7. října 2014

Mám krásnou dceru a skvělou rodinu, co více si přát?

Představujeme naše kandidáty

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Došel jsem k rozhodnutí, že plkáním a kritizováním v hospodě, práci nebo doma nic moc nezměním. Přímou účastí v komunální politice se o to mohu alespoň pokusit.

Co máte na Liberci rád?

Na Liberci je toho hodně, co můžeme a měli bychom mít rádi. Máme Ještěd, krásné ZOO, skvělou Botanickou zahradu, novou Galerii, úspěšný hokej a fotbal, divadla, modernizovaný bazén s nejhlubší potápěčskou věží v republice, mimochodem je 0,5 m hlubší než ta v Praze, i když oni to nikde nepřiznávajíJ, a takto bych mohl jmenovat dále. Já osobně mám však nejraději to, že mohu skočit na kolo a za cca 30 min. jsem v horách a v přírodě.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

Mnoho, zrekonstruovaly se některé komunikace, tramvajové tratě, postavil se nový terminál MHD, sportovní hala, dostavěl se bazén, postupně se opravují i soukromé stavby, revitalizují se sídliště atd.

Došlo k vylidnění centra, jsme kritizováni za jednu z nejdražších MHD v republice, drahé teplo a vodu. Nejsme schopni domluvit se a realizovat nebo dokončit některé zajímavé důležité projekty (např. revitalizace okolí přehrady, řešení dopravy v centru atd.).

Co mně osobně však mrzí nejvíc. Neumíme být hrdí na to, co se v Liberci povedlo, neumíme pochválit, že máme město, které se rozvíjí a už vůbec neříkáme s hrdostí „Já jsem z Liberce“. Necháváme křičet do světa, jak je Liberec špatný, ošklivý, zkorumpovaný a zadlužený. Nejsmutnější je, že o Liberci jako o krásném městě mluví právě ti, kteří k nám jezdí pouze na návštěvu.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

Je to asi už stokrát omletá píseň, ale je to prostě realita – řešení dluhů města, a to přijetím jasných a konkrétních opatření (např. revize služeb placených městem – ne vše co město platí či na to přispívá, je potřebné, změny řízení a fungování některých městských organizací tak, aby městu tvořili zisk a naopak neodčerpávali prostředky na svůj ztrátový provoz atd.). Dalších témat je mnoho – čistota a bezpečnost města, doprava, oživení centra…

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Oblast ochrany obyvatelstva, IZS a bezpečnosti – pracoval jsem 7 let na KÚ LK v krizovém řízení a cca 20 let v ozbrojených složkách.

Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?

Jako jasný, srozumitelný a pochopitelný přehled konkrétních témat, které chceme v Liberci řešit.

Co v životě považujete za svůj největší úspěch?

Žiju. Ne vážně, jsem zdravý, mám krásnou dceru a skvělou rodinu, co více si přát?

Co děláte, když máte volný den?

Pokud to jen trochu čas a počasí dovolí, sednu na kolo a vyjedu do Jizerek, kde jsem stále
a stále překvapován novými zákoutími. Pokud nesedlám kolo s přáteli, jezdíme za potápěním, a to především v blízkém okolí. Málokdo ví, jak úžasné může být potápění např. na hrádecké Kristýně nebo v liberecké přehradě.

S jakou libereckou osobností byste rád/a zašel/a na večeři? A neomezujme se jen na současnost.

Určitě s libereckým rodákem Vlastou Burianem. Vždy, když vidím některý z jeho starých filmů, naprosto mne ohromí energie a živočišnost tohoto člověka.

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?

Co k tomu dodat. Bohužel nejenom, že mladým neříkáme, co bylo dříve a co bylo špatně, stále více se setkávám s mladými lidmi, kteří nezažili dobu před rokem 1989, a přesto mi řeknou, že za komunistů bylo líp, a to je mnohem horší než to, že neví, co se stalo v listopadu 1989 nebo v srpnu 1968.