27. září 2018

Školky

Školky v Kolíně byly zatepleny a došlo k částečné modernizaci jejich vybavení což je jistě dobře. Ale školka není jen budovou, o kterou je třeba se starat. Školku tvoří především její učitelé a ostatní zaměstnanci, kteří vzdělávají naše děti. Učitelé v mateřských školách odvádějí tuto náročnou práci z lásky k dětem, ale rozhodně ne za odpovídající peníze.

Nízké platy učitelů v MŠ způsobují nedostatek učitelů a ve svém důsledku i nedostatek míst ve školkách. Zkusme se zasnít nad tím, že učitelé dostávají ke svému platu určeného dle platové třídy navíc příspěvek od města, který zajistí, že učitelé mají odpovídající ohodnocení, které si zaslouží. Bude tak možno vytvořit více tříd a více dětí se tak dostane do školky. Bylo by možno snížit počet dětí na jednoho učitele a tak učitelé budou mít více prostoru věnovat se každému jednomu dítěti individuálně. Bude možno naplno rozvinout například výuku angličtiny již ve školkách, o kterou je již dnes velký zájem, ale pro nedostatek peněz není možné najít učitele angličtiny do školek. No nebylo by krásné, kdyby se jeden den ve školce mluvilo jen anglicky a naše děti by byly již od školky připravovány na výzvy 21. století?

Ano, základem dobré školky jsou učitelé a další pracovníci ve školkách. Kolín má to štěstí, že v našich školkách máme kvalitní zaměstnance, ale neměli bychom zneužívat jejich nadšení pro práci a měli bychom si jich více vážit a zaplatit jim to co si zaslouží. Jsou to pracovníci školek, kdo každý den vzdělává a připravuje na život naše nejmenší – naši budoucnost.

Město přidá ze svého rozpočtu peníze ředitelům. Zkrátit

Volte ODS a pojďme to zlepšit!