9. srpna 2016

Česká republika musí vyjednat výjimku ze společné azylové politiky. Harmonizace azylového práva je nepřijatelná

Harmonizace azylového práva a sociální podpory pro uprchlíky, jak navrhuje eurokomisař Oettinger, by zásadně poškodila suverenitu a právní řád členských států a byla by také bezpečnostním rizikem.

 
 
Právo rozhodovat o tom kdo a za jakých podmínek může pobývat na území naší země, musí zůstat v pravomoci českého státu. Česká republika si rovněž musí udržet možnost definovat a provádět svá vlastní kritéria při bezpečnostních prověrkách žadatelů o azyl.
 
Oettingerův návrh na celoevropské sjednocení sociální podpory pro žadatele o azyl by bylo možné realizovat pouze za podmínek další daňové a rozpočtové harmonizace. Tímto je jasné, že Komise chce i nadále posouvat EU směrem ke stále užší integraci a centralizovat moc v otázkách vnitřní bezpečnosti, daní a sociálních systémů.
 
Tento vývoj EU je pro nás nepřijatelný. ODS proto bude všemi prostředky vyvíjet tlak na vládu ČR, aby vyjednala trvalou výjimku ze společné azylové politiky a odmítala jakékoliv další pokusy o sjednocování v oblasti daní a sociální politiky.