13. března 2015

Role Parlamentu v otázce vyslání jednotek na Golany

S velkým překvapením jsem si ve zpravodajství přečetla, že odcházející náčelník Generálního štábu Armády ČR generál Petr Pavel vyjednává s OSN o vyslání vojáků na mírovou misi na Golanech.

Vysílání ozbrojených sil Armády ČR je čistě politickou záležitostí vlády a Parlamentu a nemá ji co oznamovat náčelník Generálního štábu AČR v médiích. Jeho postup je nevhodný. Nejprve bych očekávala, že záměr představí ne novinářům, ale členům Výboru pro obranu PS PČR, a to společně s ministrem obrany Stropnickým. Ale ani on nepovažoval za nutné – jako ostatně v řadě dalších případů – s členy Výboru tuto věc projednat a informovat je o tom, že z podnětu prezidenta Zemana probíhá s OSN o účasti AČR na misi na Golanských výšinách čilá komunikace. Jsme parlamentní demokracií a zástupce Parlamentu, kteří mají z Ústavy ČR nezpochybnitelnou roli při rozhodování kolik vojáků a kam bude naše země vysílat, není možné obcházet. Předpokládám tedy, že tento návrh bude po schválení vládou předložen řádným a standardním způsobem Parlamentu ČR jako nový mandát!

Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR