt taktický. Takový kandidát může zabránit zvolení jiného kandidáta tím, že mu odebere hlasy. S tím se dá dobře pracovat, když proti Zemanovi nastoupí kandidát s podobným naturelem... I když já říkám, že to je běh v drahách a že se nemá kopat do toho, kdo běží vedle. Dělat negativní kampaně, to není můj styl, ale je to nevýhoda. Někdy totiž může i negativní kampaň přinést body. 

A vy byste chtěl být oficiálním kandidátem ODS, nebo byste kandidoval i jako nezávislý Kubera? 

To je jako ten příběh amerického kandidáta Donalda Trumpa - když mě nezvolíte ve stranických primárkách, jdu do toho sám. Ale to já teď netuším. ODS se ještě nerozhodla, jestli bude mít primárky. Nominace politické strany je dobrá, i když někdo by mohl říct, že zrovna nominace od ODS moc velkým plusem není. To bylo vidět při minulé prezidentské volbě na výsledcích Přemysla Sobotky (v 1. kole dostal jen 2,46 % hlasů a skončil z devíti kandidátů předposlední, pozn. red.).  

Také je otázka, jestli v době prezidentských voleb bude ještě ODS ve Sněmovně... 

Já myslím, že se to zase vrátí do normálu. Ale pád je vždycky rychlejší než ten návrat. 

Může prezident používat slovo "dobroserka", nebo mluvit o australském modelu řešení migrace, kde posílají uprchlíky na ostrov s lidojedy, jako vy? Zkrátka může být prezident politicky nekorektní? 

To je jiná věc. Já s tím mám problém na zahraničních cestách, kde sedím vždy vedle velvyslance a ten mě drží za ruku, abych neříkal věci, které bych - jak říkal Jan Werich - ani nechtěl sám slyšet. Ale je rozdíl být jen politik a být prezident. Prezident by měl ubrat. To je to, co Miloš Zeman nedělá. Prezident by měl společnost, která je neskutečně rozdělená, sjednocovat. 

Když říkáte, že prezident by měl být koktejl Klause, Zemana a Havla, co by měl mít z Miloše Zemana? 

Možná humor. Bonmoty má určitě dobré a má také dobrou paměť, i když tu má dobrou i Václav Klaus. Dá se na to odpovědět bonmotem, že blbí si pamatujou a my chytří si musíme vymýšlet, ale to je jen vtip. Podle mě se rovněž ukáže, že Zeman i Klaus měli pravdu v některých věcech, které nebyly v době jejich vyslovení přijímány pozitivně. 

Třeba výroky o uprchlících? 

No on (Zeman) trochu v tomto tématu přehrává. To je kalkul. 

Vy jste jednou řekl o stížnostech na Araby v Teplicích, že nejde o problém islámu, ale o obyčejný nepořádek, protože ti lidé mají jinou náturu. Ať je to jakkoli, nezaspala trochu teplická radnice v řešení tohoto problému? 

Vůbec ne, to je úplně jinak. Počet pacientů stoupl díky tomu, že Kuvajt dává příspěvky na lázeňskou léčbu a s každým pacientem přijede početný doprovod. Pacienti bydlí v domech počestných Tepličanů, což je pro město dobře, protože někteří pak díky tomu investují do jejich oprav. Co jsme zaspali? My nemáme vliv na to, kolik přijede pacientů, a my si je nevybíráme. To je jako když do téhle kanceláře narveme sto lidí, tak to nemůže dobře dopadnout. A s tou náturou, s tím, že jsou trochu jiní, nic neuděláme. 

Kdyby se do téhle kanceláře chtělo narvat sto lidí, asi by stál u dveří městský policista a reguloval jejich vstup. Stejně tak může stát ve vašem parku s bločkem pokut, nebo ne? 

Mohli bychom udělat nějaké drastické opatření, že bychom ten park úplně zavřeli, ale co bychom tím vyřešili? Je jasné, že pacienti od vedle z vojenských lázní jsou z toho hotoví, když v parku sedí do večera kroužek černě zahalených žen a vypráví si. V nejmenším parku, který máme, se nahromadilo největší množství lidí. V září zavedeme lázeňský poplatek 15 korun denně. Ale na druhé straně - ten nepořádek nijak nevybočuje. Když si támhle půjdete nafotit sídliště, najdete tam úplně stejný nepořádek. 

Nepřináší tahle vlna ale něco víc než jen návštěvu v lázních? Kuvajťané tu skupují byty. Nebudou jednou Teplice arabské? 

Nebo také ruské, nebo čínské... Linka Praha - Šanghaj se otevírá v říjnu. Tady se to ale spojilo s problémem islámu a uprchlíků. Ti lidé sedali v parku i před vznikem Islámského státu a ten problém tady nebyl. Až teď se vyhrotil. Noviny napsaly, že město dává na úklid po Arabech půl milionu ročně - prostě absolutní blbost. Město nic nedává. My jsme dostali těch půl milionu korun od ministerstva vnitra, abychom pro ně vytiskli různé letáky a najali překladatele. Strážník se totiž s nimi sám nedomluví - on řekne ilegal a oni řeknou sorry, a to je tak všechno. 

Ale v poslední době už Arabové stojí o dialog s Tepličany, co jsem slyšel. Věci se dávají do pořádku? 

Ti uklízeči se dokonce dostali do televize Al-Džazíra. I arabská média to zajímá. Kuvajtský velvyslanec je tady jak doma a řeší to. Dokonce nám radil, abychom jim dali pokutu dvacet tisíc korun jako v londýnském Hyde parku, jenže to náš zákon neumožňuje. Takhle vysokou pokutu umíme dát jen cyklistovi, který spadl z kola a sám se zranil, na to jsme kabrňáci. Kromě toho my neumíme pokuty vymáhat. V Teplicích dělá dluh na pokutách 36 milionů korun. 

Co říkáte jako ryzí liberál na to, že si už brzy nezapálíte v hospodě, protože to možná zakáže zákon? 

Já doufám, že boj ještě není dobojován. To je jeden z příběhů, který postrádá rozum. Králíková otáčí ze dne na den (Eva Králíková je lékařka, která bojuje proti kouření, pozn. red.), jednou elektronické cigarety nevadí a jindy jí zase vadí. Dočkáme se jenom toho, že ta drastická varování na cigaretách se stanou vítaným sběratelským artiklem. Také když budou všichni kouřit venku, tak je uvidí školy a školky na procházce. 

Já jsem třeba příznivcem toho zákazu. Pořád je nás nekuřáků víc než vás kuřáků a v hospodě je pak dýchatelněji... 

Zase jsme u toho. Proč chceme boj? Tady naproti obchodní centrum a tam mají dvě kuřácké kavárny a dvě nekuřácké. Co lepšího chcete? Vy asi půjdete do té nekuřácké. Všichni si vyberou. Poptávka po nekuřáckých restauracích je docela dobře ukojená. Problém je na vesnicích, kde je jen jedna hospoda. Ale ono to nebude mít konce - tihle dobrotrusové budou trousit to dobro pořád. Imigranti - výborný. Neziskovky už se na ně těší. 

Nezapřete se. Jste prostě už pětadvacet let ryzí liberál, který hlásá, že stát by neměl zasahovat do života lidí. 

To není pravda. Měl by zasahovat, ale s velkou rozvahou. To jsme přesně u těch parků. Někde mají vyhlášky - v Duchcově nebo kde si nesmějí sedat na obrubník, jinde se zase nesmí v parku pít. V kterých městech, kde ty vyhlášky mají, jsou ale schopni ty pokuty i vybrat? Trest je, když jedete rychle a zaplatíte stovku hned na fleku. 

Často se chlubíte, že Teplice jako málokteré město má přebytky na účtě - půl miliardy korun. Ale nezaostávají investice? Slyšel jsem od zdejších kamarádů, že tu třeba není kde sportovat. 

No moment, to si ale lidé musejí o těch investicích něco přečíst! Viděl jste, jak je to město rozkopané? Tady je investice do aquacentra (Kubera ukazuje plánek), bude tam další závodní pětadvacítka. Jediný problém je koupaliště, protože lidé pořád vzpomínají na Zámeckou zahradu (zaniklé koupaliště, pozn. red.), já taky, ale dneska už jsme jinde. A co budou lidi dělat, až se tam přijdou koupat ty Arabky v hábitech? Já už nikam kandidovat nechci, tak utratím tu půlmiliardu a postaví mi tu pomník. Mám to udělat? Já až odejdu, tak z té půlmiliardy bude do roka a do dne nula. 

A jak si vysvětlujete, že jste se po posledních komunálních volbách nestal ani vy primátorem pohodlně jako dřív, ale až po dlouhém vyjednávání? 

To je logické. Ta celostátní politika nemůže neovlivnit tu komunální. Kromě toho přibyl velký počet volebních subjektů. Až bude na prezidenta kandidovat dvacet lidí, také to bude těžší. 

První rozhovor jsem tady na teplické radnici s vámi dělal už před dvanácti roky. Povídali jsme si tehdy o privatizaci školek, chátrajících stavbách ve městě a prostitutkách. Jak se od té doby Teplice změnily? 

To my nepoznáme. No, mimochodem, víte, proč sem jezdí ti Arabové? Protože se jim tu líbí. Jenom my to nevidíme, protože máme provozní slepotu. Je tu pár trosek, ale když se člověk podívá podrobněji na jejich pozadí, tak třeba jedna ta kauza je u soudu a zimní stadion prošustrovali naši milí sportovci. Ale podobné trosky má každé město. I ve středu Londýna je vybydlený mrakodrap. 

Vy si fakt myslíte, že herny by se neměly rušit, když jsou zdrojem zaměstnanosti pro servírky? 

Teorie, že děti hrajou v hernách, je demagogie, a furt se s tím argumentuje. Ale že je heren moc, to je evidentní. Když budou ale zákazy, začnou vznikat herny černé. Dobrou cestou mohou být kasina, protože mají přísnější podmínky. Lidi tohle ale trápí méně, než si myslíme. 

Jak plánujete dál svou politickou kariéru, pokud tedy nedojde na prezidentské volby? Příští vaše volby jsou ty senátorské? 

Pro mě už žádné jiné příští volby nejsou. Končím jako senátor v roce 2018 a už kandidovat nebudu. Na městě už taky kandidovat nebudu. Musejí se starat mladší. Už teď je pro mě ale ten návrat socialismu drtivý. To, jak plánují v Německu přidělit volný byt, to už tady platilo za komunistů. Když jste měl volný byt v rodinném domku, tak vám tam někoho přidělili, a když jste chtěl vdávat dceru, tak už jste odtamtud toho nájemníka nedostal. Já v tom socialismu prožil příliš dlouhou dobu. 

(Autor: Jakub Pokorný)

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor
člen regionální rady
1. místopředseda oblastního sdružení