17. prosince 2013

Měla by optimalizace středních škol probíhat bez veřejné diskuze?

Takovéto rozhodnutí není možné uskutečnit bez odborné diskuze.

Se zájmem jsem si přečetl informace týkající se dalšího slučování středních škol v našem kraji. Nikdo asi nepochybuje o tom, že situaci, kdy ubývá dětí ve středoškolském věku a některé školy jsou poloprázdné, je třeba řešit. Rozhodnout o uzavření nebo sloučení některých škol je věc velice citlivá a vždy se najde řada kritiků jakéhokoliv řešení.

V demokratické společnosti je ale nemyslitelné, aby se takovéto rozhodnutí uskutečnilo bez odborné diskuze, dokonce i bez možnosti vyjádření samospráv dotčených obcí. To se však bohužel v Pardubickém kraji stalo.

Argument, že vedení škol a měst nemají chuť řešit problémy s úbytkem dětí, neobstojí. Konečné rozhodnutí sice záleží na vedení Pardubického kraje, ale před tak zásadním krokem je třeba vyslechnout názory všech zainteresovaných. Případné mediální reakce, demonstrace, petice a další projevy prostě k demokracii patří. Obhajování stanovisek, diskuze s představiteli obcí, odborníky a občany zase patří k práci volených zástupců kraje. Uzavření nebo sloučení středních škol je natolik zásadním zásahem do života obce či regionu s důsledky zdaleka přesahujícími jedno volební období, že činit takováto rozhodnutí bez odborné diskuze je přinejmenším nezodpovědné. Obec by měla mít právo se k němu vyjádřit a navrhnout případné jiné řešení.

V demokratické společnosti se některé věci prostě prosazují složitěji. Na druhou stranu lze díky diskuzi najít mnohdy i všeobecně přijatelnější a lepší řešení a o to by se Pardubický kraj měl nejenom v případě slučování vysokomýtského gymnázia a tamní stavební průmyslovky pokusit.

PaedDr. Jan Mazuch

místopředseda MS ODS Polabiny