Ing. Arch. Martin Hilpert

Životopis

Narodil jsem se 4. května 1979 v Jablonci nad Nisou. Od útlého dětství jsem vyrůstal na Benecku a teprve v poslední době jsem přesídlil z důvodu zaměstnání do Liberce. Po absolvování sportovního gymnázia v Jilemnici jsem vystudoval obor architektura na Fakultě architektury Technické univerzity v Liberci. Jako stážista jsem krátce také studoval obor scénografie na pražské DAMU.

Mimo profesní vzdělání jsem se naučil anglický, německý, španělský a katalánský jazyk spolu se základy francouzštiny. Po dokončení studií jsem sbíral profesní praxi architekta v architektonických kancelářích v Liberci, Praze a Barceloně. Po návratu do vlasti a  intermezzu na pozici vedoucího stavebního úřadu v Semilech v současné době pracji jako svobodný architekt ve vlastním ateliéru v Liberci a také zastávám pozici architekta města Semily. V soukromé praxi architekta zpracovávám nejrůznější úkoly od urbanistických přes návrhy pozemních staveb až po design interiéru a to jak pro veřejnou správu, tak pro soukromou klientelu. Na pozici architekta města se podílím na stanovování koncepcí rozvoje města, vyslovuji se poradním hlasem ke stavebním záměrům v území města, spolupřipravuji architektonické soutěže nebo například moderuji komunikaci mezi radnicí a veřejností v odborných věcech na poli architektury a urbanismu.

Do ODS jsem vstoupil v roce 2009 a doposavad jsem nezastával žádnou veřejnou politickou funkci. V roce 2014 jsem byl zvolen členem rady místního sdružení ODS Liberec.

Ve volném čase rád cestuji, aktivně se věnuji lyžování, cyklistice a běhu. Kultura je prostoupena mojí profesní kariérou a mimo zájmu o architekturu chodím do divadla, kreslím a fotografuji přírodu. Vzhledem k mé životní cestě silně vnímám Liberec nejen jako statutární město, ale i jako metropoli Libereckého kraje.

S manželkou Andreou, která je personalistka a překladatelka, máme dva syny.