7. října 2014

Máme schopné lidi, kteří se dokáží poučit z našich předchozích chyb

Představujeme naše kandidáty

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Ke kandidatuře mě přivedly tyto dvě myšlenky:  1. mám určité schopnosti a zkušenosti, kterými můžu přispět k řízení a rozvoji Liberce 2. zastupitelem jsem byl už v minulém volebním období. Na kandidátní listině ODS se objevilo hodně nových jmen. Jsou to lidé mnohdy bez širší zkušenosti s chodem a fungováním města, který se v mnohém liší např. od podnikatelského prostředí. Myslím, že kontinuita práce v zastupitelstvu a sdílení zkušeností je důležité, proto bych chtěl být nápomocen těmto našim „nováčkům“ v zastupitelstvu města.

Co máte na Liberci rád?

Celý život bydlím v Lidových sadech. V dětství jsem využíval toho, že jsem to měl kousek do lesa nebo do míst, kde se daly podnikat leckteré dětské „rošťárny“. V dospívání jsem vnímal romantiku přehrady, parků a objevoval historická zákoutí. V dospělosti jsem si mnohokrát uvědomoval, že i když si to mnozí nemyslí, Liberec neztratil svou dravost, a v posledních 25 letech se dokázal se svým rozvojem přizpůsobit požadavkům doby. Jsem rád, že v rámci české republiky, ale i v zahraničí, je Liberec vnímán jako jedno z předních českých měst.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

Toho, co se změnilo k lepšímu je mnoho. Jako jeden ze zásadních momentů považuji privatizaci městského bytového fondu a dalších nemovitostí. Dnes je vidět, jak se lidé dokáží starat o svůj majetek, domy jsou vesměs opravené a je na ně hezký pohled.  Ve městě byla realizována řady developerských projektů. Domnívám se, že při jednání s investory mohlo město vyjednat více věcí, které by pro město zrealizovali v rámci svých projektů. Mám na mysli zejména veřejný prostor.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

Nové zastupitelstvo by si mělo vytyčit splnitelné cíle a jít za nimi. Vedení města by mělo umět říci NE věcem, které rozmělňují síly a nevedou k cíli. A to i za cenu, že bude muset pečlivě a opakovaně vysvětlovat, proč se tak rozhodlo a svá stanoviska obhájit.

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Rozvoj města, jeho okolí a veřejného prostoru.

Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?

Víme o čem řízení města je, známe jeho slabiny a potřeby, máme schopné lidi, kteří se dokáží poučit z našich předchozích chyb. Prostě: S rozumem pod Ještědem!

Co v životě považujete za svůj největší úspěch?

Nevím, jestli je to úspěch, ale věřím, že se držím moudra „Nejdále dojde a nejúspěšnější bude ten, kdo nejvíce zápasil sám se sebou.“ Je to pro mě jakási sebekontrola toho, co jsem udělal a jak se z toho poučit pro příště.

Co děláte, když máte volný den?

V tomto jsem naprosto schizofrenní: buď mám den nabitý různými činnostmi, které mám rád (chození po horách, ježdění na motorce, práce na chalupě) nebo nedělám vůbec nic, resp. jen tak lelkuju a přemýšlím. Oboje mám velmi rád.

S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost.

Rudolf Kauschka. Liberecký sportovec a horal, zakladatel Reichenberger hűtte (Liberecká chata) v rakouských Alpách. Krom jiného zvítězil na 1. mistrovství Evropy v jízdě na saních na Ještědu v roce 1914.

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?

Do jisté míry chápu, proč tomu tak je. Zkušenost je nesdělitelná, možná je, jako tomu bylo u mě, mírně přenositelná z rodičů na děti. Ale pro další generace je to jen něco, o čem se učí. Přesto je potřeba mladým lidem stále říkat, že to byla invaze a okupace, aby v nich alespoň tato slova utkvěla. Třeba se jim pak vybaví v dospělosti a pochopí jejich rozměr.

Ing. Tomáš Hampl

zastupitel města Liberec