21. února 2014

Jablonečané řekli, co si myslí

Vedení jablonecké radnice se zajímá o názory svých obyvatel na to, jak se ve městě žije a co by se mělo změnit k lepšímu. Proto vyhlásilo v listopadu loňského roku anketu: "Žiju tady rád"

Anketa, která probíhala od listopadu loňského roku a vyvrcholila na Vánočních trzích, měla za úkol zjistit, které téma by obyvatelé Jablonce chtěli zařadit do průzkumu o kvalitě života v Jablonci nad Nisou.

V anketě dominovalo téma bezpečnosti a mezi vlastními tématy lidé nejčastěji zmiňovali problematiku soužití s Romy, dále téma pořádku ve městě, zimní údržby, úklidu a odpadů. Jako primátorovi města mi záleží na tom, aby se lidem v Jablonci žilo dobře, a je známo, že ke spokojenému životu patří i pocit bezpečí. Proto dlouhodobě věnujeme prostřednictvím kamer městského kamerového systému a činnosti městské policie zvýšenou pozornost rizikovým lokalitám a samozřejmě prevenci kriminality na různých úrovních,“ okomentoval primátor Beitl výsledky ankety.

S bezpečností lidé často spojují i romskou otázku, ta byla nejčastěji voleným vlastním tématem v anketě. „Soužití různých etnik bývá obecně problematické a více či méně se s tímto fenoménem potýkají všechna města. Důležitý je vzájemný respekt, tolerance a dodržování běžných zásad lidské slušnosti bez ohledu na původ nebo barvu kůže. To by mělo platit pro všechny, řekl primátor Beitl.

V anketě Žiju tady rád bylo celkem přijato 990 platných hlasů. Z toho 697 hlasů bylo získáno během akce na Vánočních trzích mezi obyvateli, 205 hlasů z elektronického hlasování a 88 hlasů prostřednictvím letáků uložených do sběrných boxů.

„Ve sběrných boxech se kromě vyplněných anketních lístků objevily i konkrétní dotazy občanů, na ty postupně odpovíme v Jabloneckém měsíčníku,“ říká Martin Oklamčák z oddělení interního auditu a stížností, který je garantem průzkumu za statutární město Jablonec nad Nisou. „Avizovali jsme, že kdo opatří svůj anketní lístek podpisem a kontaktními údaji bude mít možnost se sejít s primátorem města. Jméno a adresu či jiný kontakt obsahovalo pouze šest"

VÝSLEDKY ANKETY NALEZNETE ZDE

Ve středu 19. února se uskutečnilo v kanceláři primátora města Jablonce nad Nisou setkání s občany, kteří se zapojili do ankety „Žiju tu rád“ a k vyplněnému dotazníku připojili svůj kontakt.

Primátor Petr Beitl přivítal tři ze šesti pozvaných účastníků ankety „Žiju tady rád“ a pozval je ke společnému sledování bojů o medaile na ZOH v Soči. V úvodu navodila milou atmosféru zlatá medaile Martiny Sáblíkové a dále stříbrná medaile za smíšenou štafetu našich jabloneckých biatlonistů. Primátor úspěch okomentoval:„Naši biatlonisté, obzvlášť po takovémto úspěchu, si zaslouží, aby město přispělo k vylepšení biatlonového areálu v Břízkách“.

Po olympijské předehře, došlo na samotné povídání a dotazy pozvaných. Primátor odpovídal na otázky z různých oblastí – dopravy, údržby zeleně, bezpečnosti apod. Zároveň přítomné seznámil s vizualizací „Západní tangenty“ – návrhem řešení tranzitní dopravy ve městě. Hosté po zhlédnutí krátkého filmu hodnotili navrhované řešení kladně.

Hovor se stočil i na oblast bytové politiky, odpadového hospodářství, a dokonce i na postup realizace zateplení ZŠ Arbesova. To, že se o dění ve městě přítomní opravdu zajímají, bylo patrné i z jejich přehledu o kultuře v Jablonci.

Atmosféra celého setkání by se dala vyjádřit slovy jednoho zúčastněného: „Zkrátka žije se tu hezky a je výtečné, že zde funguje zpětná vazba mezi představiteli města, kteří mají samozřejmě Jablonec nad Nisou rádi, a jeho obyvateli.“

Na závěr pan primátor předal svým milým hostům jako poděkování za jejich návštěvu a zájem o město knihu „Jablonec nad Nisou – Stručný průvodce sedmi stoletími města“. Hezkou tečkou za příjemným posezením byl ranní e-mail v primátorově poště. Jedna z účastnic v něm poděkovala za příjemné setkání a knížku, která udělala radost zejména její dceři.