1. září 2014

Vyhlásili jsme hospodářské sankce proti Rusku

Možná mně něco uniklo, ale nějak se ztrácím v tom, co má být jejich smyslem. Jde o vrácení Krymu Ukrajině, nebo o abdikaci Vladimíra Putina, nebo o něco jiného? Vyhlášené sankce budou „přezkoumány“ nejpozději 31. října 2014, což je pozoruhodné. Před topnou sezónou bude nezbytné zajistit plynulé dodávky ruského plynu do Evropy. Nejsme připravení vyhrát, protože na to jednoduše nemáme sílu. Zhýčkaní Evropané nejsou ochotní snášet nepohodlí a skokové zvýšení cen. Sankce poškodí obě strany sporu, přestože nepochybuji o tom, že ruská strana bude ekonomicky krvácet silněji. Vedle krátkodobých hospodářských škod je potřeba počítat s dlouhodobým poškozením diplomatických a obchodních vztahů. Proto by měl být účel vyhlášených sankcí opravdu dobře vysvětlen. Pevně doufám, že se nejedná o nějakou zahraničně politickou zbrklost. Mám poměrně značnou nedůvěru v zahraniční politiku Evropské unie, ale tohle by mě definitivně přesvědčilo o tom, že Evropu ovládají naprosto nekompetentní političtí dobrodruzi.

Vláda ústy státního tajemníka pro evropského záležitosti Tomáše Prouzy oznámila, že kompenzace českým firmám za sankce zvažuje až jako poslední možnost. No, sice je diskutabilní, jestli obchodní válka patří mezi běžná tržní rizika, ale v zásadě je to obhajitelný postoj. Co však poněkud zavání blbostí, je prohlášení, že státní správa se nyní zaměří na hledání nových trhů. To je klasický úhybný manévr, který se zvolí vždy, když ve skutečnosti neexistuje žádné dobré řešení. Lidem se podsouvá myšlenka, že někde leží nějaké dosud neznámé trhy. Samozřejmě, že žádné takové trhy nejsou. Firmy exportují tam, kde dokáží své zboží prodat. Budování obchodních vztahů trvá dlouho a závisí na mnoha okolnostech. Určitě to nefunguje tak, že státní úředník si zaletí někam do Malajsie a na letišti vztyčí českou vlajku se slovy: „Otevírám nový trh. Exportujte, prosím.“ Bohužel zničit obchodní vztahy jde ráz na ráz. Dotčené firmy budou v budoucnosti těžko získávat své ztracené pozice zpátky – a možná se jim to už ani nepodaří.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení