13. března 2017

Mám radost, že Zlínský kraj podpoří aktivity Zvonice na Soláni

Zlínský kraj poskytne Zvonici na Soláni dotaci ve výši 150 tisíc korun, a to na podporu výstav, hudebních pořadů a koncertů, které Informační centrum Zvonice a Galerie na Soláni každoročně pořádá.

"Zvonice na Soláni je magické místo Valašska. Největší počet jejích návštěvníků tvoří obyvatelé Zlínského kraje. Jedinečné prostory Zvonice slouží nejen jako informační centrum, ale také jako galerie a místo pro konání dalších kulturních akcí propagujících zejména regionální tradice a život na Valašsku. To pochopitelně není možné bez odpovídajícího personálního zázemí, na jehož zajištění je náš finanční příspěvek určen," uvedl radní Zlínského kraje Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů a cestovní ruch.

Prostory Zvonice nabízejí návštěvníkům stálou expozici valašských umělců a autorské výstavy malířů, sochařů, grafiků, řezbářů a fotografů, jejichž tvorba je inspirována Valašskem i lidovým uměním jiných regionů. Zvonice každoročně organizuje Malířské cesty kolem Soláně, sochařské a řezbářské sympozium i jiné přehlídky výtvarného umění. K dalším populárním akcím patří Mezinárodní folklorní festival Léto na Soláni nebo Sečení luk na Soláni.

Informační a výtvarné centrum Zvonice na Soláni vzniklo rozvedením původní myšlenky malíře Františka Podešvy vytvořit v horském prostředí architektonickou dominantu upozorňující na kořeny duchovního života Valachů. Projekt zvonice byl zpracován podle návrhu architekta Jiřího Kotáska. Její základní kámen byl položen 5. května 2006 a ještě téhož roku (18. listopadu) byla stavba slavnostně otevřena. V roce 2007 obdržela Cenu hejtmana v soutěži Stavba roku Zlínského kraje.