30. dubna 2015

Evropského SuperIštvána nepotřebujeme

Evropský prokurátor má zelenou, většina europoslanců plán na zřízení nového a zcela zbytečného úřadu posvětila. Občanští demokraté stejně jako jejich frakce EKR byli proti.

 
„Je s podivem, že se tomuto plánu u nás věnuje tak málo pozornosti. Všichni aktivisté proti různým ‚velkým bratrům‘ typu smlouvy ACTA jsou teď zticha, ale představa, že nám tady mimo jakoukoli kontrolu bude pobíhat nějaký evropský SuperIštván, je dost znepokojivá,“ řekl europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil.
 
Evropský prokurátor by měl dohlížet na finanční zájmy EU v jednotlivých členských státech. Podle Jana Zahradila se ale trestné činy v souvislosti s fondy EU stíhají ve všech členských státech. „Má tedy vzniknout zcela nový právní systém, který bude jen dublovat práci národních úřadů,“ řekl Jan Zahradil. „Řešit problémy se špatným čerpáním evropských fondů zakládáním nových úřadů je hloupost, zvláště ve chvíli, kdy vyšetřování na národní úrovni funguje a sama Evropská komise dokáže na zodpovědné kontrolní úřady velice efektivně tlačit.“
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP