16. června 2015

Díky transakci s pozemky založí Obrnice sociální firmu Technické služby

Zastupitelé Obrnic schválili nákup pozemků o celkové výměře 1,029 hektaru v Nádražní ulici, jejichž vlastníkem je akciová společnost Vellerin. Obec za ně zaplatí 100 tisíc korun.

Firma má zase zájem o pozemky obce o celkové výměře přes dva hektary. Získá je za stejnou cenu, za kterou prodá pozemky obci. Transakcí obec získá prostory pro zázemí sociální firmy Technické služby Obrnice, kterou chce v brzké době založit. 

"Je to oboustranně výhodný obchod. Naše pozemky jsou nevyužívané a pro nás nepotřebné, pro záměry firmy jsou ale zajímavé. Pozemky firmy jsou zase ideální pro potřeby budoucích technických služeb. Zároveň bychom tak mohli zahájit revitalizaci Nádražní ulice, která je v dezolátním stavu a stala se místem pro bezdomovce a sběrače kovů," vysvětlila obrnická starostka Drahomíra Miklošová. 

Obě strany přitom původně uvažovaly o směně pozemků. "Jelikož směna by byla vzhledem k dvojnásobné velikosti těch našich ekonomicky nevýhodná, upřednostnili jsme prodej a nákup. Prodej našich pozemků jsme ale zatím pozastavili, a to z důvodu změny územního plánu za účelem nové definice jejich charakteru. Poté je můžeme nabídnout firmě Vellerin také za 100 tisíc korun," vysvětlila starostka. 

Záměr založit v obci technické služby jako sociální podnik, v němž by měli najít uplatnění především lidé s téměř nulovou šancí na uplatnění na trhu práce, schválili obrničtí zastupitelé na konci minulého roku. Letos obec požádá o finanční podporu záměru z evropských fondů. 
Obrnice patří s více než 40 procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Výraznou převahu poptávky nad nabídkou pracovních míst v regionu ještě umocňuje nízká kvalifikace dospělé populace, především z řad obrnických Romů. 

Vedení obce se nepříznivou situaci snaží řešit tím, že sociálně slabé občany zapojuje do veřejně prospěšných prací. "Jak technické služby založit a provozovat, jsme se dověděli především při zapojení se do projektu Sociálně odpovědné municipality, kdy jsme navštívili celou řadu sociálních podniků v Rakousku, Polsku a Nizozemí. Princip sociálního podnikání chtějí Obrnice nyní uplatnit právě založením společnosti s ručením omezeným, která bude v obci provozovat technické služby," doplnila Miklošová. 


Mutace - Právo - severozápadní Čechy