21. dubna 2021

OKÉNKO RADNÍCH

Radní pro oblast dopravy Jiří Lála:
Během uplynulého měsíce proběhlo pouze jedno jednání s magistrátem, a to ohledně představení studie a podmínek realizace lanové dráhy z Podbaby do Bohnic. A to přesto, že máme vůči hlavnímu městu mnohem více a potřebnějších požadavků. Proto také během února a března pokračovaly koordinační schůzky s radními pro dopravu z ostatních velkých městských částí za účelem sjednocení postupu při rozhodování o dopravních změnách v rámci Prahy. Tato jednání vyústila v to, že většina rad velkých městských částí (včetně Prahy 6) a sdružení sjednocující všechny malé městské části, přijaly usnesení požadující po zastupitelstvu hlavního města stanovit jasné pravidla pro komunikaci s městskými částmi. Nejedná se pouze o dopravní stavby, nebo rekonstrukce, ale i všechny dopravní opatření na příslušných MČ. Naší městské části se například týká plánované uzavření vltavských nábřeží, které by v rámci objízdných tras přivedlo další tisíce automobilů na území Prahy 6, a to bez jakýchkoliv kompenzačních opatření. Tedy přesný opak toho, co po hlavním městě poslední roky požadujeme. Proto i k tomuto záměru rada MČ Prahy 6 přijala usnesení, samozřejmě negativní.

Opět jsme se také obrátili na magistrát hlavního města s žádostí o další rozšíření zón parkovacího stání. Nyní připravujeme rozšíření modrých zón ve třech lokalitách – Baba, Malý Břevnov a Liboc. Než k němu dojde, oslovíme zdejší obyvatele, zda si zavedení zón přejí či nikoli. Dostanou do schránek letáky se základními informacemi, anketu budou moc vyplnit i na webových stránkách Prahy 6. O která místa přesně jde najdete na geoportálu gis.praha6.cz v záložce doprava a zóny placeného stání – rozšíření. Do ankety se můžete zapojit ZDE.
 
Radní pro oblast školství Marie Kubíková:
 
Chceme vrátit děti do škol, ale bezpečně a ne za cenu bolestivých výtěrů. V reakci na to, že vláda nakoupila, a zcela nepokrytě preferuje, čínské antigenní LEPU testy pro zamýšlené plošné testování dětí v základních školách, jsme na šestce zorganizovali unikátní pilotní testování.

Pro něj jsme využili dva druhy testů, zmíněné Lepu testy, které probíhají výtěrem z nosu, a kloktací PCR testy vyvinuté v Čechách. Chtěli jsme si ověřit, na kolik jsou vládní záměry realizovatelné a jaké mohou mít reálné dopady. Testování předcházela náročná a pečlivá příprava, rodiče byli dopisem informováni o tom, co se bude dít a před testováním proběhla videokonference, kde se mohli na vše dotázat. Díky výjimečné spolupráci s šestkovými lékaři, rodiči a jejich dětmi, ale také řediteli a učiteli zapojených škol, jsme získali velmi validní informace a cennou zpětnou vazbu všech zúčastněných. Výsledkem je otevřený dopis předsedovi vlády a ministrům, ve kterém Marie Kubíková z pozice radní pro školství žádá vládu, aby pro plošné testování žáků na covid-19 přehodnotila plánované užití antigenních testů výtěrem z nosu a nahradila je méně invazivní metodou. Radní zároveň apeluje na nutnost opětovného stmelení třídních kolektivů. „Praha 6 by ráda nabídla školám adaptační výjezdy. Věřím, že pokud jako zřizovatelé zajistíme PCR testování všech účastníků těchto pobytů, bude nám takový krok ze strany hygienické stanice i dotčených ministerstev umožněn. I proto preferuji neinvazivní a přesné PCR testy ze slin a jsem připravena využít metody poolování, která bude rychlá a přesně detekuje výskyt covidu v kolektivu,“ dodává.
Jakub Stárek

člen ZHMP
místostarosta MČ Praha 6