7. října 2014

Hostem online rozhovoru v Ústeckém deníku byl Libor Turek

Hostem online rozhovoru se čtenáři Ústeckého deníku byl lídr ODS Libor Turek.

DOTAZ: Dobrý den, mohu se zeptat, odkryjete něco ze svého soukromí? Děkuji
dnes 10:00

ODPOVĚĎ:Dobrý den, je mi 43 let. Studoval jsem na gymnáziu v Jateční, posléze VŠE v Praze. Tam jsem obhájil disertační práci a složil doktorát. 
K mým koníčkům patří sport - hraji fotbal, hokej, jezdím na kole a celý život jsem hrál tenis. Rád čtu - moje nejoblíbenější knihy jsou Tichý Don, Mistr a Markétka, Čaroděj z Horní Amazonie, Doktor Živago a další. V současnosti pracuji jako místostarosta největšího městského obvodu v Ústí nad Labem.

DOTAZ: Nezdá se Vám městská policie v Ústí zbytečná? Nebylo by lepší nechat všechno na státní policii? Zatím jediné co strážníci dělají pořádně, je rozdávání pokut za špatné parkování. Děkuji Vám za odpověď.
dnes 10:08
ODPOVĚĎ:Dobrý den, domnívám se, že městská policie by skutečně měla přesunout těžiště své činnosti z dopravy (to je úlohou státní policie, MP ji nemůže suplovat) k ochraně osob, veřejného pořádku, majetku obyvatel a k dodržování obecně závazných vyhlášek města. Musíme si uvědomit, že naše město má 97 tisíc obyvatel a rozlohu téměř 10 tisíc ha, a tak bude zřejmě také nutné zvýšit počet městských strážníků. To je však otázka peněz. Často slýchám, že městští strážníci by měli vyjít z kanceláří do ulic. Chtěl bych říci, že toto není pravda, je to fikce.
 
DOTAZ: Dobrý den. Pane Turku, s kým půjde ODS v případě volebního úspěchu do koalice? Děkuji za opdověď
dnes 10:13
ODPOVĚĎ:Dobrý den, tyto otázky se obvykle řeší až po volbách. Mohu Vám opovědět na to, s kým rozhodně do koalice nepůjdeme - s komunisty.
 
DOTAZ: Co nejvíce podle váš trápí obyvatele města a jaký je váš recept na řešení?
dnes 10:38
ODPOVĚĎ:Dobrý den, podle mého názoru je asi největším problémem města vysoká míra nezaměstnanosti, která se dlouhodobě pohybuje nad celostátním průměrem. Zaměstnanost však nelze z pozice města signifikantně ovlivnit. 
K dalším problémům patří bezpečnost v ulicích města, špatný stav silnic (hlavních i vedlejších), nedostatek parkovacích míst zejména v sídlištích, opakující se povodně a známý evergreen - nedostavěná dálnice D8 na Prahu. Řešení těchto problémů můžete nalézt v našem volebním programu. 
Navrhujeme v něm přesunout těžiště činnosti městské policie z dopravy směrem k veřejnému pořádku a (v případě finančních prostředků) navýšení počtu městských strážníků, pro období 2014 - 2018 stanovit pro vedení města jako prioritu rekonstrukce místních komunikací (hlavních i vedlejších), vyhledávat místa pro výstavbu parkovacích domů, nabídnout včlenění pojištění majetku občanů, kteří bývají opakovaně zasaženi povodněmi, do tzv. velké pojistky města.
 
DOTAZ: Myslíte si, že vše, co jsme jako náměstek v minulosti udělal, je v pořádku?
dnes 10:43
ODPOVĚĎ:Dobrý den, určitě si nemyslím, že VŠE, co jsem v minulosti udělal, je v pořádku. Každý dělá chyby. Já se však za nic nestydím.

DOTAZ: Hezký den pane Turek, bydlím na Střekovském nábřeží, ale ptám se za všechny!!! občany, kteří žijí v tzv. povodňové zóně a to bez ohledu kde kdo bydlíme? Po povodni v loňském roce nám začaly pojišťovny dávat výpovědi z pojistných smluv a protože jsme v nejrizikovější zóně č. 4. Pojišťovny jsou ochotné smlouvy uzavřít, ale s vyloučením povodní a nebo záplav, což nám neřeší škody, které by při živelných událostech nastaly. Navíc platíme daně z nemovitostí zrovna tak, jako všichni ostatní občané v Ústí nad Labem a přitom ještě dnes nemůžeme přízemní prostory (jako jsou garáže, sklepy, prádelny apod.) ke svým účelů, řádně využívat, protože díky vlhkosti se práce teprve po více jak roku dokončují.

Na Střekovském nábřeží není dodnes dořešena kanalizace, která nezvládá přívalové deště a dochází k zaplavení chodeb, sklepů, garáží a přízemních nebytových prostor. I když jsme dostali příslib Magistrátu, že se kanalizace dořeší, nikdy se tak nestalo.

Dále se nás začíná dost nelibně týkat soužití s tzv. nepřizpůsobivými občany a to hlavně díky ubytovnám, kterých, pokud dobře počítám, jsou na Střekově už 3. V neposlední řadě je nekontrolovatelný počet těchto občanů i v Železničářské ulici. Vadí nám jejich hlučné chování, nepořádek kolem těchto objektů a v neposlední řadě na Střekově vzrůstají krádeže ve sklepích a nebytových prostorách.

Jak nám pomůžete tyto situace řešit, pokud byste se stal primátorem? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
dnes 11:14
ODPOVĚĎ:Dobrý den, reagoval bych postupně na Vaše otázky:
1. Díky opakujícím se povodním majetek některých občanů nelze pojistit vůbec a nebo jsou nuceni platit abnormálně vysoké pojistné částky. Nabízím včlenit zcela a nebo zčásti pojištění majetku těchto občanů do velké pojistky města v rámci tzv. pojištění cizí věci tak, aby výše jejich pojistného byla srovnatelná s lokalitami mimo záplavová území. A to pokud možno bez navýšení, případně pouze s minimálním navýšením roční pojistné částky města.
2. Dobře vím, jak obyvatele Střekovského nábřeží tento problém trápí. Nejde přitom o značnou částku a tak bych udělal všechno pro to, aby se v městském rozpočtu našla.
3. Jsem informován o tom, že paní starostka Střekova vyvíjí všechny aktivity, které jsou pro řešení této problematiky možné - dohledová služba, kontroly ubytoven tzv. akční skupinou, častější interval hlídek státní a městské policie. Jádrem řešení tohoto problému je však změna legislativy. Doplatek na bydlení nesmí být poskytován na lůžko (osobu), ale na prostor. Přispět by mohlo také zvýšení počtu městských strážníků.
 
DOTAZ: Jak mám rozumět tomu, ze posilite pravomocí obvodu? To jako ze presunute magistrátní úředníky na obvody? Zatím se zda, ze z centra do obvodu moc podpory nejde.
dnes 11:35
ODPOVĚĎ:Dobrý den, chtěli bychom posílit nejen kompetence, ale i odpovědnost městských obvodů. Městské obvody jsou blíže k lidem, občané města žijí v městských obvodech. V oblasti kompetencí jsme měli na mysli např. přesunout zimní a letní údržbu chodníků z Magistrátu na obvody, přidělování investičních dotací např. na výstavbu parkovacích míst či dětských hřišť, k diskusi je převedení některých místních poplatků např. poplatku za komunální odpad.