4. prosince 2013

Nesem vám noviny z libčické krajiny, rozjímejte

Místní sdružení ODS Libčice přeje štěstí, radost i pokoj svatý všem lidem dobré vůle. Chtěli bychom vám po krátké odmlce připomenout, že jsme stále spolu s vámi tady, nezmizeli jsme v propadlišti dějin a hodláme se opět pokorně ucházet o vaši přízeň v příštích komunálních volbách.

 

Zatím se naše činnost soustřeďuje na práci v současném zastupitelstvu v roli opozice, neboť tato role má podle našeho názoru i v komunální politice velký význam. A věřte nám, že přináší často složité a někdy i absurdní situace v boji s nepochopením a arogancí některých pánů na zdejší radnici, kteří ve svém politickém i mravním vývoji dospěli do stadia, kdy si myslí, že si ve své funkci mohou dovolit téměř vše, a podle toho se i chovají.

Nechceme vás však obtěžovat v tento hektický a slavnostní předvánoční čas připomínáním problémů, které nás trápí a které by měly trápit i vás, občany Libčic. Vždyť právě probíhá advent a to je doba tichého rozjímání, upřímného pokání a očekávání radosti blížícího se svátku Kristova narození. Všichni se již těšíme, až skončí pečení a kradmé ochutnávání cukroví, nekonečný vánoční úklid a výzdoba celého bytu, deprese při vymýšlení a shánění dárků za akční ceny v davu stejně postižených, honba za největším vánočním kaprem a nejkrásnějším stromečkem. Za pár dní ale spěch a nervozitu vystřídá ta pravá vánoční štědrovečerní idyla. Představy o ní máme asi všichni dosti podobné. Zdobení stromku a zlaté prasátko už máme za sebou a při mihotavé záři svíček, za zvuku koled usedáme k slavnostně upravenému stolu s bramborovým salátem, smaženým kaprem a dalšími dobrotami, které se více nebo méně hodí k tradici Vánoc. Za okny, kam oko dohlédne, krajinu zdobí sníh a mrazivá noc také touží po teplém objetí, ale zahříváme se jenom my v rodinném kruhu vydatnými doušky medoviny. V jesličkách se pasou ovečky, Jezulátko nepláče a tři králové přicházejí spolu s ostatními figurkami s vzácnými dary. A potom ta upřímná radost dětí a někdy i dospělých nad štědrostí Ježíška pod stromečkem! Zažili jsme většinou tyto okamžiky již mnohokrát, a přesto nás znovu a znovu naplňují štěstím a často i dojetím.

V televizi nekonečné seriály vystřídají pohádky a romantické, láskyplné příběhy, všichni otevírají brány svého srdce, jsou milí, laskaví, chtějí dělat druhým radost a konat pokud možno jen dobré a nezištné skutky. Zapomenou na starosti, smutek, výčitky i závist a snaží se naplnit pravé poselství Vánoc, které přináší naději zejména malým, zbloudilým a ukřivděným. A vedle tichého rozjímání o lásce a porozumění mezi lidmi jsou Vánoce též dobou vzpomínání. Vždyť vzpomínky jsou největším pokladem, který ve svém srdci ukrýváme, a nedovolí nám zapomenout na dětství, oddané přátele a především na ty nejbližší, kteří z různých důvodů nemohou být v těchto krásných okamžicích po našem boku. Noc, jedna z nejdelších v roce, je najednou příliš krátká, aby obsáhla všechny zážitky kolem nás.

K Vánocům by měla neodmyslitelně patřit nejen vůně cukroví, svíček a jehličí, ale i poezie. Nejen poezie chuti a obžerství, ale poezie ducha, plná krásných slovíček a tajemných symbolů. Snad neumělá básnička, lépe řečeno veršovaná říkanka, kterou spolu s vánočním přáním přikládáme na závěr našeho vánočního pohlazení, přispěje k vaší sváteční náladě a pravé zimní vánoční atmosféře, na kterou je zatím příroda tradičně trochu skoupá.


Bláznivé vločky chumelí,
jakoby tančit uměly,
až myslí probleskne ti přání
prostydlé slunce na nebi
zahřívat chvíli ve své dlani
třeba se slastí zašklebí.
Krajinu ztuhlou prošel mráz,
život jí vrátí zvonů hlas,
Ladova zima je tu zpátky,
a s ní ty nejkrásnější svátky,
tajemný zázrak – Vánoce,
vyléčí hádky, emoce,
Ježíšek, dnes už po paměti,
potěší všechny, hlavně děti,
přinese dárky, naději,
a všem nám bude tepleji.
Hrajeme role, jak se v kraji sluší,
radosti dětí zahřejí nám duši …


Místní sdružení ODS Libčice nad Vltavou přeje všem příjemné a milé prožití vánočních svátků plných radosti, laskavosti a porozumění. Nechte se unášet podmanivou vůní jehličí, cinkáním rolniček a neopakovatelným kouzlem Vánoc, které probouzí fantazii a rozeznívá v myslích věčnou touhu po lásce a prchavém zázraku. Ohřejte si zkormoucené duše teplem klidného a spokojeného domova rozzářeného plamínky svíček i nadšených očí dětí u ozdobeného stromečku, prožijte vánoční svátky s lidmi, které máte rádi.

A ve vhodnou chvíli si vzpomeňte i na nás.

Diskuse:

<div class="fb-comments" data-href="http://www.ods.cz/os.praha-zapad/ms.libcice-nad-vltavou/clanek/6172-potrebuje-zivotni-prostredi-svoji-komisi" data-width="600" data-numposts="5" data-colorscheme="light"></div>
Ing. František Lisý

místopředseda místního sdružení
člen strany
zastupitel