13. července 2015

Odchod Řecka z eurozóny by dlouhodobě pomohl jak eurozóně, tak i samotnému Řecku

O novém záchranném plánu pro předlužené Řecko diskutoval ve studiu Radiožurnálu 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.


Vladimír KROC, moderátor:

Nový záchranný plán pro předlužené Řecko, o kterém eurozóna teď s Aténami jedná, je bez podpory opozice neproveditelný. To prohlásil ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis, který nevyloučil, že kvůli schválení dohody nakonec vznikne vláda Národní jednoty. Ještě letos čeká předčasné parlamentní volby. Po celonočním summitu předseda jednání členských zemí Donald Tusk oznámil, že zadlužené Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Bude ale muset rychle zahájit tvrdé reformy, z nichž první má řecký parlament přijmout už ve středu. V rozhlasovém studiu v Bruselu jsou europoslanec za ČSSD Pavel Poc. Dobrý den. 


Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:

Dobré odpoledne. 


Vladimír KROC, moderátor:

A europoslanec za ODS Jan Zahradil. Dobrý den. 


Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda ODS a europoslanec:

Také dobrý den. 


Vladimír KROC, moderátor:

Souhlasíte s prezidentem Zemanem, že dosažená dohoda s Řeckem je velmi křehká, protože Řecko prý několikrát něco slíbilo a nikdy to nesplnilo. Pane Poci? 


Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:

Je to pravda. Tady skutečně byla silně narušena důvěra mezi věřiteli a mezi Řeckem jako dlužníkem. Je to dílem i tím, jakým způsobem vedl premiér Tsipras vyjednávání. A ta dohoda sama o sobě stojí a padá na řecké ochotě některé požadavky urychleně implementovat. Tsipras nemá žádnou jistotu, že se mu to podaří. A z druhé strany samozřejmě zase ten kompromis bude muset podpořit euroskupina během celé řady jednání tento týden a kromě toho také parlamenty šesti členských zemí eurozóny, takže je to skutečně velice křehká dohoda a je to spíš takový nějaký začátek nového jednání. A myslím si, že nebude jednoduché. 


Vladimír KROC, moderátor:

Na tom se, pane Zahradile, možná s kolegou budete shodovat? 


Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda ODS a europoslanec:

To se budeme shodovat zcela určitě. A já se v tom shoduji i s prezidentem Zemanem. A já bych použil ještě razantnější formulace. Podle mého názoru není vůbec jasné a jisté, jestli ta dohoda vůbec vstoupí v platnost. Podle mého názoru Řecko de facto se stalo jakýmsi protektorátem Evropské unie a šlo víceméně o to, jak vytvořit podmínky, za které ti lídři Evropské unie budou moci Řecku znovu vnutit nějaké peníze, nějakou finanční pomoc tak, aby Řecko nemuselo odcházet z eurozóny, protože to by byla opravdu politická porážka paní Merkelové, pana Junckera a celé téhle politické generace. Čili, o to se tady také hrálo, nejenom o tu ekonomiku, ale hrálo se tady i o politickou prestiž a hrály se tady různé zákulisní psychologické hry. Podle mě ten problém je tím jenom odložen, lídři Evropské unie si jenom koupili čas a ten problém vybublá v nějakém budoucím čase opět napovrch. 


Vladimír KROC, moderátor:

Ostatně ministr financí Andrej Babiš nepovažuje výsledek summitu eurozóny k Řecku za dobrý, a jak vy říkáte, za pár let se podle něj bude situace opakovat. Pane Poci, vy si to nemyslíte? 


Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:

Já nevím, já bych se nerad vyjadřoval takhle kategoricky. Já si nemyslím, že v tuhle chvíli už je za tou snahou až tak nějaká tendence ideologická, řekněme, zachraňovat nějaké představy o euru a podobně. Já si myslím, že za tím už prostá geopolitika, protože nikdo nechce si představovat důsledky bankrotu a reálně zhroucení hraničního státu Evropské unie, to není prostě v zájmu nikoho, jedině snad skupin nebo lidí, kteří přejí Evropě nějaké opravdu velké problémy. 


