21. března 2014

Na Krym je od nás daleko?

Historie se opakuje. Vynález našich komunistů, zvací dopis, byl opět využit. Čekal Janukovyč, že když si pozve Putina proti domácí opozici a aby ho znovu vrátil do prezidentského křesla, použije to Putin na anexi Krymu?

Nejspíše ani ne. Ale báťuška Putin to měl dobře promyšlené. Nemilosrdně krok za krokem Krym zabral a bezzubým výkřikům o sankcích se jen směje. A my se nestačíme divit, že výhrůžky sankcemi nezabírají, že ruským politikům nevadí, že nemohou do USA nebo do zemí EU. Snad jen ruské prominenty s účty v sankcionované bance Rossija to zabolelo, protože jim nefungují karty. A to je všechno?  Ruský prezident  Putin, o kterém se spekuluje, že má u Rossije také účet, už nařídil, aby jí pomohla centrální ruská banka.

Rusko už ukradlo ukrajinské zlaté rezervy, tedy „odvezlo je do bezpečí“. Ruští vojáci (nebo snad „krymská domobrana“ ??) obsadili všechny ukrajinské vojenské základny na Krymu, obsadili vojenské lodě v přístavu, obsadili ukrajinskou ponorku.  Myslíte, že stačí říkat: „tytyty Putine, nedělej to, nebo tě budeme sankcionovat“? Myslíte, že stačí donekonečna diskutovat, analyzovat, rozmýšlet, co by se dalo udělat, aby to zabolelo Rusko, ale jen proboha nás ne?

Je to  historický paradox, že právě v březnových dnech, kdy si připomínáme smutné výročí německé okupace Čech, Moravy a Slezska, umožněné mimo jiné přístupem spojenců „Němci si vezmou kus Československa a nás nechají na pokoji“, schyluje se nebo vlastně už proběhlo něco podobného. Tak dlouho se na západ od Ruska řečnilo, až si Putin Krym spokojeně anektoval. Kdo bude další? Podněstří? Nebo rovnou půl Ukrajiny? Budeme pořád jen zavírat oči, protože, jak řekl poslanec ČSSD Vítězslav Jandák „… události několik set kilometrů daleko od Česka nikoho nezajímají“ ?

RNDr. Alena Křivánková

místopředsedkyně místního sdružení