18. ledna 2017

11. ročník DEN LABE byl zrušen!

V Hradci Králové utichne další akce patřící ke každoroční letní zábavě. V pořadí 11. ročník akce DEN LABE se již konat nebude.

Pořadatel, který tuto významnou akci organizoval každý rok již deset let, není bez dotace města schopen ji celou sám financovat. A podotýkám, že to nebyla akce pro užší okruh občanů, tedy např. jen pro mládež, ale účastnili se jí lidé napříč generacemi – od dětí až po důchodce. Rada a zastupitelé města se letos rozhodli ukončit této akci podporu. A to i přesto, že tato akce byla dlouhodobě zapsána v Calendariu Regina.

Samo město se o této akci na svých webových stránkách v loňské roce vyjádřilo více než pochvalně – viz http://www.hradeckralove.org/zivot-ve-meste/kralovehradecka-nabrezi. Cituji: „Den Labe je tradiční kulturně společenská akce v Hradci Králové, která se koná již po desáté v centru Hradce Králové na náplavce na Eliščině nábřeží. V rámci Dnů Labe jsou připraveny koncerty, přeběhy Trubačovy lávky …“.

Ptám se tedy: Proč došlo najednou k takovému obratu ze strany města? A nejvíce se mi do mysli přikrádá - podle toho, co vím - odpověď, že jde opět o osobní antipatie představitelů města a pořadatele, stejně jako to je třeba v případě HIP HOP Kempu.

Vyjádření organizátora na jeho FB profilu hovoří samo za sebe:
„Den Labe se nebude konat ze známého důvodu, že akce není podpořena Calendariem Regina Hradce Králové. Zastupitelé rozhodli hlasováním. Jsou podpořeny jiné hudebně kulturní akce, kde se bohužel, hradí vstup. Akce byla zcela zdarma pro veřejnost. Tím, že není podpořena finančně městem v Calendariu, tak by bylo těžké akci udělat zcela zdarma pro vás. Proto jsme se rozhodli ji zrušit, jelikož by nebyla tak kvalitní, jako v minulých letech. Děkujeme za pochopení.“

Jaroslav Filip

předseda místního sdružení
člen oblastní rady