5. března 2015

Nejednotná zahraniční politika vlády ohrožuje Českou republiku

“Zahraniční politika musí být stabilní a důvěryhodná, jinak nelze udržet podporu spojenců a respekt soupeřů. Kličkováním, ustupováním a nejasnou pozicí neprosadíme naše zájmy a neochráníme naši bezpečnost,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala v dnešní diskusi s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem.

Na semináři v Poslanecké sněmovně, který vyvolala Občanská demokratická strana, a který byl prvním krokem k dialogu mezi opozicí a vládou, varoval Petr Fiala před důsledky nejednotné zahraniční politiky: „Česká zahraniční politika je zcela nejasná a nejednotná, prezident mluví jinak než ministr zahraničí, ministr zahraničí zase jinak než ministr průmyslu a obchodu a premiér z ciziny kritizuje postoj náměstka ministra zahraničí. Když není zahraniční politika jednotná, tak je neúčinná a ve svém důsledku pro nás i nebezpečná.“

České národní zájmy jsou, podle předsedy ODS, bezprostředně ohroženy, mezinárodní řád je otřesen a je v našem zájmu, abychom jasně stáli na straně našich spojenců, západních demokracií. Jinak zájmy naší země neobhájíme. „Být mostem mezi Východem a Západem je velmi naivní. Naše historická zkušenost to dokazuje,“ doplnil.

http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER