14. října 2020

Svah na Říčanské rozkvetl

S nedočkavostí jsem vyhlížela konec prací na sanaci svahu na ulici Říčanské pod plotem nového hřiště směrem k silnici. Těšila jsem se na růžičky a luční květy a letničky.
Loni vlivem přívalových dešťů došlo několikrát k sesuvu nezpevněné půdy, proto bylo nutné svah zajistit. A potažmo zkrášlit. Projekt zahrnoval úpravu terénu a obdělání půdy, zpevnění svahu kokosovou rohoží a usazení protierozních desek. Pak už se vysadily růžičky, vysel trávník, letničky a nakonec se usadil plot. Nejdříve svah působil trochu smutně a prázdně, jako ostatně každý nově vysázený záhon nebo zahrada, než dojde časem k zapojení rostlin. Asi travní i letničková směs trochu bojovaly s položenou rohoží a neprorůstaly a drobné růžové keříky v kačírkové ploše se poněkud ztrácely. Zato plevele se sítí problém neměly, kamínky možná samy vyskočily na chodník a schody a pevnost lanek a sloupků plůtku také musel někdo hned vyzkoušet.
Dotazy občanů, zda výsledek odpovídá ceně na sebe nenechaly dlouho čekat. Veškeré pochybnosti jsou však pryč. V srpnu se svah ukázal v celé své barevné kráse, rozkvetl a rozzářil se a těší kolemjdoucí! Snad mu to vydrží i v dalších letech. Následující tři roky bude o záhon pečovat firma, která jej vysadila, pak přejde péče na MČ. Nelitujme vynaložených prostředků, upravený kvetoucí svah na Říčanské za to stojí.
Na letošní podzim je ještě naplánována rekonstrukce předzahrádek před domy číslo 20-36 na ulici Teyschlova. V těchto místech, ale i na dalších plochách v Bystrci, a vlastně i v celém Brně, došlo k velkému rozšíření plevelů, zejména ječmene myšího. Komise pro životní prostředí iniciovala rekonstrukci zdevastovaných ploch a vytipovala možné předzahrádky, odbor ŽP pak zpracoval postup rekonstrukce těchto trávníků. Na vyčištěné a upravené plochy předzahrádek bude vyseta travní směs odolná suchu a obohacená o příměs vytrvalých bylin, to pro potěchu oka. Plevelům byl vyhlášen boj a už v příštím roce uvidíme jeho výsledky. Těšme se na další pestré a barevné záhony!