4. června 2013

Referendum k obvodům, 13.6, rozhodněte o budoucnosti Pardubic

Otázka zní: "Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubice na městské obvody?"

Vyjádření předsedy OS ODS Pardubice JIřího Janků:

1) Plánujete zapojit se nějakým způsobem do kampaně, popřípadě jak?

Do kampaně se zapojujeme aktivně, protože považujeme za klíčové, aby přišlo co nejvíce občanů. Jen pokud bude referendum závazné, tak skutečně rozhodnou o budoucnosti svého města občané Pardubic a ne různé zákulisní dohody. Pro ODS to také bude dobrá zpětná vazba, jak dokázala prezentovat dobře odvedenou práci svých starostů na jednotlivých obvodech občanům.

Chceme proto docílit, aby se důležité informace dostaly opravdu ke všem skupinám obyvatel. Chystáme jak tradiční plakátovou a letákovou kampaní, informujeme také na našich webových stránkách www.ods-pardubice.cz , facebookovém profilu ODS Pardubice a pomocí YouTube kanálu TV ODS Pardubicko. Své postoje také prezentují někteří starostové na svých blozích jako například www.vstepanek.cz nebo www.jiri-janku.cz.

2) Pokud ano, bude kampaň objektivní, tedy budete pouze informovat o tom, že referendum bude, nebo názorová?

Na celoměstské úrovni máme připravenou čistě informativní kampaň, která musí nahrazovat zcela nedostatečnou aktivitu města. Na úrovni jednotlivých městských obvodů se naopak zaměřujeme na pozitivní informování občanů o tom, co vše se konkrétně v jejich městskému obvodu povedlo vybudovat, opravit nebo zlepšit. 

Občan by podle nás neměl rozhodovat na základě zkreslených údajů z magistrátu, který ani reálně nevyčíslil, jak velká by byla úspora výměnou za zhoršení veřejné správy. Chceme proto ukázat na přínosy obvodů v otázce investic, kde město jinak pokulhává. Zavedení inženýrských sítí do připojených obcí ve čtvrtém obvodu, více než 50 milionů z dotací na regeneraci sídliště v Polabinách nebo nejúspěšnější projekt v Pardubicích, kterým je probíhající stomilionová investice z evropských fondů do Dukly a Višňovky, hovoří jasně. A takové příklady bych mohl jmenovat za každý obvod.

Objektivní informace také pomáháme získat do projektu http://www.referendumpardubice.cz/ , do kterého se zapojili zastánci decentralizované moci napříč politickým spektrem i bez politické příslušnosti. Kampaň města je zavádějící, poskytuje data vytržená z kontextů a především zcela opomíjí audity kvality a efektivity práce magistrátu. Takové porovnání by totiž přineslo občanům zcela nový pohled a dokázali by si možná odpovědět tak, že nefungují-li obvody efektivně (podle tvrzení magistrátu), tak magistrát je na tom hůř a potom zrušení obvodů je pouze krok z bláta do louže.

3) S tím souvisí i můj další dotaz. Jaký je v tuto chvíli postoj pardubické ODS k obvodům?

Současný stav obvodů není optimální, ale městské obvody prokázaly svou přínosnost jak při velkých investicích, tak především v běžné agendě. Obvody zlepšily péči o zeleň, drobné opravy chodníků, veřejných prostranství či organizaci kulturních akcí. Navrhujeme proto posílení jejich kompetencí v oblasti samosprávy a především operativního rozhodování. Každodenní záležitosti by se tak řešili co nejblíže občanům a pod jejich přímou kontrolou.

Vedení města a celému magistrátu by se tím navíc uvolnily ruce pro řešení strategického plánu rozvoje města, evropských dotací nebo třeba obchvatu. Připravili jsme také návrh na snížení počtu úředníků magistrátu a obvodů o 10%, které by jen na mzdách ušetřilo 13 milionů korun ročně. Bohužel náš návrh koaliční zastupitelé nepodpořili.

Náš postoj je tedy zcela jasný. Prosazujeme decentralizaci státní moci formou rozdělení kompetencí na městské obvody. Stav obvodů však, po nekoncepčních zásazích magistrátu, potřebuje reorganizaci. Pokud by mělo dojít k centralizaci moci zpět na magistrát, musí to být řízený projekt na který dnes magistrát nemá finanční ani materiální kapacity. Město nedisponuje ani vhodnými kancelářskými prostory pro takový krok. Po výsledcích projektů v Tyršových sadech, Přednádraží a dalších se dá i s úspěchem pochybovat o manažerských schopnostech vedení města řídit schopné úředníky magistrátu k splnění takto náročného projektu. Takový projekt by ODS dokázala řádně připravit a řídit k zdárnému výsledku a prospěchu občanů, pokud si centralizaci budou přát. 

4) A také na kolik popřípadě kampaň ODS vyjde peněz?

Na centrální část kampaně máme schválený rozpočet 50 000 korun určených zejména na tisk a distribuci letáků. Náklady našich jednotlivých místních sdružení dosahují řádu maximálně tisíců korun na tisk. Další náklady nám nevznikají, protože se ve velkém zapojují také řadoví členové a podporovatelé decentralizace státní moci, kterým záleží na budoucnosti Pardubic.