Vladimír KROC, moderátor:

Když se vrátím ještě ke slovům Andreje Babiše, tak on řekl, že to nynější řešení je politické, ne pragmatické. Takže v tom mu asi, pane Zahradile, taky dáte zapravdu. Souhlasil byste s tím, že nejlepším řešením by byl odchod Řecka z eurozóny a částečný odpis jeho dluhů? 


Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda ODS a europoslanec:

Já rozhodně nejsem žádný fanoušek pana Babiše a skoro nikdy se s ním v ničem neshodnu, ale v tomto se shodnu dokonce i s ním. Mám pocit, že se s ním shodnu možná víc než jeho vlastní europoslanci, pokud jsem měl možnost slyšet některé z nich, třeba paní Charanzovou. Ale skutečností je, že odchod Řecka z eurozóny by podle mě dlouhodobě pomohl jak té eurozóně, tak tomu Řecku. Řecko teď bude muset plnit velmi tvrdé podmínky, jak už jsem řekl, stává se vlastně protektorátem Evropské unie, není vůbec jasné, s jakou politickou vůlí se to na řecké straně setká. A když si dnes přečtete titulky v řeckých novinách, kdy jeden citovaný deník v médiích psal něco o tom, že je to holocaust a že Řecko se blíží do nové Osvětimi, tak to jsou výrazy, které opravdu, si myslím, ukazují, jak je ta situace, ta atmosféra v tom Řecku samotném je vyostřená a jak těžce tam ty reformy budou přijímány. Takže je to takový kompromis po evropsku, že jsou všichni jakoby trochu spokojeni, vlastně nikdo není spokojen úplně a nikdo hlavně neví, jak to skončí. 


Vladimír KROC, moderátor:

Česká republika by měla ručit za krátkodobou půjčku Řecka, stejně jako dříve v případě Portugalska nebo Irska, mělo by jít asi o jedno celé třináct setin procenta, výše tedy případné půjčky. Podle ministra financí a koneckonců i premiéra ale Česká republika takovou garanci odmítá. Pane Poci, toto je správný postoj podle vás? 


Pavel POC, europoslanec /ČSSD/:

Já nemám dost informací. Podle mého názoru je skutečně to, co jsem říkal, veliké riziko zhroucení hraničního státu. A já znám i vyjádření premiéra Sobotky o tom, že takovou věc opravdu nechce vidět. Nicméně je možné, že vláda má v tuhle chvíli víc informací než já a na základě nich došlo k tomu, že se vláda rozhodla, že nepodpoří tu garanci. 


Vladimír KROC, moderátor:

Pane Zahradile? 


Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda ODS a europoslanec:

Jak ministr financí, tak předseda vlády slíbili, a já to dokonce mohu citovat, že se Česká republika nebude na té sanaci řeckého dluhu podílet. Premiér to slíbil při schůzce s předsedy sněmovních politických stran. Ve čtvrtek Babiš, tedy ministr financí, to řekl veřejně 12. července. A oni musí dodržet své sliby. My tedy samozřejmě jako opozice si nepřejeme, aby se Česká republika na těch garancích podílela. Jenom bych rád věděl, jak to pan premiér a pan ministr financí hodlají zařídit v případě, že budou zítra na tom EKOFINu, na té schůzce ministrů financí přehlasováni, což se jim lehce může stát, protože tento mechanismus, který je uveden do pohybu, ten se týká všech členů Evropské unie, nejenom členů eurozóny, přichází tam v úvahu hlasování kvalifikovanou většinou a oni mohou být samozřejmě přehlasováni. Pak bude muset premiér a ministr financí vysvětlit jak to, že slibovali něco, co nebyli schopni splnit. A mimochodem nebyl to soukromý názor ministra financí, ani soukromý názor premiéra, ale je to rozhodnutí vlády jako celku, alespoň tak jsem to pochopil z toho dnešního jednání. 


Vladimír KROC, moderátor:

To byl Jan Zahradil, europoslanec za ODS a Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu za ČSSD. Děkuju vám, na shledanou. 


Pavel POC, europoslanec /ČSSD/: 

Na shledanou. 
 

Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda ODS a europoslanec:

Na shledanou. 

 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP