1. dubna 2014

Zneužití politikova postavení

Vážený pane šéfredaktore, naprosto chápu, že se někdo rozhodne ve "svých" novinách pochválit či pohanět své předchůdce. Na tom není nic špatného. Pokud k tomu ale využije mé osoby a pokusí se ji co nejvíce urazit, pak mě to upřímně mrzí (Lži, pravdy a ošklivosti, LN 28. 3.).

 
Vytrhl jste si jednu část věty z živého televizního vystoupení, abyste mě prohlásil za lháře a od této chvíle za neslušného člověka. To pokládám za velmi nekorektní. A přiznám se, že jsem na takové věci hodně citlivý. 
 
Je pravda, že jsem se vyjádřil možná příliš expresivně o odchodu značné části redakce komentářů z Lidových novin. Neměl jsem říci "vyhodil", ale pouze "vypudil" (a to svým střetem zájmů), a pak byste neměl prostor reagovat. Ale podstata mého televizního sdělení přece spočívala v něčem zcela jiném. 
Jednalo se o reakci na výroky pana vicepremiéra a ministra financí pana Babiše na tiskové konferenci po zasedání vlády, kde zaútočil na nezávislé novináře. V přímém televizním vystoupení začal vyhrožovat, že kdo by snad chtěl pomáhat médiím, která o jeho lidech nepíší jen dobře, tak se musí připravit na daňovou kontrolu (což je mimochodem zneužití postavení veřejného činitele jak vyšité a pan Babiš si to také brzy uvědomil a vzal honem vše zpět). A pokud mě paměť neklame, tak něco podobného ve vztahu k Vašemu listu proběhlo už loni v létě – slavná věta: "Doufám, že kluci vědí, co dělají. Asi nevědí, s kým mají tu čest..." 
 
Takže Vám osobně i všem čerstvě bývalým redaktorům se omlouvám za termín "vyhodil", neměl jsem ho použít. Přesto trvám na svém, že politik nemá co novinářům vyhrožovat a že spojení politické a mediální moci je nebezpečím pro demokracii. Držím Vám palce, abyste v Lidovkách dokázali, že přísloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej" nemusí vždy platit. 
Marek Benda

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení