2. září 2020

X43 třikrát jinak

Vážení spoluobčané,
bez ohledu na nesouhlasné stanovisko MČ Brno-Bystrc k trasování komunikace X43 přes Bystrc se v návrhu územního plánu s touto variantou stále pracuje.
Aby si všichni dokázali lépe představit, co tento fakt obnáší nejen z hlediska dopravního, ale i z pohledu urbanistického a krajinářského, zadala Kancelář achitekta města Brna třem skupinám zpracovatelů „Urbanisticko-dopravní studii na řešení silničního koridoru X43 a jeho okolí v úseku od MÚK Bosonohy po městkou část Brno-Kníničky“. Nejedná se o klasickou soutěž, kdy jeden návrh vyhrává, ale o snahu získat nezávislé pohledy tří skupin zpracovatelů, ze kterých si zadavatel v budoucnu vybere ty nejlepší prvky a řešení napříč všemi třemi verzemi.

I přes nesouhlasné stanovisko MČ Brno-Bystrc je nutné účastnit se dalších jednání. Samozřejmě budeme veškerá jednání a budoucí usnesení začínat větou o nesouhlasu s trasováním X43 přes Bystrc. Zároveň, pokud se takový materiál zpracovává a projednává, musí být zástupci Bystrce u toho a v případě, že bude přes náš odpor tato trasa prosazena, řešit parametry jednotlivých variant.

Zpracovateli studií jsou týmy knesl kynčl architekti s Projektovou kanceláří Ossendorf, Sdružení Pelčák a partner architekti společně s HBH Projekt a Ing. arch. Pavel Jura ve spolupráci s FAST VUT.

Vernisáž proběhla 5. srpna 2020 v 18 hodin v Urban centru Brno (Mečová 5) a výstavu můžete navštívit do 28. srpna 2020.

V pracovní skupině hodnotící jednotlivé varianty nás bude zastupovat pan starosta. První jednání proběhne 25.8.2020.

Pro získání prvních připomínek jsem svolal na pondělí 10.8.2020 společné jednání 3 komisí Rady městské části (Komise dopravní a bezpečnostní, Komise životního prostředí a Komise územního plánování a rozvoje) s možnou účastí všech zastupitelů. Jednotlivé varianty nám prezentoval ředitel Kanceláře města Brna pan Ing. Sedláček s kolegy a diskutovali jsme zásadní parametry (obslužná komunikace ano či ne, sjezd na Černého ano či ne atd.), takže pan starosta může jít na první jednání již s konkrétnějšími připomínkami.

Kompilací ze všech tří variant se pak bude zabývat Rada městské části Brno-Bystrc i její jednotlivé odborné komise na podzim a plánujeme určitě i veřejné projednání těchto podkladů s občany.
 

Tomáš Jára,

předseda místního sdružení ODS Brno-Bystrc, místostarosta