28. dubna 2014

Spolupráce s korejskými univerzitami je krok správným směrem

Jihokorejské firmy projevují rostoucí zájem o investice v ČR a lze očekávat, že po loňském vstupu Korean Air do Českých aerolinií se vzájemné kontakty prohloubí nejen v oblasti ekonomické. Novým možnostem jde vstříc i Univerzita Hradec Králové.

Jihokorejské firmy projevují rostoucí zájem o investování v České republice a lze očekávat, že po loňském vstupu Korean Air do Českých aerolinií se oboustranné kontakty dále prohloubí nejen v oblasti ekonomické. Možnostem vzájemné spolupráce na poli studentských výměn se otevírá i Univerzita Hradec Králové. Rektor hradecké univerzity prof. Josef Hynek se v březnu 2014 zúčastnil jednání Asijsko-pacifické asociace pro internacionalizaci vzdělávání (APAIE), která sdružuje několik stovek špičkových univerzit v této části světa.

Jaké konkrétní výsledky Vaše cesta přinesla?

Na místě samém jsme podepsali smlouvu o spolupráci s Hanshin University, protože v tomto případě jsme dohodu připravovali již několik měsíců předem. Po úspěšných jednáních v Soulu můžeme konstatovat, že další tři smlouvy s korejskými školami uzavřeme zřejmě ještě letos.

Co si od takové spolupráce slibujete?

Univerzita Hradec Králové cíleně rozvíjí spolupráci s partnery na dálném východě a v uplynulých letech jsme se stali českou jedničkou v oblasti vzájemných studentských výměn s Tchaj-wanem. Velmi dobré zkušenosti bychom nyní chtěli zúročit při rozvoji spolupráce s korejskými, japonskými a čínskými školami. A rádi při tom využijeme i prostředky, které EU nabízí právě k rozvoji vztahů s univerzitami v Koreji, Japonsku a Austrálii.

Jaký to bude mít praktický dopad pro školu?

Na začátku budou opět vzájemné studentské výměny a přes hostování profesorů bychom se rádi brzy dostali i ke společným projektům ve vědě a výzkumu. Už v příštím akademickém roce předpokládáme, že první studenti pojedou na semestr na Hanshin University. Je to obrovská příležitost seznámit se se zdejší kulturou, způsobem života i studia, ale i k navázání kontaktů, které jim mohou pomoci v budoucím zaměstnání. My se naopak těšíme na korejské studenty, kteří jsou pověstní svojí pílí a houževnatostí, s níž ke studiu přistupují. Mnoho mladých Korejců každoročně míří za vzděláním na americké a evropské vysoké školy a my jsme rádi, že budou studovat i na naší univerzitě.

Co se od asijských škol mohou akademici v Hradci přiučit?

Já bych tu otázku neomezoval jen na hradecké akademiky, protože Jižní Korea je jedním z asijských tygrů. Po druhé světové válce země prošla i ničivým konfliktem se svým severním sousedem a dodnes je poloostrov rozdělen ostře střeženou zónou. Za posledních 60 let se však z chudé ekonomiky založené na zemědělství změnila v prosperující stát s množstvím špičkových firem a velikým výzkumným potenciálem. Stačí jmenovat Samsung, LG, Hyundai či KIA, abychom si uvědomili, že jejich výrobky používáme či potkáváme každý den. A za tímto úspěchem stojí kromě nesmírné pracovitosti i korejské školství.

prof. RNDr. Josef Hynek, MBA Ph.D.

kandidát ODS pro volby do EP
zastupitel