5. března 2014

Stanovisko Klubu krajských zastupitelů ODS v Zastupitelstvu Středočeského kraje k rezignaci ředitele KÚ

Klub středočeských zastupitelů ODS považuje rezignaci ředitele úřadu pana Ing. Zdeňka Štětiny za logický důsledek hromadících se chyb a problémů v řízení krajského úřadu, nejasných miliónových finančních toků ve Středočeské turistické a informační službě, a.s. a dalších kauz, které jsou s dnes již bývalým ředitelem krajského úřadu spojeny a na něž ODS v posledních týdnech opakovaně upozorňovala. 

Je však nutné zdůraznit, že sama rezignace ředitele úřadu nemůže nahradit stále chybějící vysvětlení zmíněných kauz, dodání požadovaných dokladů k nejasným finančním tokům a nalezení systémových opatření, která by zmíněným problémům předcházela. Zastupitelé z řad občanských demokratů budou v prošetřování těchto a v hledání jejich podstaty pokračovat i v nadcházejících dnech a týdnech. Klub zastupitelů ODS vyzývá radu kraje, tedy ČSSD a KSČM, aby požadované vysvětlení spolu s doklady opozičním zastupitelům bezodkladně poskytla.

V neposlední řadě je třeba trvat na tom, že rezignace jednoho – byť nejvyššího – úředníka kraje, nemůže zbavit stávající radu kraje politické odpovědnosti za hromadící se problémy a nezvládnuté řízení v řadě oblastí Středočeského kraje. Zejména v souvislosti s vážnými pochybeními, které v oblasti finanční identifikoval interní audit, je na místě, aby náměstek hejtmana pro finanční kontrolu zvážil svoje další působení ve funkci. Připomeňme, že jsme vznik tohoto postu považovali na začátku volebního období za zbytečné plýtvání prostředků daňových poplatníků. Výsledky zmíněného auditu potvrzují, že zmíněná funkce nepřinesla Středočeskému kraji a jeho občanům cokoliv pozitivního.