11. ledna 2024

Je dobré jít štěstí naproti

Závěr roku bývá dobrou příležitostí se za tím uplynulým ohlédnout. Uvědomit si jaký byl, co se během něj podařilo a s čím se naopak ještě budeme muset trochu potrápit. Bývá pro nejednoho z nás také časem různých předsevzetí, nových plánů a vizí pro období příští. Rád se dívám směrem dopředu. Baví mě představovat si budoucnost, stanovovat si cíle a plánovat cestu, jak jich dosáhnout. A jako životní optimista věřím, že pokud člověk hodně chce a nebojí se pro své vize obětovat čas a úsilí, má velkou šanci dosáhnout svého. K tomu je samozřejmě zapotřebí odvahy, odhodlání a možná taky trochu štěstí, kterému, jak se říká, je dobré jít naproti.

Poslední dobou se mi zdá, že jsme my Češi až zbytečně pesimističtí. Možná je to tím, že máme takřka denně možnost někde číst, co všechno děláme špatně a v čem jsme dokonce nejhorší. Naše země přitom patří dlouhodobě k těm úspěšnějším. Ze zhruba 200 zemí světa se ve všech možných srovnáních, v přepočtu HDP na obyvatele v indexu prosperity i kvality života pohybujeme vždy v první čtvrtině, tedy do padesátky. Je to dobré nebo špatné? Ano, určitě by to mohlo být i lepší, ale hlavně je to takové, jaké jsme si to jako národ zasloužili. Každý z nás je součástí naší země a všichni máme možnost ovlivnit, jaká budoucnost nás čeká. Můžeme klidně uvěřit slibům novodobých spasitelů a čekat na zázrak (který nepřijde). Anebo si uvědomíme realitu, že na složité ekonomické, geopolitické a společenské problémy není žádný jednoduchý recept a budeme na nich trpělivě a systematicky pracovat. Lepší časy prostě nepřijdou samy od sebe. Bude záležet na nás, jak se k tomu postavíme. Ale pouhým stěžováním si, kverulováním a lavírováním v našich postojích toho určitě nedosáhneme. Posuneme se vpřed pouze tehdy, pokud si přiznáme vlastní chyby, slabiny, uvědomíme naše přednosti a využijeme toho, v čem jsme vždycky byli dobří anebo nejlepší. A hlavně se k výzvám, které současný svět přináší, postavíme čelem. Ať už je to klima, stárnutí populace, úbytek pracovní síly nebo konkurenceschopnost.

Přál bych proto nám Čechům do nového roku víc optimismu a nadhledu. A taky méně strachu, záště a zloby. Náš národ v historii mnohokrát trpěl, ale také mnohokrát obstál. Prokázali jsme, že se umíme semknout, že umíme být stateční a vytrvalí. Ale hlavně v nás pořád ještě vládne rozum, který nedovolí zahodit všechno to, čeho jsme v porevolučních letech dosáhli, ať už jsme chybovali anebo někdy pochybovali. Žijeme v krásné svobodné zemi. Nenechme si to už nikdy nikým a ničím vzít.

Přeji Vám milí krajané z Vysočiny šťastný a spokojený rok 2024.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS Jihlava