27. března 2014

Udělám také kroky, které i ODS překvapí

Petr Fiala se chce v čele ODS předvést jako nové koště, které dobře mete, ale současně se nechce bezhlavě zbavovat někdejších vládních politiků. Zároveň se snaží zapřáhnout i nové koně. Plyne to z jeho rozhovoru pro Právo.

 

Podle posledních dvou průzkumů má ODS stále kolem sedmi procent, ve volbách do EP by dostala jen šest procent. Znamená to pro vás jako šéfa strany, že výrazný obrat ještě nenastal? 

To, že máme kolem sedmi procent, považuji v současné situaci za lepší, než bych sám očekával. Doufám, že do evropských voleb na tom budeme lépe. ODS jsem přebíral s tím – a otevřeně jsem to říkal – že cesta zpátky bude dlouhodobá. V tomto roce žádných zázračných úspěchů dosáhnout nemůžeme. Mimo jiné i proto, že bude nějakou dobu trvat, než přesvědčíme voliče, že jsme opět důvěryhodnou stranou. Reálně někdy kolem podzimu by mělo začít být vidět, že jsme zpátky. Ale třeba to bude vidět až za rok, a rok je v politice strašně krátká doba. 

Tedy před komunálními volbami? 

Politologové nejsou dobří prognostici. Mně se sice pár dobrých prognóz v minulosti podařilo, ale vždy proto, že jsem měl k dispozici dobrá empirická data, což teď nemám, a tudíž to přesně odhadnout nedokážu. Samozřejmě bych byl rád, kdyby k tomu zlomu začalo docházet už před komunálními volbami, ale ta příčinná souvislost tam být nemusí. ODS je nicméně na místní úrovni stále silná strana a v řadě míst opravdu uspěla. Naši starostové jsou oblíbeni, naši komunální politici mají co občanům nabídnout, takže myslím, že se to ve volbách projeví. 

Evropské volby jsou ale za chvíli. Pouštíte je ze zřetele? 

Vůbec je nepouštíme ze zřetele. Nechci ale říkat něco jiného před kongresem a po kongresu. Vzpomeňte si na vystoupení prvního místopředsedy Jana Zahradila, který říkal, že víme, jaká je před evropskými volbami špatná situace, nedá se to připisovat novému vedení, a že do nich jde jako lídr a přebírá odpovědnost. To teď neříkám proto, abych řekl, že má Zahradil odpovědnost, ale jen proto, abych připomenul, že jsme věděli, že ta doba před eurovolbami je velmi krátká, že se žádné zázraky nedají čekat. Nicméně si myslím, že tady by si voliči mohli připomenout naši úspěšnou a skoro bych řekl prorockou pozici k EU a tu by mohli ocenit. ODS se snaží dlouhodobě hájit české zájmy v EU. 

ODS měla dřív mnohem jednodušší pozici, její hlavní soupeř byla jen ČSSD. Dnes to je ale především hnutí ANO, TOP 09 i další. 

Naším základním soupeřem je ČSSD a levice. Představujeme alternativu k levicové koncepci společnosti, která dnes vítězí. Transfer našich voličů k ANO je doložitelný, ale všimněme si, že i v době velké krize ODS z hlediska důvěry veřejnosti nedošlo k významnějšímu přesunu k TOP 09. Role TOP 09 je trochu jiná, nenahrazuje ODS. Jsem přesvědčen, že voliči, kteří dali protestní hlas ANO, budou zklamáni a racionálně zváží, že tu je jiná strana, která lépe reprezentuje jejich zájmy a má konzistentní politiku, která vychází z určitých ideových pozic. Hnutí ANO je součástí vlády, která realizuje levicový program, alespoň podle návrhů na regulace, kontroly, omezování živnostníků. 

Z ODS slýchám, že cokoliv nad jeden mandát bude v eurovolbách úspěch. Vnímal byste jako úspěch ztrátu sedmi europoslanců? 

Jsme v úplně jiné situaci než před minulými eurovolbami, kde dokonce byl zisk větší, než ODS čekala. My jsme ale po hlubokém otřesu nejen důvěry v ODS, ale i politického systému. Strašně nerad mluvím o úspěchu v situaci, kdy se pohybujeme kolem sedmi procent. Pro mě to žádný úspěch není, ale není to také žádná katastrofa. Jsme teprve na začátku cesty. 

Sestavil jste expertní tým ODS pro různé resorty. Pokud vím, jeho zrození nebylo úplně snadné, s několika jmény jste u ODS narazil. Například s Václavem Klausem ml. na školství. 

Zaznamenal jsem jen pár kritických reakcí zevnitř ODS, ale spíš marginálních. Debatu o některých jménech jsem čekal, na druhé straně toto je věc předsedy ODS, já nesu zodpovědnost. Jsem připraven dělat i kroky, kterým ne všichni straníci budou rozumět, včetně těch na čelných pozicích. Musíme dělat kroky, které i některé spolustraníky překvapí. Václav Klaus ml. je člověk, který ve školství prokazatelně dosáhl značných úspěchů, který má jasně vyhraněné pravicové názory a dokáže je formulovat. To je pro mě klíčové, a jestli se shodou okolností jmenuje stejně jako jeho tatínek nebo se občas kontroverzně vyjádří, pro mě nehraje roli. Já jsem říkal, že se budeme k ODS snažit přitáhnout lidi pravicového myšlení, včetně těch, kteří se s ní třeba někdy rozešli, i nové osobnosti. Nechci "starou ODS" zavřít do skříně a hledat jen nejnovější tváře. Proto taky počítám s bývalými úspěšnými hejtmany, exministry naší poslední vlády, kteří uspěli a nemohli dokončit svoji práci, počítám i s novými jmény typu ekonomického experta Jana Skopečka, kterého veřejnost třeba nezná, ale který je předsedou středočeského regionu. 

Kdo tedy váš tým tvoří? 

Není to tajemství. Jan Zahradil (zahraničí), Evžen Tošenovský (vnitro), Petr Zimmerman (zdravotnictví), dále Martin Kuba (hospodářství), Pavel Blažek (spravedlnost), Zbyněk Stanjura (doprava), Jan Skopeček (finance), Jan Zahradník (životní prostředí), Veronika Vrecionová (venkov), Lenka Kohoutová (sociální), Oldřich Vlasák (eurofondy a místní rozvoj) a galerista Marek Pokorný (kultura). 

Na vnitro a bezpečnost se uvažovalo i o poslankyni Janě Černochové. Proč jste dal přednost Evženu Tošenovskému? Černochová se k tématům vyjadřovala častěji než on. 

Tým je ještě otevřený. Vhodnou osobnost, která by se vyjadřovala k bezpečnostním a zvlášť obranným otázkám, ještě do týmu doplním. Jana Černochová je místopředsedkyní poslaneckého klubu, ve výborech se věnuje vnitru a obraně a její roli nijak nezpochybňuji a její práce si cením. 

Nejsou pro některé lidi příliš kontroverzní Martin Kuba a Pavel Blažek? 

Oba jsou předsedové regionů, Martin Kuba je členem výkonné rady. Především to jsou ministři naší poslední vlády a jejich působení veřejnost shledávala příznivě. Řada jmen v ODS se nemusí líbit všem. Martin Kuba neřídí ODS a je správné, aby měl možnost dokončit formování politiky v průmyslu a hospodářství. Totéž platí o Pavlu Blažkovi. 

Kuba se z prvního místa nedostal do Sněmovny. 

My ale neděláme tým ministrů. Sestavujeme tým lidí, kteří budou pracovat, aby naše programové teze byly srozumitelné veřejnosti. Problém ODS vždycky byl, že se s některými lidmi rychle rozešla, ostrakizovala je a tím vznikalo obrovské napětí uvnitř strany a to v mentalitě přetrvává. Musíme se jí zbavit, jinak se nepohneme dál. Ať se ukáže. Všimněte si, že v tom týmu není nikdo, kdo by byl z něčeho obviněn, byť třeba nevinně, jak si všichni myslíme. 

A proto tam není exprimátor Bohuslav Svoboda, obviněný v kauze Opencard? 

Žádná moje volba nikdy nebyla proti nikomu. Pan Svoboda je nejen úspěšný pražský primátor, ale také velký znalec zdravotnické oblasti, ve které se celý život pohybuje. Jeho kompetence si vážím, je využita v našem poslaneckém klubu a nepochybně se bude podílet na formování naší zdravotnické politiky. 

(Autor: Jan Martinek)