24. října 2017

Události ČT: Povolební jednání

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.


Rozhovor s Petrem Fialou v Událostech můžete zhlédnout na ČT.


Michal KUBAL, moderátor:
A v Událostech teď živě Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer, pane předsedo, ANO vám chce nabídnout koalici, vy to dopředu odmítáte, jak to bude vypadat? Vyslechnete si tedy návrhy Andreje Babiše nebo tu diskusi rovnou ukončíte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. My nebudeme jednat o účasti ve vládě, my jsme to jasně deklarovali. Taky pozvání pana předsedy Babiše se týkalo uspořádání v Poslanecké sněmovně, tak jsem to pozvání přijal a předpokládám, že o tom budeme mluvit.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se teď podívat na jeden argument, který zaznívá často z hnutí ANO, které upozorňuje, že se s ODS shoduje v mnoha bodech programu. Obě strany počítají s růstem důchodů nebo přísnějším vyplácením sociálních dávek. Podobné názory pak mají taky v oblasti zdravotnictví. Shodují se i v zavedení možnosti nadstandardní péče a připouští návrat poplatku za pobyt v nemocnici. Co se týká zahraniční politiky, obě strany odmítají přijetí eura. Hnutí ANO v tomto volebním období, ODS pak usiluje o trvalou výjimku. V čem se naopak ODS s vítězem neshodne, je vedle zmíněné EET i kontrolní hlášení. ANO ho chce zachovat, ODS zrušit. ANO dál odmítá soukromou těžbu lithia, ODS ji za přesně stanovených podmínek pro stát podporuje. Pane předsedo, neexistuje opravdu nic, co by vás přesvědčilo k tomu, že byste nakonec do té koalice šli nebo minimálně podporovali tu vládu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, neexistuje. My jsme přece před volbami jasně řekli, že s hnutím ANO Andreje Babiše nepůjdeme do vlády. Slíbili jsme to voličům, na to jsme taky dostali mandát. Musí si všichni zvykat na to, že to, co říkáme před volbami, říkáme i po volbách. Andrej Babiš dostal důvěru lidí, hnutí ANO je nejsilnějším politickým subjektem ve sněmovně, je na něm, aby začalo sestavovat vládu. Ale my děláme to, co jsme řekli. My jednat s hnutím ANO o vládě nebudeme.

Michal KUBAL, moderátor:
Teď se vás zkusím zeptat nejenom jako předsedy politické strany, ale i jako politologa, jak tedy vidíte nejpravděpodobnější řešení té povolební situace?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To se ukáže. Andrej Babiš měl před volbami spoustu řečí o tom, jak všechno zařídí, jak by si přál jednobarevnou vládu, jak to všechno domluví, no tak teď má příležitost, aby ukázal, jestli je schopen sestavit vládu. Pokud ne, tak budeme hledat další varianty. Ale předvídat teď, jak to bude vypadat, to opravdu nemůže nikdo.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme teď k tomu, co vás čeká zhruba za půl hodiny, ODS vás navrhla na funkci předsedy sněmovny, naopak ANO chce tuto funkci pro sebe, jak hodláte hnutí ANO přesvědčit, aby ustoupilo? Jaké argumenty použijete?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
O tom se budeme bavit. Já nebudu vzkazovat nikomu přes média, o čem chceme mluvit. O uspořádání Poslanecké sněmovny jako druhá nejsilnější politická strana považujeme za nutné diskutovat nejenom s hnutím ANO, ale samozřejmě ta schůzka s hnutím ANO je z tohoto hlediska důležitá.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká předseda ODS Petr Fiala, díky za váš čas.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.