11. srpna 2014

Nákladové nádraží či „Jiřák“ musí sloužit především občanům

Nákladové nádraží Žižkov, park Parukářka či Náměstí Jiřího z Poděbrad – řada lokalit na území Městské části Prahy 3 potřebuje pořádnou revitalizaci, a tak se logicky dostala do hledáčku developerů. Jak jejich budoucnost vidí mladý politik Alexander Bellu (ODS) a co říká navrhovaným projektům?

Na pozemku bývalého Nákladového nádraží Žižkov připravovaly předešlé komunální vlády ODS několik projektů, v nichž se počítalo i nepočítalo se stávající budovou. Já osobně jsem byl pro její zrušení a napojení tramvajového koridoru z ulice Olšanská s využitím koridoru, který již existuje od vlaků. Dále prodloužit silnice z ulice Olšanská, a ulevit tak ulicím Koněvova/Husitská - Olšanská - Vinohradská - Jana Želivského. Budovu bych býval zrušil i z pragmatického důvodu obrovských finančních nákladů. Nevím kde je ministerstvo sežene, když má potíže s rekonstrukcemi podle mého názoru mnohem důležitějších budov, jako Národní divadlo či chrám sv. Víta apod.

Po velkých mediálně politických nátlacích Matěje Stropnického a spol. byla budova prohlášena za národní památku. V tuto chvíli stále chátrá, investor na rekonstrukci není jasný a výhled dořešení celého území je zatím v nedohlednu. Situace je akutní, na místě se pohybují bezdomovci, narkomani, celé území je zanedbané. Navíc je zde v centru Prahy stále přítomno překladiště kamionů, které enormně zatěžují dopravu, zhoršují ovzduší emisemi i životní prostředí hlukem. Jsou nebezpečné i pro chodce a rodiny s dětmi, které chodí ráno do školy v Jeseniově ulici.

Radnice musí vynaložit maximální úsilí, aby se dohodla s investory na plánu výstavby a v součinnosti s magistrátem a ministerstvem na úspěšném řešení. Území musí být vyrovnané – zeleň/služby/bytové domy a infrastruktura, aby zde vznikl ,,nový život“ v naší městské části, který dobře ,,zapadne“ do té současné a ještě usnadní život našim občanům. Tím myslím průjezdnost, zeleň, služby a dopravu bez kamionů.

Ráj pro děti na Parukářce

V parku Parukářka vláda ODS v minulých letech realizovala několik dětských hřišť, která jsou velmi úspěšná. Dále bychom chtěli revitalizovat občerstvovací stanici, aby představovala pro občany příjemné místo pro posezení, občerstvení a odpočinek. Nikoli jako je tomu dnes, kdy se rodiny s dětmi bojí k této stanici přiblížit kvůli nečistotě, volně pobíhajícím psům a často mírně i více podnapilým občanům, vzbuzujícím nechuť si přisednout.
Dále bychom chtěli vybudovat v zadní části parku úsek právě pro pejskaře, aby mohli v klidu nechat své mazlíčky volně proběhnout a nedocházelo ke ,,střetům“ s nepejskaři či rodinami. Celkově park potřebuje drobné revitalizační úpravy, jako jsou lepší chodníky, osvětlení a mobiliáře. Dále chceme ustanovit správce jednotlivých parků, aby bylo možné přímo komunikovat s někým, kdo má každodenní přehled o dění v parku a může řešit drobné opravy a problémy.

Jiřák pro občany

Revitalizaci, resp. mírnou modernizaci si rozhodně zaslouží i Náměstí Jiřího z Poděbrad. I v tomto případě existuje více variant. K té, kterou prosazuje současné vedení radnice Prahy 3, se přidat nechceme, jelikož jde o investici 90 milionů korun za vydláždění náměstí. Projekt také nepočítá se začleněním tak populárních farmářských tržišť a kašnou před kostelem.

Chceme usednout k jednomu stolu s novým vedením a architekty, vytvořit několik modelových projektů, ty představit občanům a po odborné diskusi rozhodnout o budoucnosti tohoto náměstí právě s ohledem na kostel, kašnu, základní školu, farmářské trhy, parkování v klidu a samotný nejdůležitější užitek pro občany.