2. prosince 2020

Profesionalizace správy a řízení městských společností pokračuje

Zastupitelstvo Statutárního města Pardubic schválilo dne 26. 11. 2020 na návrh Jana Mazucha (ODS) změny stanov akciových společností Služby města Pardubic, Dopravní podnik města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice. Návrh změn vychází z důkladné diskuze s jednotlivými společnostmi i s odbornou veřejností a klade si za cíl následovat moderní evropské trendy.

Prostřednictvím tzv. omezení jednatelského oprávnění představenstev akciových společností bude nadále povinností jejich členů vyžádat si předchozí souhlas valné hromady (tedy Rady města Pardubic) k některým významným rozhodnutím. Jde např. o nákup či prodej nemovitostí nebo o zřízení užívacího práva k nim na více než 5 let. Aby současně nedošlo ke ztížení každodenního fungování společností, nedopadá uvedená povinnost na transakce s hodnotou nižší než 1 milion Kč, pokud taková transakce souvisí s obvyklým podnikáním společnosti. Nový požadavek nedopadne ani na transakce ve prospěch města a jeho společností, neboť v takovém případě nejsou zájmy města nijak ohroženy.

Změny stanov reagují také na rozmanitost fungování městských společností. Napříště nemusí být jediným sledovaným kritériem ekonomický prospěch. Lze také zohlednit zájem města, městských obvodů, oprávněné zájmy zaměstnanců i dopady na životní prostředí.

Smyslem uvedených změn je jak větší kontrola města nad činností jeho společností, tak rovněž i větší svoboda rozhodovacích procesů při zohledňování různých legitimních zájmů.

Schválené změny jsou dalším dokladem dlouhodobého úsilí ODS o řádné spravování městských společností ku prospěchu občanů našeho města.