21. ledna 2014

Vznik Republikového sněmu ODS

V nově ustaveném čelném stranickém orgánu nás bude zastupovat předseda regionu spolu s předsedy jednotlivých oblastí

Na lednovém 24. Kongresu ODS v Olomouci došlo po bouřlivé, ale plodné a racionální diskusi k velmi potřebné a dlouho plánované změně stanov. Jednou ze schválených změn je zúžení počtu členů Výkonné rady ODS tak, aby každý region reprezentoval jeden zástupce, což vede k zrovnoprávnění regionů bez ohledu na velikost a početní stav členské základny. Členem VR ODS se za Zlínský kraj stal Ing. Stanislav Blaha, předseda RS ODS Zlínský kraj.

Jako určitý doplněk či vyvážení výkonné rady byl ve stanovách nově zakotven zcela nový orgán strany - Republikový sněm ODS. Počet jeho členů se pohybuje okolo stovky a skládá se z předsedů regionálních a oblastních sdružení a členů grémia. Tento orgán by se měl scházet přibližně dvakrát až třikrát ročně na rozdíl od výkonné rady, která bude velmi úzce spolupracovat s předsedou ODS, nově zvoleným prof. Petrem Fialou, a intervaly jejích zasedání mohou být i čtrnáctidenní. Od tohoto nového uspořádání si ODS slibuje posílení vlivu členské základny na vedení ODS a také větší akceschopnost zúžené a zracionalizované VR.

V Republikovém sněmu ODS budou za zlínský region zasedat Ing. Stanislav Blaha, předseda RS ODS a zároveň předseda OS ODS Uherské Hradiště, Ing. Ilona Šebíková, předsedkyně OS ODS Zlín, Mgr. Josef Slovák, předseda OS ODS Vsetín a Jakub Bednárek, předseda OS ODS Kroměříž.