19. ledna 2017

Interpelace na ministra financí ve věci LZS - výsledky tendru

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Martina Novotného na ministra financí Andreje Babiše ve věci LZS - výsledky tendru.

 
Martin Novotný:
Vážený nepřítomný pane ministře, v posledních interpelacích jsem interpeloval vašeho kolegu ministra zdravotnictví ve věci výsledků tendrů na provozovatele letecké záchranné služby. Nyní si dovolím v téže věci interpelovat vás, protože jste byl iniciátorem procesu, který vedl k rozjetí onoho kola těchto výběrových řízení.
 
Hlavní argumentací, která stála na počátku té vaší iniciace, byla snaha dosáhnout úspor při provozování letecké záchranné služby. U nás na Hané se často říká - já to řeknu nehanácky, česky, bez dialektu - laciné dvakrát placené. Výsledkem toho tendru je, že konkrétně v kraji, z kterého já pocházím, v tuto chvíli obstarává leteckou záchrannou službu společnost provozující vrtulník, který nedaleko od nás, v nedalekém Švýcarsku, je podobně předváděn, ovšem v leteckém muzeu. Jde o 25 let starý stroj. Zároveň panují vážné pochybnosti ohledně všech právních náležitostí tendru. Naplnění podmínek uchazečem apod.
 
Právě proto, že jste v té argumentaci ve snaze dosáhnout co největších úspor byl iniciátorem procesů těchto výběrových řízení, chci se vás zeptat, jak se na tento proces díváte teď. Zda se domníváte, že proběhl úspěšně, přestože jsem si vědom, že nenesete zodpovědnost za praktickou realizaci těch výběrových řízení, to nese minulé vedení Ministerstva zdravotnictví. Chci vás zároveň ujistit, že jak mezi obyvateli Olomouckého kraje, tak i mezi lékaři zasahujícími na záchrance nepanuje dobrá atmosféra. Je tam spíše atmosféra obav, které jenom posílila mimořádná událost mimořádného přistání vrtulníku. Děkuji.
Martin Novotný

poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružen