2. září 2015

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Diskutoval o návštěvě českého prezidenta v Číně a o zákonu o elektronické evidenci tržeb.

Návštěva Miloše Zemana v Číně. Česko-čínské podnikání

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/215411000370902/


David BOREK, moderátor:


Podruhé během jednoho roku je prezident Zeman na návštěvě v Číně. Na to, že Česko má méně než 1 % populace Číny, to je docela vysoká frekvence. O čem to vypovídá a jak to bude s atraktivitou čínských trhů v situaci, kdy tamní ekonomika zpomaluje, zeptají se Události, komentáře. Vítám vás. Prezident Miloš Zeman se v Číně zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války, která v Tichomoří trvala až do září 1945. Zítra bude společně s další třicítkou státníků sledovat vojenskou přehlídku v centru Pekingu. Čeká ho schůzka s čínským i ruským prezidentem. 



David BOREK, moderátor:


A teď hosté Událostí, komentářů k tomuto tématu. Jednak ekonomický odborník ODS Jan Skopeček. Vítejte. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Hezký večer. 


David BOREK, moderátor:


A zdravíme také poslance a místopředsedu hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Martina Kolovratníka z hnutí ANO. Hezký večer. 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:

 
Dobrý večer z východních Čech. 



David BOREK, moderátor:


Než se dostaneme k ekonomickému gró našeho rozhovoru. Prosím vaše reakce na politický rozměr návštěvy prezidenta včetně účasti na vojenské přehlídce v Pekingu, pane Kolovratníku. 


Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:

 
Já za sebe i za hnutí ANO mohu říci, že jsme velmi opatrní a zdrženliví právě v tom politickém rozměru. Prezident Zeman se evidentně odklání od celkové linie, společné linie všech zemí Evropské unie. Evropská unie řekla, že se této přehlídky účastnit nebude z důvodu, které již byly naznačeny v té předchozí reportáži. Je to ohromná ukázka síly takzvaných svalů Číny. Je to také velmi citlivé téma z toho důvodu, že ukazuje na vztahy s Japonskem, které jsou velmi napjaté nebo poměrně napjaté. A také to, že ona vojenská přehlídka bude na náměstí Nebeského klidu, kde v roce 1989 došlo k onomu násilnému potlačení studentských demonstrací. Takže ten politický rozměr je velmi kontroverzní a problematický, a to je stanovisko, které říkáme celkem jasně. 



David BOREK, moderátor:


Pane Skopečku. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já bych řekl, že považuju za správné, že s Čínou je potřeba se bavit. Musíme připomenout, že je to stálý člen Rady bezpečnosti OSN, člen Světové obchodní organizace. Je to jaderná velmoc, globální hráč ve světové ekonomice i v té politice mezinárodní. A mít s touto velmocí normální standardní vztahy je podle mého názoru naším zájmem. Je samozřejmě otázkou, jaký způsob cesty zvolit, zda se tam účastnit vojenské přehlídky, či nikoliv. 

David BOREK, moderátor:


No, to je ta otázka. Tak mi odpovězte. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


To je ta otázka. Od toho já bych asi se oprostil, kdybych mohl panu prezidentovi Zemanovi poradit. Nicméně jezdit do Číny a hájit tam ekonomické zájmy českých investorů považuju za standardní a normální. 



David BOREK, moderátor:


Pojďme se podívat nebo přečíst si, pane Skopečku, co řekl váš bývalý předseda a bývalý předseda české vlády Petr Nečas v září 2012 o takzvaném dalajlamismu. "Vzývání tohoto směru není podporou svobody a demokracie." Uvedl také tehdy, byl to projev na strojírenském veletrhu v Brně, že Česko razí politiku jedné Číny a že umělé problémy by Česko nemělo mít jako házení klacků pod nohy. Ten obrat v české politice vůči Číně nastal už tehdy za Petra Nečase, nebo to nebyl žádný obrat? 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já myslím, že jsme se museli začít snažit s Čínou bavit. Já mám pocit, že se o Čínu nebo o vztahy s ní se snažíme od 90. let. Připomenu, že to byla vláda Václava Klause ještě federální československá, která s Čínou sjednala první dohodu o investicích a vzájemném obchodu. Já myslím, že... 



David BOREK, moderátor:


Já pak ale připomenu, že stovky starostů za ODS vyvěšovaly... 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Vyvěšovali tibetskou... 



David BOREK, moderátor:


...možná ještě stále vyvěšují tibetskou vlajku. Co tento výrok, který jsem přečetl teď, výrok Petra Nečase... 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


To se musíte zeptat, to se musíte zeptat Petra Nečase. Já si myslím... 



David BOREK, moderátor:


Já se ptám vás. Co ten výrok teď mění na pozici ODS. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

 
Já si myslím, že řada lidí, řada politiků si lidskoprávní agendu bere jako jakýsi jakousi náhražku za nedostatek vlastních politických témat. Samozřejmě rozumný politik, který jeden do Číny hájit české zájmy, tak zmíní otázku lidských práv, zmíní nebo zdůrazní pozici České republiky tak, jak chápe demokracii a chápe roli svobodných médií, ale to neznamená, že se s Čínou nebudeme zkrátka bavit. 



David BOREK, moderátor:


Pane Kolovratníku, může větší vstřícnost vůči Číně, anebo abych to, aby to nebylo komentativní, aby to bylo tedy teflonově nenapadnutelný výrok, tak vyšší frekvence návštěv českých politiků v Číně mohou mít ekonomický dopad pozitivní pro české exportéry? Ono se to často zmiňuje, tak se ptám, jestli to vlastně není chiméra. 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Já si myslím, že ta šance tam určitě je. A s kolegou řečníkem se do jisté míry shodneme. Nerad bych, aby to moje předchozí vyjádření bylo bráno jako vyloženě vymezující se. Vy jste se ptal pouze na ten politický rozměr. A já jsem ještě právě záměrně v tu chvíli nemluvil i o tom souvisejícím ekonomickém rozměru té návštěvy. Ono to je velmi provázané. Já si myslím, že na jednu stranu, že je malinko škoda, že Česká republika se politiku Miloše Zemana v těch posledních měsících a letech odklání právě od toho směru, který Česká republika dříve razila. Bylo to nehezky nazváno dalajlamismem. Ale já bych to nazval takovým tím směrem, kdy Česká republika byla ve světě brána jako jeden z lídrů právě boje za lidská práva. A je to z dob prezidenta Václava Havla. Jsem rád například, že dalajlama když byl zmíněn, že by do České republiky měl příští rok zavítat. Na druhou stranu takové návštěvy určitě svůj smysl mají. Je potřeba s partnerem hovořit a diskutovat. Prezidentův šéf, šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček o tom v tomto týdnu napsal velmi zajímavé pojednání do médií, kde vysvětloval, že my jako Česká republika si musíme uvědomit svoji pozici, jaká je naše velikost, je to velikost, která odpovídá jednomu čínskému městu. A že třeba tuším, že v té jedné reportáži byl dnes generální konzulát zmíněn, že právě čínské provincie pro nás mohou být zajímavým partnerem. Dochází tam k rozvoji, staví se dopravní infrastruktura, budou se budovat a stavět a používat železniční dopravní prostředky, a to mohou být témata pro české firmy. Ale v poslední větě teď ještě řeknu, shodou okolností právě dnes jsme v hospodářském výboru měli jak Českou exportní banku, tak EGAP, garanční a pojišťovací společnost, a ty zprávy jsou jasné. Bohužel zatím ta spolupráce příliš nefunguje. Šance pro naše firmy tam příliš velké nejsou třeba i proto, že jsme členem OECD, které má prostě jiná pravidla na pojišťování exportních aktivit než Čína, která tím členem není. Takže zatím to příliš úspěšné není a možná prezident má trochu velká očekávání a my můžeme jenom doufat, že nějaké konkrétní výsledky a konkrétní byznysy přiveze. Sám si na ně rád počkám.

 

David BOREK, moderátor:


Do naší debaty také zapojíme Pavlu Břečkovou, místopředsedkyni představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků. I vám přeji hezký večer. 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Dobrý večer. 


David BOREK, moderátor:


Prosím, pokračujte v té otázce, kterou jsem položil panu Kolovratníkovi, tedy možný ekonomický pozitivní dopad toho, že Češi, čeští politici teď častěji jezdí do Číny. Možná to trochu specifikuji, ptám se proto, že v normální zemi, kde jsou normální výběrová řízení, by přece přidělování zakázek nemělo vůbec souviset s tím, kolik pravic potřese ten či onen politik. Ten efekt v Číně je jiný, skutečně to hraje roli? 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Ta otázka se teď trošičku rozštěpila. Ale skutečně jsou země, kde tohle to hraje roli. Nepopírám, že to hraje více roli pro firmy, které jsou většího rozsahu, nikoli tedy a malé střední, které já tady dneska reprezentuji. Na druhou stranu já bych nechtěla hodnotit tu diplomatickou rovinu. Ani bych ji nepřeceňovala, abych řekla pravdu, protože ten přímý export do Číny, jakkoliv tedy nesmírným způsobem vzrostl za posledních pět let, tak stále činí tedy 1 - 1,2 % zhruba. To, co já vidím jako docela hodně zásadní, tak je právě ten reexport přes Německo a i ostatní naše partnery evropské. A tam už ta čísla jsou trošku alarmující. Ale nicméně pro nás jako firmy to znamená sledovat samozřejmě nejenom vývoj toho exportu českého, ale exportu nebo vývoje exportu v těch ekonomikách, které nás zajímají právě exportně. 



David BOREK, moderátor:


Já se k tomu dostanu nebo my se k tomu dostaneme k těm reexportům. Ale přece jenom ještě mi, prosím, paní Břečková, odpovězte jednou nebo opravdu tedy i české malé firmy, střední firmy musejí sledovat to nebo pociťují to, jak přátelské vztahy má jejich vláda s vládou Číny? Je to jednání ryze byznysmen versus byznysmen, anebo byznysmen versus byznysmen s nějakým politikem v pozadí? 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Já musím říci, že opět tedy z toho segmentu malé střední firmy já nevnímám tu politickou rovinu jako příliš, nechci říci, důležitou, ale chci říci, že mám mnohem menší vliv než u těch firem velikých. 



David BOREK, moderátor:


Pane Skopečku, jak vy to vidíte? 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já si myslím, že jsou prostě regiony a státy, kde ti politici otevírají dveře českým podnikům a zejména u těch větších investic se to bez té politické podpory a bez toho politického otevírání dveří neobejde. A myslím si, že Čína je typickým příkladem toho, kdy návštěvy a diplomatická aktivita našich politiků a diplomatů má cenu a pomáhá českým podnikatelům. Když bychom se podívali na ty velké finanční transakce s Čínou nebo investice, obchodní vztahy, tak ať je to Škodovka, ať jsou to ty velké průmyslové podniky, ať jsou finanční produkty jako PPF a chystá se vstup do J&T Banky čínského investora, tak tam si myslím, že samozřejmě je to o dohodě těch dvou soukromých byznysmenů. Ale musíme si připomenout, že v Číně stále existuje velká a silná role státu v té ekonomice. Řada těch podniků je vlastněná státem. Stát povoluje jednotlivé fúze a akvizice, takže tam si myslím, že ta diplomacie a politická aktivita je pro ten úspěch nezbytná. 



David BOREK, moderátor:


Ano, a pojďme tedy na tu věc, která se do dimenze česko-čínských obchodních styků vnesla v posledních týdnech nebo měsících a bude patrně ještě se nějak vyvíjet v příštích měsících. Myslím ono patrné zpomalení čínského ekonomického růstu. Tady ostatně máme čísla, obchodní výměna Česko versus Čína. Vývoz Česka do Číny docela značným způsobem roste. Loni podle posledních kompletních ročních čísel dosahoval 42 miliard korun. Zatímco tedy dovoz z Číny do Česka byl dramaticky vyšší, přes 350 miliard korun. Paní Břečková, to zpomalení se projeví na číslech, tipněte si, na číslech za rok 2015 jak? To bude jenom drobné zpomalení nárůstu českých exportů, anebo se ten trend úplně otočí? 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Ano, jak jste řekl, já neočekávám žádný dramatický vývoj. Minimálně ne v krátkodobém horizontu. Těch důvodů je několik. Ta čínská ekonomika rostla poměrně vysokým tempem, sám jste to řekl. Dneska je to zpomalení zhruba na 7 %, což je samozřejmě stále v kontextu třeba Evropy vysoké číslo. Pochopitelně je to alarmující v kontextu čínském. Ale problémem, řekněme, těch důvodů, které k tomu zpomalení vedly, jsou známé, nepovažuju většinu z nich za žádnou tragédii, ať už jsou to třeba finanční trhy, které poklesly, ať už je to pokles samotného jüanu nebo vlastně samotný pokles. Problémem je export, který klesl asi o 8 %, a to vlastně tu čínskou vládou zalarmovalo k tomu, aby udělala poměrně dramatický krok, a ten jüan znova znehodnotila opětovně, a to navzdory tlaku Spojených států, navzdory tlaku Evropské unie a je to jasný signál, že Čína si bude dělat, co chce, že bude se chovat nevyzpytatelně, a je to, řekněme, silný signál, řekněme, negativního charakteru směrem k investorům. Firmy se budou muset, ano, promiňte. 

David BOREK, moderátor:


Klidně dokončete tu půl větu, kterou jste chtěla dokončit. 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Firmy se budou muset připravit na prostě jiné podmínky, které na čínském trhu budou panovat. To znamená, budou muset být obezřetnější v nějakém obchodním plánování, nebudou už muset moci plánovat dvouciferný růst, budou muset zajišťovat kurzy, což do dnešního dne v podstatě nemusely nijak zásadním způsobem. No, a budou se muset připravit na to, že ten trh bude fungovat asi, že tam budou řešit problémy, tak jako na každém jiném trhu, řekněme kolísavost, nestabilita růstu a tak dále. 


David BOREK, moderátor:


No, a ty reexporty, které jste trochu naťukla před chvílí. Jak velký problém je to, že hodně českých výrobků sice míří jako do první destinace třeba do Německa, ale z Německa jsou třeba po nějaké další kompletaci vyváženy do Číny. Nemůže toto být problém? 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Ano, právě proto jsem řekla, že tohle je vlastně naprosto zásadnější číslo než to ten samotný přímý vývoz do Číny. Ty reexporty činí, já nevím, o 16, možná dokonce o 20 % více než ten export přímý. A proto jsem řekla, že sledovat vlastně vývoj exportu třeba konkrétně v tom Německu je pro nás naprosto zásadní. 



David BOREK, moderátor:


Pane Skopečku, ekonomičtí libertariáni, mezi které tedy řadím většinu lidí v ODS, dost často říkají, že stát by neměl upravovat trh tím, že bude selektivně podporovat nějaké odvětví. Deformuje to trh, deformuje to situaci na trhu. Nedělá vlastně Česko něco podobného, když teď z úst politiků pořád slyšíme o tom, podporujme vývoz do Číny. Čína, Čína, Čína, ale Čína možná nebude tou úžasnou destinací pro český export, jakou byla. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Bezesporu, sázet na jednu kartu na Čínu by byla bezesporu chyba. Ale náš export je charakteristický tím, že jsme dominantně z drtivé většiny závislí na trzích Evropské unie. 


David BOREK, moderátor:


Čili cokoliv převedeme mimo Evropskou unii je vlastně pozitivní. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já si myslím, že diverzifikovat trhy, co se týče exportu, je pozitivní, a to nejen do Číny, protože když se podíváme na tu, dneska sice rostoucí eurozónu, ale o mnoho méně procent než v té Číně, která zpomaluje sice asi z 10 %, jak říkala kolegyně na 7, tak to je stále růst, který je i vyšší než v České republice. 



David BOREK, moderátor:


Jenom zdůrazňujeme otazníky nad tím, jestli je to opravdu těch 7 %, jestli... 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Jestli to nebude 6 - 5. Ale stále je to více procent než v České republice, která je vydávána za úspěšně rostoucí zemi. Čili já myslím, že... 



David BOREK, moderátor:


Čili žádné otazníky nebo žádná korekce toho tahu, tahu drivu posledních let z České republiky exportujme do Číny, byste nedoporučoval. 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

 
Nejen do Číny, ale do těch nově rychle se rozvíjejících zemí, to si myslím, že je správná cesta, protože si musíme uvědomit i to, že tam ty čeští podnikatelé mají daleko větší šanci. V té západní Evropě jsou ty trhy do značné míry rozděleny. A dostat se na nějakou zakázku v západní Evropě je mnohokrát těžší než v Číně. 



David BOREK, moderátor:


Pane Kolovratníku, já jsem vás sledoval, vy jste kýval během expozé pana Skopečka. Absolutní souhlas, nebo přece jenom nějaká korekce, nějaký otazník ne-li vykřičník nad tím heslem: jděme do Číny. 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Možná to bude překvapivé, ale upřímně v tuto chvíli s panem Skopečkem souhlas téměř ve všem, co řekl. A já ještě doplním tu informaci o jednu moji osobní zkušenost. My jsme s hospodářským výborem byli v březnu tohoto roku v Indii, což je o kousek vedle. Je to podobně velká země, také má přes miliardu obyvatel. A na tu vaši otázku, jestli to potřásání pravic těmi politiky má smysl, tak opravdu na takovýchto trzích to ten přínos má. Já jsem poslancem z Pardubic, kde vznikla kdysi legendární Věra a Tamara, ony radary, a právě v Indii se například jednalo a už jsou dotaženy obchody pro tyto firmy, které budou pro indický letecký průmysl dodávat své radary. Byl tam také dotažen díky skvělému ambasadorovi České republiky velký kontrakt pro technologickou zakázku na indickou elektrárnu na velký celek v elektrárně. Takže to jsou příklady, kdy to skutečně funguje. Ale když se vrátím zpátky k Číně a k Milošovi Zemanovi, dneska jsem v jednom komentáři četl vyjádření renomovaného sinologa Martina Kříže, který říkal, ta návštěvě dnešní, ta druhá je podle mého názoru zbytečná, protože při té velikosti Číny a při velikosti té přehlídky si vlastně té návštěvy prezidenta v té Číně nikdo moc nevšimne. To je upřímné vyjádření. 



David BOREK, moderátor:


Martin Kolovratník, Jan Skopeček a Pavla Břečková, děkujeme, byť s pány politiky se ještě za chvíli sejdeme. Na shledanou. 



Pavla BŘEČKOVÁ, místopředsedkyně představenstva, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:


Na shledanou. 

 

26.34

 

Bitva o registrační pokladny

 


David BOREK, moderátor:


Sněmovní rozpočtový výbor projednává zákon o zavedení elektronické evidence tržeb. Vládní koalice mluví o zlepšení výběru daní, pravicová opozice ale normu kritizuje. Podle ní přinese živnostníkům další zbytečné náklady a papírování. 



Martin NOVOTNÝ, poslanec /ODS/ (záznam): 


My nebudeme do detailu prozrazovat taktiku, ale v každém případě je to pro nás tak zásadní téma, že chceme udělat maximum pro to, abychom před touto formou buzerace živnostníky ochránili a budeme se snažit, aby ten zákon nebyl schválen.

 

Jaroslav KLAŠKA, poslanec zpravodaj /KDU-ČSL/ (záznam): 


Pokud se skutečně budeme točit v nekonečném nějakém kruhu, tak potom zaveďme teda diskusi, jestli vůbec to teda celé má smysl, jestli menšina může prostě jakoby ani ne „uhlasovat“, ale uustruovat nebo nějakým způsobem zabrzdit prostě většinu. 


David BOREK, moderátor:


Politický duel právě teď. Ve studiu stále s námi Jan Skopeček z ODS. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Dobrý večer. 



David BOREK, moderátor:


Do českých regionů zdravím ještě jednou Martina Kolovratníka, místopředsedu hospodářského výboru sněmovny za hnutí ANO. Pane Skopečku, já s dovolením vám teď přečtu, co dnes vydal předseda ODS Petr Fiala za tiskové prohlášení k onomu návrhu na elektronickou evidenci tržeb. Teď tedy cituji. "Levicová koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se dohodla, že zákon o registračních pokladnách prosadí v Poslanecké sněmovně za každou cenu. Třeba i za cenu ohýbání demokratických postupů a parlamentních zvyklostí. Znásilnění demokratických procedur je nebezpečné. A žádný demokrat by mu neměl klidně přihlížet." Znásilnění demokratických procedur, to je docela silné kafe. 

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Jestli jsem tomu dobře rozuměl, tak vládní koalice hrozila tím, že bude omezovat právo poslanců na vystupování k jednomu bodu, že tam bude omezen, že tam bude... 



David BOREK, moderátor:


To se nikdy nedělo za vlád ODS? 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já myslím, že když si vzpomenete na to, jak složitě Občanská demokratická strana, respektive tehdejší vládní koalice prosazovala reformy a poslanci kvůli tehdejší opozici, sociálním demokratům a komunistům, téměř nocovali nebo ne téměř, ale nocovali v Poslanecké sněmovně a sociální demokracie prodlužovala debatu před tehdejším schvalování reforem, tímto způsobem to komplikovala, tak si... 



David BOREK, moderátor:


Teď to budete dělat vy. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Teď to budeme dělat my a sociální demokracie se diví. Tak mně to příliš nejde do hlavy... 


David BOREK, moderátor:


Já to beru. Je to jedna nebo bude to jedna. Ale proč potom používat slova jako znásilnění demokratických procedur. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Protože i tehdy, když jsme tomu čelili, tak tam naši poslanci poctivě do toho rána seděli a neomezovali právo opozice využívat parlamentních zvyklostí, parlamentních pravidel k tomu, aby prodlužovali jednotlivá čtení. A v tuto chvíli, aniž by ta debata, aniž by to projednávání, aniž by ty obstrukce začaly, tak už od vlády slyšíme, že bude přemýšlet a bude uvažovat o jakési změně jednacích řádů a změně v těch zvyklostí, které poslanci při tom jednání a možností, které poslanci při tom jednání mohou využít. 



David BOREK, moderátor:


Pane Kolovratníku, vy budete nějak omezovat právo poslance vystoupit a mluvit? 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Pochopitelně nemůžeme omezovat práva poslanců, nejde to a nelze ani měnit jednací řád, respektive jednací řád lze měnit, ale je to zákon, zákonná norma a opět změna zákona má nějaké svoje termíny. Takže mně to přijde od opozice velmi úsměvné. Ta silná slova znásilňování, ohýbání a podobně. Já jsem zatím ze strany vládní koalice nic takového nezaznamenal. A naopak bych teď mohl v tom politickém střetu říkat, ne, ne, ne, opozice hrozí, že bude obstruovat, že použije všechny možné prostředky. Tak já bych teď mohl glosovat kolegu poslance Kalouska a říci, my také máme lyže a také máme výcvik a jsme zvyklí a jsme připraveni. Ale já chci říci, myslím si, že by to bylo celé špatně, kdyby ta debata byla jenom o tom, kdo bude déle obstruovat, kdo bude mít ve sněmovně spacáky a kdo nebude mluvit k věci a tak dále a tak dále. Já věřím, že jsme všichni profesionálové, alespoň my v hnutí ANO se o to snažíme a že ta debata bude věcná, korektní a bude prostě k tomu tématu. A co se týká těch obstrukcí nebo těch možností, tak zmíním možná jednu věc, která v náznacích už v tuto chvíli je komunikována z obou stran té barikády. Jednací řád sněmovny, a věřte, že ho mám velmi dobře nastudovaný, protože mám na starosti ve sněmovně také volby a celý volební proces. Jednací řád sněmovny nemá žádné ustanovení o dvou hodinách pauzy na jednání poslaneckého klubu. To je, jak bylo řečeno, jedna ze zvyklostí. Dodržujme ji, zatím je dodržována jak pro koalici, tak pro opozici. Ale jestliže například tato pouze zvyklost ne psaná věc bude zneužívána, že si prostě tři, dva nebo tři kluby za sebou záměrně vyberou po dvou hodinách pauzy, tak pak je to špatně a pak bychom se opravdu měli bavit o tom, jestli opozice, která má v celkovém počtu té sněmovny nějakých 15 - 20 % hlasů, může zablokovat celou sněmovnu. K tomu si myslím, že by dojít nemělo. A naopak to by bylo to ohýbání demokratických procedur. 



David BOREK, moderátor:


Přestávky, nekonečné přestávky na poradu klubu. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já neznám detailněji taktiku, i kdybych ji znal... 



David BOREK, moderátor:


Vy to neznáte? 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


...tak ji nebudu tady prozrazovat. 



David BOREK, moderátor:


Buďte upřímný, řekněte, řekněte, znám a neřeknu. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já vím, že se uvažuje o tom, že se budou podávat pozměňující návrhy, řada pozměňujících návrhů tak, aby prodlužovala to jednání. Zkrátka ale já bych se netočil... 



David BOREK, moderátor:


Pauzy, pauzy na jednání klubů. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Pauzy na jednání klubů jsou standardní už, už dneska, ale nemyslím si, že bychom zneužívali do té míry, že by se celý den nejednalo. Já si myslím ale, že podstatou té věci je ta skutečnost, že my skutečně ten zákon považujeme za škodlivý, zbytečný, ohrožující malé a střední podnikání, a proto se budeme snažit přijetí tohoto zákona zamezit. Není to nějaké vyžívání se, libůstka ve využívání jednacího řádu Poslanecké sněmovny. My bychom byli radši, kdybychom k tomu přistupovat vůbec nemuseli. Ale ten zákon považujeme za tak špatný pro české podnikání a pro celou Českou republiku, že se zkrátka budeme snažit různými cestami tomu přijetí zákona zabránit. 



David BOREK, moderátor:


Pane Kolovratníku, vy jste před chvílí mluvil tak státotvorně o tom, jak všichni musíme být profesionály. Tak já bych jenom ale rád se opravdu dobral explicitní odpovědi, kterou proti vám případně, přiznávám to takto dopředu, můžeme použít. Můžete tedy říct za sebe, za významného parlamentáře hnutí ANO, že hnutí ANO jeho poslanci nenavrhnou žádné omezení práva na vystupování v rozpravě, která jsou dána jednacím řádem sněmovny, je to tak. 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Ano, tak to mohu reagovat ve smyslu omezení, že budeme říkat zkracování doby a podobně. To znamená něco, co se vymyká jednacímu řádu, tak jak jsem řekl, to ani není možné. Takže budeme samozřejmě postupovat v rámci toho, co nám jednací řád a tam samozřejmě také platná usnesení sněmovny dovolují a umožňují. A ještě přidám jednu reakci. Děkuji panu kolegovi Skopečkovi, protože to, co řekl před chvílí, to má být gró té debaty. To má být ta věcná diskuse, jestli jedna strana ten návrh ten zákon považuje za špatný a proč, ať to vysvětlí. A druhá strana nebo první koaliční strana vyjadřuje a vysvětluje, proč je dobrý a proč si myslí, že to bude mít přínos pro celou Českou republiku, že je to férové pro všechny občany a podnikatele a že to naopak pomůže. O tom by měla být především ta debata a i tato současná diskuse. 


David BOREK, moderátor:


No, bylo to další státotvorné vyjádření. A tedy s dovolením teď konkrétně. Ústavněprávní výbor se podle poslance ODS Marka Bendy odmítl zabývat tímto návrhem zákona. Proč poslanci vládní koalice odmítli něco prodebatovat, předpokládám, že v ústavním právním výboru se neobstruuje, tam se to skutečně řeší, předřeší, než to půjde na plénum sněmovny. Proč jste to odmítli? 


Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Pokud je to otázka na mě, upřímně neumím v tuto chvíli odpovědět, protože tu informaci se dozvídám teď poprvé od vás, vy jste citoval poslance ODS Marka Bendu, s kterým jinak osobně mám dobré vztahy právě ve volební komisi. Já neumím odpovědět, proč se tento výbor nevěnoval. Za sebe mohu dát relevantní informaci, že dnes se elektronická evidence probírala jak v hospodářském výboru, což je jeden z nejzásadnějších pro tento typ zákonů, a stejně tak v rozpočtovém výboru, na obou místech byla bouřlivá debata a ten zákon se tam nějakým způsobem posunul. Neumím odpovědět na ústavněprávní, kde jsem bohužel nebyl přítomen. 



David BOREK, moderátor:


Já už nechám teď nuancí obstruování. Stejně mi k tomu nic neřeknete, máte svoji, předpokládám, informační strategii. Co dál? Vy jste několikrát naznačili jako strana, že ten zákon i kdyby prošel, tak ho zrušíte. Ale teď opravdu opět explicitní odpověď poprosím. Jakákoliv vláda, ve které bude součástí v budoucnosti ODS, bude muset jako podmínku za vstup ODS do vlády, říct toto: rušíme evidenci tržeb. 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


My jsme jako řekli jasně, to se mě ptáte na hodně dalekou budoucnost... 



David BOREK, moderátor:


Třeba ne. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


...na jednání po nějakých příštích volbách a říkat tady, jak se budeme chovat při vyjednáváních po nejbližších sněmovních volbách, asi ode mě chtít nemůžete. Nicméně bezesporu... 



David BOREK, moderátor:


Ale pardon, omlouvám se, ale strana přece, strana přece může říct, toto je téma je pro nás tak klíčové... 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Nicméně... My půjdeme, toto téma je pro nás... 


David BOREK, moderátor:


...že bude podmínkou pro vstup jakékoliv budoucí vládní koalice. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Toto je pro nás klíčové téma a ODS, pokud se bude podílet na vládě a bude vstupovat do koalice, tak to bude jeden, bude jedna z jejích priorit, na které bude stavět koaliční vyjednávání. Úspěch... 



David BOREK, moderátor:


Ale tak silně, tak silně to formulovat nemůžete, aby to byla podmínka... 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Úspěch toho, úspěch toho, jestli to dokážeme následně zrušit, bude samozřejmě záviset i na tom, jak silný mandát bude mít Občanská demokratická strana od voličů a jak silný mandát nebo jak silná bude ta strana součástí té budoucí koalice. Ale je to pro nás skutečně téma zásadní. To, že nezneužíváme parlamentních procedur, můžeme ukázat i na tom, že jsme to pustili přes první čtení a že chceme o tom zákonu debatovat. A říkáme, že pokud se ODS bude podílet na vládě, tak jedna z priorit, v rámci které bude debatovat o vznikající nové koalici, bude to, že bude chtít EET zrušit, protože to považujeme za zbytečnou šikanu zejména malých a středních podnikatelů. 



David BOREK, moderátor:


Pane Kolovratníku, má smysl tedy něco takového protlačovat sněmovnou ve chvíli, kdy to skutečně může za pár let být zrušeno? 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Jednoznačně to smysl má. Já bych tu odpověď mohl také trochu odlehčit a žertovat na téma, že účast ODS v budoucí vládě je hudbou vzdálené budoucnosti nebo teoretické. Ale jak říkám, to je pouze snaha o zlehčení. A bylo by to ode mě nefér. Samozřejmě k takové situaci dojít může. Já jsem přesvědčený o tom a uvidíme, že praxe to určitě ukáže, že k té elektronické evidenci tržeb, opakuji, nebavíme se o žádných registračních pokladnách a o žádných zastaralých zařízeních. Ale o moderním trendu, o využití mobilních telefonů, smartphonů, o tom, co je vlastně běžné. Tak my jsme přesvědčeni, že ono to vlastně vznikne a postupně se to do systému zavede i bez tohoto zákona. Prostě bude to běžné a už dnes je to běžné. Přes mobilní telefon si objednám taxíka, jakékoliv služby, letenku, ubytování, zaplatíme. Nedávno jsem viděl úžasnou reportáž o tom, že pomalu začínají mizet papírové stravenky v podnicích u zaměstnanců, že se prostě platí bezkontaktní kartou. Takže to je normální trend, který postupně přichází, a my mu chceme jenom pomoci. Ta elektronická evidence, respektive elektronická forma placení i těch drobných účtů za jedno pivo, jednu limonádu prostě přijde a bude naprosto běžná. Já chci oponovat a vysvětlit i občanům to, že tohle bude normální, bude to běžné. Pokud to pomůže naší daňové morálce, že prostě bude běžné nebát se a nekrást, to znamená nepodvádět, tak si na to určitě všichni zvykneme a bude to přínosné pro celou Českou republiku. Takže pokud ODS jednou bude mít toto téma u vstupu do vlády, tak já jsem bytostně přesvědčen o tom, že v takové době už bude elektronická forma placení naprosto běžná, že to vlastně nebude téma, protože nebude co rušit. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Ale já říkám, tak to nechme na tom životě, na tom trhu, protože můžeme každý z nás při placení, zjišťujeme, že jaký další a další obchod má on-line terminál a řada z nás čím dál tím platí více kreditními kartami, což je mimo jiné spontánní evidence tržeb, protože to podnikatele nutí samozřejmě mít tu tržbu zapsanou. Takže nechme to té spontanitě. Tady nutíme skutečně i ty velmi drobné malé živnostníky, kteří žádný takový systém nepředpokládali, že by si ho pořizovali. A jak vláda sama uvádí v důvodové zprávě, pro takového malého podnikatele je to pořizovací náklad víc jak 5 tisíc a těch 5 tisíc mu může chybět do investic do svého podniku, do své hospůdky, do svého řemesla. A já si myslím, že to je zbytečná... 



Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/:


Pane kolego, těch 5 tisíc si může odečíst z daní. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


...zbytečný náklad, zbytečná investice, kterou by mohl směřovat na rozvoj svého podnikání. A poslední větu, kterou bych chtěl říct, že my samozřejmě říkáme, že platit daně je normální a platit daně se má, jenom se lišíme v tom, že my považujeme většinu českých podnikatelů za slušné. A ten zbytek, kteří daně neplatí, tak už dnes mají finanční úřady dostatečné nástroje na to, aby je kontrolovaly a postihovaly. 



David BOREK, moderátor:


To byl ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Děkujeme vám. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Děkuju za pozvání. 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení