16. července 2013

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Řemeslo má zlaté dno“

Slavnostní vyhodnocení čtvrtého ročníku akce „Řemeslo má zlaté dno“ se uskutečnilo 13. června 2013 v Techmania Schience Center v Plzni. Akce se zúčastnili žáci základních a středních škol, kteří soutěžili se svými rukodělnými výrobky o ty nejpovedenější.

 Soutěž probíhá pravidelně od roku 2010, kdy byla založena za účelem popularizace řemeslné výroby, přičemž každým rokem počet soutěžících žáků a studentů škol Plzeňského kraje narůstá. Letos se do soutěže zapojilo 36 škol s celkem 60 výrobky žáků, kteří do soutěže zaslali různé výrobky – hračky, šperky, suvenýry, učební pomůcky či oděvní doplňky. Podmínkou bylo, že výrobek musí být vytvořen bez pomoci dospělých. Motivací pro žáky byla možnost získání věcných cen jako notebooky a kamery.

Slavnostního vyhlášení výsledků prospěšné akce se za Plzeňský kraj zúčastnil i krajský zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje Jan Šašek. „V posledních letech bohužel ubývá studentů technických a řemeslných oborů, což bohužel způsobuje, že ve firmách chybí kvalifikovaná pracovní síla pro technickou oblast a oblast řemesel. Soutěž „Řemeslo má zlaté dno“, vyhlašovaná Plzeňský krajem, se zaměřuje na potřebnou popularizaci řemesel a technických oborů, podporuje mladé a schopné lidi v jejich zájmu, láká žáky a studenty škol Plzeňského kraje k řemeslné práci. Precizně a kvalitně odvedená řemeslná práce totiž zcela jistě najde uplatnění na pracovním trhu,“ dodává k prospěšnosti soutěže Jan Šašek.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení