28. října 2017

Zemanovo znovuzvolení vypadá jako formalita. ODS tomu chce zabránit

(FORUM 24) Bývalý primátor Bohuslav Svoboda se za Občanskou demokratickou stranu opět dostal do poslanecké sněmovny. V rozhovoru pro deník FORUM 24 zhodnotil nejen výsledek voleb, který má za velký úspěch, ale také rozhodnutí svého stranického kolegy Jaroslava Kubery nekandidovat v prezidentských volbách. Znovuzvolení Miloše Zemana teď díky podpoře hnutí ANO vypadá jako formalita, ODS ale udělá všechno pro to, aby formalitou nebylo.

 
Pane docente, jak hodnotíte výsledek Občanské demokratické strany ve volbách?
 
Já si myslím, že je to jednoduché hodnocení. Jedná se o mimořádně dobrý výsledek. Když se zamyslím nad tím, jak je politická scéna roztříštěná, a uvědomím si, že jsme druzí na pásce s procentuálním výsledkem, který je maximem možného, beru to jako veliký úspěch a zásadní návrat světel ramp.
 
Ovšem celkový výsledek voleb už pro vás asi tak pozitivní není.
 
Je to typická ukázka patového výsledku. Vždycky přináší problémy, když má nějaká strana příliš mnoho hlasů, ale zase ne tolik, aby postavila jednobarevnou vládu. Varianty jsou jen dvě – buď menšinová vláda s něčí podporou, nebo předčasné volby.
 
Jaká varianta je podle vás v momentální situaci nejlepší?
 
Když před to předsuneme, že je to nejlepší varianta ze všech těch zlých, stejně jako demokracie je nejlepší ze všech špatných systémů vlády, jsem přesvědčen, že nejlepší variantou je menšinová vláda, která dává určitou silovější pozici opozici. My jsme to zažili na magistrátu, kde vládl menšinově Tomáš Hudeček s TOP 09. Nebyla to žádná sláva, protože musel plnit to, co si přála sociální demokracie, ale když se na to podívám zpětně, pořád to fungovalo o dvě stě procent lépe, než funguje Praha teď.
 
A nejhorší varianta?
 
Komunisté, Okamura a ANO.
 
Od vás jako od lékaře by mě zajímalo, jak se díváte na to, pokud hnutí ANO ovládne resort zdravotnictví.
 
Jenom se prohloubí konflikt zájmů Andreje Babiše, protože jeho investice do oblasti zdravotnictví jsou veliké a systematické. U umělých oplodnění se stává téměř hegemonem této problematiky. Samozřejmě je třeba vědět, že zdravotnictví představuje obrovský objem peněz, je to 450 miliard korun. To není malá částka a jsou zde prostory pro práci s těmito prostředky. Jsem přesvědčen o tom, že zdravotnictví projde „racionalizační úpravou“, ale že všechny racionalizace budou směřovat k tomu, aby se lépe ovládalo.
 
U kterého ministerstva vidíte největší riziko v případě, že je bude řídit Andrej Babiš nebo někdo z jeho hnutí?
 
To je těžká otázka, protože můžete vzít jedno po druhém: zemědělství, finance, průmysl, zmiňované zdravotnictví… Všechny tyto oblasti jsou spojeny s konfliktem zájmů Andreje Babiše, všude investuje a obchoduje. Každé ministerstvo, které bude pracovat s evropskými dotacemi, to je také riziko. A to nemluvím o ministerstvu spravedlnosti nebo vnitru.
 
Váš spolustraník Jaroslav Kubera oznámil, že nebude kandidovat na post prezidenta. Mrzí vás to?
 
Čekal jsem to. Mrzí mě to, mám pana Kuberu rád, je to vtipný člověk, který se dovede dívat na politiku s nadhledem. Navíc je velmi úspěšný jako politik. Jeho pozice primátora se zdá být neotřesitelná. Myslím si, že je to člověk, který dovede zhodnotit situaci. Já to vnímám tak, že za současné konstelace, kdy Babiš oznámil, že ANO nepostaví svého kandidáta, jsou prezidentské volby v podstatě rozhodnuté. Z tohoto pohledu je možné toto rozhodnutí chápat, ostatně jako to, že si chce pan Kubera užít zlatou svatbu.
 
Vy jste přesvědčen o tom, že Miloš Zeman obhájí svůj mandát?
 
Myslím si, že proběhly nějaké dohody. Hnutí ANO teď prezidenta potřebuje a prezident potřebuje hnutí ANO. Když bude mít Babišovu podporu, je jeho zvolení prakticky jisté.
 
Očekáváte, že ODS podpoří některého z protikandidátů?
 
My jsme o tom ještě detailně nehovořili. Já to nevnímám jako věc, do které v tuto chvíli zasahuji. Názor na to, že volba prezidenta bude jen formální otázkou, je poměrně silný. My chceme ale udělat všechno proto (ostatně říká to i Petr Fiala), aby formální nebyla.
 
Vy sám za sebe byste někoho nepodpořil?
 
Já bych měl na Pražském hradě rád slušného, vzdělaného člověka, který má v sobě principy etiky a u něhož bychom mohli očekávat, že bude působit jako sjednotitel, jako prezident, který nám navrací slušnost. Samozřejmě by to měl být i člověk, který má nějaké čitelné, známé názory, které si umí zdůvodnit a lze s nimi polemizovat. Takovou osobnost bohužel zatím nevidím. Uvidíme, s jakým postupem přijde vedení strany.
 
V ODS vás ještě navíc čeká volební sněm. Jaká je nálada ve straně?
 
Vychází z volebního výsledku. Je fantastický! Vezměte si to, že ve volebních průzkumech jsme se nikdy nedostali nad páté místo, některé nám přičítali pět procent. Naprosto jednoznačně tak převládá názor, že politika, kterou jsme zvolili, je dobrá a lidé jí rozumějí. A že je třeba na této cestě pokračovat.
 
ODS tedy stojí za Petrem Fialou.
 
To, že by nestála, mě ani nenapadlo. Všechna hlasování jsou jednohlasná. Výkonná rada i poslanecký klub jej jednoznačně podporují, stejně jako volební i politický program. nemám pocit žádného záchvěvu jiných úvah.
 
Zmiňoval jste vedení pražského magistrátu. Překvapil vás výsledek ANO v hlavním městě?
 
V Praze získali dvacet procent, jinde mívají třicet. Dá se říci, že neuspěli. Kdyby tyto volby byly volbami na magistrát, paní Krnáčová není primátorkou a ANO není koaliční stranou.
 
Za rok budou volby komunální. Až opadne současná situace po volbách sněmovních a bude zvolen prezident, jistě se stanou tématem. Přemýšlíte už nad tím, o čem komunální volby v Praze budou?
 
Zásadním tématem bude, že za celou dobu vlády současné koalice se Praha zastavila. Kromě několika opravených chodníků se neděje vůbec nic, žádná investice neběží. Paní Krnáčová slavnostně otevřela tunel Blanka, který jsme postavili a vybudovali my. Nestaví se, ceny bytů rostou takovým tempem, že se to stalo obrovským problémem pro madé rodiny, které jsou vytlačovány na periferii. Není tu žádný systém, občanská vybavenost, doprava. Na tu rezignovali úplně. Je to ostuda.
 
(Autor: Johana Hovorková)
 
Bohuslav Svoboda

poslanec PČR