17. září 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA ODS BRNO-MĚSTO

Současné vedení Brna zmrazilo projekt JKC na dlouhá léta. Podzemní garáže zůstanou nevyužity?

Na poslední chvíli před volbami odtajnilo vedení Brna aktuální stav přípravy Janáčkova kulturního centra. To mělo vyrůst na rohu ulic Veselá a Besední během pár let. Dle zveřejněných informací je ale upravený projekt koncertního domu v rozporu s vydaným a platným územním rozhodnutím, zasahuje nově na cizí pozemky, které město nevlastní, a pravděpodobně porušuje uzavřenou licenční smlouvu. Studio M1 Architekti, které v minulosti ve veřejné soutěži uspělo se svým projektem, tak na město podle dostupných informací podalo nebo v nejbližší době podá žalobu. Vedení Brna tak čeká soudní spor, jehož trvání může být v řádu let, a může navíc skončit povinností města uhradit vzniklou škodu. Hrozí, že přes veškeré sliby současné koalice se výstavba JKC minimálně výrazně opozdí, nebo nezačne vůbec.

„Stavbu JKC v Brně jsme před 4 lety zahájili a věřím, že i přes aktuální a dle všeho zásadní komplikace způsobené současným vedením města, se nám ji podaří opět nastartovat a co nejdříve dokončit. Ihned po volbách provedeme revizi a kontrolu problematických rozhodnutí současné koalice tak, aby se Brno dočkalo nového koncertního sálu v co možná nejkratší době,“ konstatovala kandidátka na primátorku města Brna za ODS Markéta Vaňková.

Pokud budeme vycházet z představené vizualizace, upravený projekt je v rozporu s vydaným a platným územním rozhodnutím na stavbu JKC z roku 2013. Nově navržená stavba je totiž o patro vyšší a liší se od původního projektu i svými rozměry a hmotou.  Proces podání nové žádosti, průběh územního řízení a vydání nového územního rozhodnutí by však byl záležitostí několika let, s hrozbou možných komplikací a nejistým výsledkem. Upravený projekt také stavbu JKC podstatně prodraží. A to jak v investičních, tak provozních nákladech, přičemž tento nárůst se nezdá adekvátní a vyvolává otázky o jeho důvodnosti a oprávněnosti.

Prezentovaná podoba stavby JKC nově rovněž zasahuje do pozemků, které nevlastní město. Brno bude muset absolvovat složitá jednání o jejich získání s vlastníkem (Hotel International), což realizaci stavby opět zásadně protáhne a nejspíš i zbytečně prodraží. Město si navíc hodlá samo přivodit stav, kdy realizace důležité stavby v Brně bude v rukách třetích osob, jako je tomu například ve známém sporu o pozemky v lokalitě Lužánek.

„Prezentovaná změna projektu a z ní plynoucí nesoulad s vydaným územním rozhodnutím, žaloby na město pro porušení smluv, hrozící škody městu a zásadní oddálení stavby JKC v Brně, jsou pro mě doslova šokem. Pokládám to za bezprecedentní manažerské selhání, které budou muset napravovat příští vedení města,“ uvedl předseda brněnské ODS Robert Kerndl.

Stavbu Janáčkova kulturního centra připravilo a zahájilo minulé vedení města, kdy měla ODS v gesci rezort kultury. Územní rozhodnutí na 1. etapu výstavby (parkovací kapacity) bylo vydáno v roce 2013, stavba byla zahájena v roce 2014 a dokončena letos. Pro roky 2015-2017 jsme předpokládali zvládnutí přípravy 2. etapy JKC, tedy samotného koncertního sálu, a to s původními náklady a dle původního projektu. Stavba měla být financována z uspořených rezerv v rozpočtu města Brna, spolufinancována Jihomoravským krajem a státem a zahájena v tomto roce.

Namísto zahájení stavby sálu v tomto roce jsme svědky prezentace projektu, který Janáčkovo kulturní centrum v Brně na dlouhá léta pohřbí. Plnou politickou odpovědnost za tento stav nese stávající brněnská koalice, především hnutí ANO primátora Vokřála, které řídilo investiční politiku města, a hnutí Žít Brno náměstka Matěje Hollana, které mělo na starosti rezort kultury.

 

Podzemní garáže zůstanou nevyužity?

Vzniklé parkovací kapacity pro JKC se stávající vedení města rozhodlo nezpřístupnit, takže stále neslouží veřejnosti. Vzhledem k problémům, které nastaly s výstavbou JKC, i vzhledem k nekoncepčnosti a nezvládnutému rezidenčnímu parkování je však proto potřeba znovu přehodnotit možnost jejich otevření. Zatímco v centru města motoristé nemají kde parkovat, na Veselé je připraveno bezmála 200 míst, která by mohla být v dohledné době využívána. Pokud se ale stavba sálu oddálí, zakonzervovaný objekt podzemních garáží zůstane další roky ležet ladem, přesto bude vyžadovat nemalé peníze na údržbu místo toho, aby to přinášelo městu finanční prostředky a motoristům tolik chybějící potřebný komfort.

Otázkou také zůstává, zda by počet parkovacích míst vůbec dostačoval kapacitě koncertního sálu podle nového návrhu. Ten ji totiž navýšil o zhruba 300 míst (z plánované zhruba tisícovky diváků na 1300. Výstavba garáží ale v souladu s původním projektem odpovídala nižší návštěvnické kapacitě. Sál tedy nyní sice pojme více návštěvníků, ti ale nebudou mít kde zaparkovat a budou vznikat další problémy s parkováním v centru města… O navýšených finančních prostředcích nemluvě.