4. ledna 2021

Deset let s Vladimírem

Měl bych mít radost. Vladimír Kořen končí. Takřka ikonická postava Říčan, mediálně známá osobnost - veskrze sympatický rošťák, v komunálních volbách nesmírně těžký protivník, končí…

Jenže pocity jsou přinejmenším smíšené. Po celých 10 let byl Vladimír Kořen samozřejmou součástí říčanského veřejného prostoru. Zvykl jsem si na něj. Náš vztah se sice měnil, vyvíjel, transformoval, ale stále „byl“ … Napsal jsem bezpočet článků, příspěvků, mailů (pravda někdy i ostřejších) a prakticky v žádném nechyběla zmínka či souvislost s osobou starosty Kořena. Celých těch 10 let jsme řešili věci veřejné, říčanské.

Není pochyb o tom, že odchodem Vladimíra Kořena z pozice starosty ztrácí Říčany výraznou osobnost aktivní komunální politiky.

Nechci a nebudu hodnotit důvody, které vedly V. Kořena k odchodu z křesla starosty. Pravdou je, že se Vladimír svým desetiletým působením ve funkci starosty nesmazatelně otiskl do novodobé historie Říčan. A je třeba uvést, že stopa je to při zpětném pohledu vesměs pozitivní.

Paradoxně to byla právě říčanská ODS, která v roce 2010 svým rozhodnutím vstoupit do koalice s Klidným městem de facto umožnila Vladimíru Kořenovi získat pozici starosty (více o společné vládě koalice ODS a KM najdete v rámečku níže). Asi není sporu o tom, že úspěšné spolupůsobení na radnici v období 2010 až 2014 podmínilo úspěchy starosty Kořena a KM i v dalších volebních obdobích.

Skutečnost, že svou pozici spolu s Klidným městem dvakrát obhájil, a to s nadpolovičním ziskem hlasů, však dokumentuje i jeho nesporné schopnosti a dovednosti. Vladimír Kořen po celých 10 let prokazoval obdivuhodnou pracovitost, vysokou inteligenci, cílevědomost a odpovědnost. Jako výrazná osobnost s šachovým myšlením, skvělou rétorikou a bezprecedentními mediálními schopnostmi ustál i různé útoky, nezdary a zdánlivá či faktická pochybení. Zpočátku naivní a nejistý „skautík“ vyzrál v ostříleného komunálního politika a byť jeho manažerské schopnosti stále určitým způsobem pokulhávají, zejména neustálým sklonem k mikromanagementu, některé jeho inovativní kroky proslavily Říčany daleko za hranicemi města.

Jistě bych mohl nyní uvést dlouhý seznam aktivit, se kterými jsem nesouhlasil a které jsme v rámci ODS, s úspěchem či bez něj, často i opakovaně napadali. Obecně máme rozdílné názory na míru regulace víceméně čehokoliv, ale v daleko více věcech jsme našli společného jmenovatele…

Starosta Vladimír Kořen mi bude vlastně chybět. Vláďo, přeji Ti jménem svým i celé ODS hodně štěstí, zdraví a úspěchů, ať už tě Tvé kroky zavedou na pole ČT nebo kamkoliv jinam do mediálního, politického či jiného prostoru…

Ing. Tomáš Kořán

Předseda Osadního výboru Kuří
Místopředseda ODS Říčany