24. července 2014

V ANO se hádají jak psi, TOP 09 je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory

Mladý politik, který pochází z ODS na Praze 3, Alexander Bellu, se teď intenzivně připravuje na podzimní komunální volby. Spolu s exprimátorem Svobodou a předsedou pražské organizace Filipem Humplíkem byl coby nejmladší oblastní šéf občanských demokratů vybrán též jako celopražský lídr. Co říká konkurenci a jaký je jeho názor na úřadujícího pražského primátora Hudečka?

Jaký je tedy názor lídra pražské kandidátky ODS na současného primátora Hudečka? Považuje ho za velkou volební konkurenci? „Myslím si, že k primátorství přišel jako slepý k houslím, nejdříve měla TOP 09 v Praze primátora Tůmu a následně po různých obratech a turbulencích, které se staly na magistrátě, Tůma rezignoval na tuto ambici, a Topka vyslala Hudečka, který to měl asi jen jako sen ve své tajné komnatě,“ komentuje nástup úřadujícího primátora Alexander Bellu.

A dodává: „Uvedl se mně nesympatickým způsobem, a to odmítnutím nošení primátorského řetězu! Ten symbolizuje Prahu, primátora a tradici s historií. Více než pravicového politika mi Hudeček připomíná člena zelených, vzpomeňme na jeho boj za cykloprostor, uzavírání různých ulic a omezování dopravy. Zrovna toto jsem zatím nevnímal, že by přineslo zklidnění dopravy, naopak vzbudilo to pěkný rozruch.“

Svůj celkový dojem z primátora shrnul Alexander Bellu dosti obšírně: „Myslím si, že se sám hledá a spíše mu vytváří jakési kroky jeho programu tým okolo něj. Kandidátku, na níž je lídrem TOP 09 pro další volby, prohlasoval o jediný hlas, je tedy vidět, že nemá velkou podporu ani u svých straníků a dělí tak pražskou topku na dvě půlky. Mezi řádky jsem pochopil, že se jedná o jakéhosi ´oblíbence´ knížete Schwarzenberga. Zato prý ta druhá frakce, vedená Vávrou, je více ´kalouskovská´…"

A dodal: „Starosty a primátory mám rád rázné, charismatické, ale zároveň pokorné. Musejí být schopni udávat tempo a rytmus pro město, tak, aby se většině lidem zde žilo dobře, od pravice po levici. Já v Hudečkovi tyto přívlastky jako občan nevnímám. Více vnímám jeho ´tříštivý faktor´. Abych ale řekl i něco pozitivního, tak musím přiznat, že jsem ho viděl tančit klasické tance s jeho přítelkyní a to mu vskutku jde!“

Nabízí se tedy otázka, zda Hudečka a topku považuje Alexander Bellu za velkou konkurenci pro jeho ODS? „Z těchto všech důvodů Hudečka osobně nepovažuji za velkou volební konkurenci, je to spíše TOP 09 jako celek, která se ale v Praze potácí ve velkých vnitrostranických problémech. Což  je to dáno tím,  že v prvním volebním období se funkce ´rozdávaly´bez většího očekávání. A teď, když TOP 09 pochopila, že může ve funkcích zůstat i v dalším období, strhává se obrovský boj o každou pozici, což může být začátkem konce každé strany,“ popisuje svůj pohled na pražskou topku Alexander Bellu.

„Jinak jsou dnes volebním konkurentem všichni, podle mého názoru má ale ODS na magistrát nejstabilnější, nejodbornější i nejméně kontroverzní kandidátku, která má většinovou podporu a byla bez větších bojů navolena. V době, kdy se ANO hádá v ose Kasl - Kleslová, v době, kdy je TOP 09 rozdělena na dva nesmiřitelné tábory, je naše kandidátka a strana vlastně tou nejlepší volbou,“ zakončuje mladý politik.