31. října 2023

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj připravuje rozpočet, chystá se na zimu, staví a opravuje

Opět po měsíci informuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek o novinkách z kraje. „Pravidelně na přelomu října a listopadu se intenzivně pracuje na finalizaci krajského rozpočtu. Jde o velice odpovědný proces, který je ovlivňován řadou známých i odhadovaných ukazatelů. Při sestavování rozpočtu musíme brát v úvahu dopady vlivu předpokládaného vývoje české ekonomiky. Mohu potvrdit, že do připravovaného rozpočtu budou zapracovány novinky v oblasti podpory investičních aktivit měst, počítáme s posílením Fondu Vysočiny a figurovat v něm budou opět velké krajské stavby,“ říká hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a níže nabízí další praktické informace a novinky.

Připraveni na zimu: Krajská správa a údržba silnic Vysočiny počínaje 1. listopadem přechází na zimní režim. I v letošním roce bude náš region rozdělen do více než 100 údržbových okruhů. Silničáři hlásí téměř plné sklady posypového materiálu a připravena a seřízena je veškerá technika údržby.

Kotlíkové dotace: Kraj Vysočina stále přijímá elektronické žádosti o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti. Informace týkající se kotlíkových dotací poskytují školení odborníci i na telefonním čísle 564 602 888 nebo na mailu kotliky@kr-vysocina.cz. Technickou podporu při potížích s vyplňováním elektronického formuláře žádosti je možné kontaktovat na telefonním čísle 564 602 889. Pokyny, metodiku a všechny potřebné formuláře najdete na adrese: www.kr-vysocina.cz, sekce Dotace a finance, Kotlíkové dotace, Aktuality. Podle informací administrátorů je stále dostatek peněz k rozdělení.

Záchranky v novém: Kraj Vysočina připravuje výstavbu nových výjezdových stanovišť pro záchrannou službu v Humpolci (areál bývalého domova pro seniory na Máchově ulici) a ve Velkém Meziříčí (u sportovního areálu na Školní ulici). Ve Velkém Meziříčí plánují krajští záchranáři rozšířit tým na dvě výjezdové skupiny, objekt bude proto větší. Obě výjezdová stanoviště plánuje kraj začít stavět už v příštím roce.

Nabídka oborů středních škol na Vysočině: Během října a listopadu probíhají na řadě míst našeho regionu tzv. přehlídky středních škol. Máte-li doma deváťáka, může Vám s výběrem škol pomoci i speciální webová stránka Kraje Vysočina www.studujnavysocine.cz.

Opravy silnic: Téměř všechny naplánované opravy silnic II. a III. tříd na Vysočině, za které letos Kraj Vysočina zaplatí bezmála 1,2 miliardy korun ze svého rozpočtu, skončily do konce října a nebudou tak komplikovat údržbu v zimních měsících. Na některých stavbách, především těch dvouletých, budou práce pokračovat tak dlouho, jak to počasí dovolí. Příkladem je jihovýchodní obchvat Jihlavy, kde se podařilo zprovoznit oba kruhové objezdy s měsíčním předstihem a aktuálně se pracuje především na mostních tělesech. Stavbu obchvatu Jihlavy chce Kraj Vysočina dokončit příští rok na podzim.

Zahájení staveb: Začala stavba parkovacího domu pro Nemocnici Třebíč. Kraj za něj zaplatí 130 miliónů korun a hotový by měl být v létě 2025. O rok déle budou trvat generální opravy Hradu Kámen na Pelhřimovsku. Kraj stihne v době jeho uzavření v areálu vybudovat i nové návštěvnické centrum. A na přestavbu je připraven i starý infekční pavilon Nemocnice Havlíčkův Brod. Práce na jeho rozšíření a modernizaci budou trvat zhruba dva roky, začnou ještě letos. Kraj zde uplatní úsporná energetická opatření, na která získal evropskou dotaci.

Pravidelný informační servis o práci vedení Kraje Vysočina je k dispozici na www.kr-vysocina.cz. Další souhrn informací pro Vás bud mít hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek opět za měsíc.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS Jihlava