28. srpna 2017

Dům se staví od základů, ne od střechy směrem dolů

(Ústecký deník) Miroslava Lazarová, zastupitelka statutárního města Ústí nad Labem, zastupitelka MO Střekov a bývalá starostka Střekova reaguje na článek o využití budovy bývalých jeslí na Kamenném Vrchu.

"Práce zastupitele, radního či starosty je velmi komplikovaná a složitá. Myslím, že po počátečních očekáváních to začíná docházet i vítězům posledních komunálních voleb. Nechtěla jsem doposud jejich práci veřejně komentovat, či snad rovnou kritizovat. Musím ale uvést na pravou míru nepřesnosti ohledně budovy v Kamenné ulici č. 3 ve vyjádřeních současného vedení střekovské radnice. Nesmírně mne totiž mrzí, že starostka Střekova Eva Outlá hovoří o této budově jako o něčem, co bylo roky zanedbáváno a je třeba to spasit. Především tuto nemovitost ve správě střekovského obvodu mohla již třetím rokem využívat Policie ČR a do pokladny radnice přinést zhruba 2 miliony korun. Už v roce 2014 dokonce na její kompletní rekonstrukci schválil dotaci Operační program životního prostředí. Mimo jiné jsme počítali i s dětským dopravním hřištěm. Přípravy projektu stály nemalé úsilí a předcházela mu řada složitých jednání. 
Policie zároveň mohla dohlédnout na přilehlé víceúčelové hřiště, o které žádali nájemníci panelových domů v sousedství. Nové vedení, jehož je součástí starostka Eva Outlá, projekt bez diskuse zrušilo a smetlo ze stolu. Příznačné pro současné vedení obvodu jsou velkolepé projekty a cíle bez sebemenší reflexe současné společenské, politické a ekonomické situace města i obvodu. Náš původní projekt možná nebyl vznosný, nicméně ekonomicky výhodný. Pro úplnost dodávám, že i pro budovu, kterou dnes policie na Kamenném vrchu využívá v Truhlářově ulici 30, bylo připraveno využití coby zdravotního střediska. 
Předpokládám tedy, že si místostarosta Střekova Stanislav Dunaj na anabázi kolem budovy v Kamenné ulici 3 vzpomene a starostce Outlé vysvětlí, že obvod mohl dávno opravovat chodníky za peníze, jež by pronájem Policii ČR naší radnici přinášel. 
Nicméně doufám, že se ku prospěchu všech Střekovanů podaří, byť s velkým zpožděním, dokončit nový projekt. Je ovšem třeba mít stále na paměti, že dům se staví od základů, ne od střechy směrem dolů."

Miroslava Lazarová

zastupitelka statutárního města Ústí nad Labem
zastupitelka městského obvodu Ústí nad Labem - Střekov