29. března 2014

Počet žáků klesá, spojování škol ale vyvolává protesty

"Zalekli se vlastní zodpovědnosti," kritizuje vedení kraje Jana Smetanová z ODS

Nebát se a lépe komunikovat. To je rada, kterou opoziční ODS posílá vedení Pardubického kraje. Podle občanských demokratů nezvládli radní situaci kolem středního školství, ve kterém chybí dvacet milionů korun na platy učitelů.
"Školství je tvrdý oříšek. Ubývá žáků, ale počet míst na školách je stále stejný," podotkla krajská zastupitelka Jana Smetanová (ODS).
Náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství Jana Pernicová (ČSSD) se na konci loňského roku pokusila předložit materiál, který se zabýval slučováním škol. Jenže po masivních protestech studentů i pedagogů byl návrh stažen. Není bez zajímavosti, že právě kontroverzní krok spojit některé školy ODS nekritizuje. Podle ní byl ale celý materiál špatně připraven.
"Nedokázali to vykomunikovat a pak se zalekli vlastní zodpovědnosti. Celý problém proto radní přesunuli na ředitele škol. Nikdo teď vlastně neví, co bude v září," konstatovala Jana Smetanová (na snímku) s tím, že některé školy opravdu bude potřebovat zrušit, a také změnit oborovou nabídku.

Více komunikace

A jak by celou situaci řešila opoziční politička? "Situaci ve školství bych řešila podobně jako náměstkyně hejtmana, ale mnohem více bych komunikovala s řediteli škol a samosprávou. Jenže oni se báli protestů, které v případě takto kontroverzních rozhodnutí přijdou vždycky," dodala Jana Smetanová.
Odklad rušení škol, ke kterému se Pardubický kraj nyní rozhodl, mají ředitelé využít ke hledání vnitřních úspor, větší vzájemné kooperaci a spolupráci se zaměstnavateli a radnicemi.
"Předloží sami návrhy řešení, ať se to týká nedostatku mzdových prostředků a žáků nebo spolupráce s firmami. Uvedou, jak to vidí sami ze své pozice v návaznosti na samosprávu a zaměstnavatele daného regionu," nechala se slyšet Jana Pernicová.
Počet žáků středních škol trvale klesá. Před čtyřmi lety jich v kraji bylo 26 656, nyní jich je 21 735.
"Kraj od ministerstva školství z tohoto důvodu obdržel o 170 milionů korun na mzdové prostředky méně a je nám jasné, že kdybychom tuto situaci neřešili, tak by školy zanikly a možná i neregulovatelným způsobem. Tím bychom dostali žáky a učitele do zcela nestandardní situace a existenčních problémů," uvedla Jana Pernicová.

O protestech studentů Těsně před Vánoci se na Komenského náměstí sešlo několik stovek studentů, kteří protestovali proti plánu krajských politiků spojovat školy v Pardubickém kraji. Studentský nátlak měl nakonec úspěch. "Dospěl jsem k názoru, že je třeba zvolit uvážlivější přístup. Diskuse na téma spojování škol musí být mnohem delší a budeme debatovat i se zástupci samospráv a dotčených škol," sdělil tehdy přihlížejícím hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Odpůrci slučování se ale obávali, že krajští politici pouze přešli na zdržovací taktiku.    

V přiloženém dokumentu naleznete článek k tomuto tématu, který vyšel také v Učitelských novinách.