12. července 2016

Postoj ANO ke komisi je taková gottwaldovská lidová demokracie

V pondělí se poprvé sešla sněmovní vyšetřovací komise k diskutované reorganizaci policie, která se stala předmětem sporů ve vládě. Vystoupit by před ní v následujících týdnem mělo celkem 13 lidí, mezi nimi i bývalý šéf protimafiánské policie Robert Šlachta. Když selhala vláda a některé další orgány, vyšetřovací komise se tím zabývat musí, vzkazuje kritikům její předseda, poslanec Pavel Blažek.

Máte za sebou první zasedání vyšetřovací komise. Jaký z toho máte pocit? Bude vyšetřovací komise fungovat dobře? Neprobíhají už teď nějaké spory, protože přeci jen v ní zasedají zástupci všech parlamentních stran?

Mám z toho prvního jednání dobrý pocit. K názorovým debatám samozřejmě došlo, ale byly vedeny věcně a korektně. A v podstatě až na pár věcí bylo hlasování jednotné. 
 

V komisi zasedají poslanci z různých stran s opačnými postoji. Myslíte si, že se v rámci komise dají eliminovat osobní názory? 

To je individuální věc. Za sebe můžu říct, že názor mám. Ale možná uslyším spousty věcí, které můžou můj názor změnit.
 

A jaký je tedy váš osobní názor na celý spor kolem reorganizace policie? 

To teď jistě neřeknu. To by bylo nejhorší, co bych mohl na startovní čáře udělat.
 

Promítne se váš názor nějak do vyšetřování komise, do jejího vedení? 

Vyšetřovací komise je politický orgán a na konci proběhne hlasování. Takže moje názory se určitě jedním hlasem do konečného rozhodnutí promítnou. Ale jaké budou, to teď nevím. Nějaký názor mám, ale jak jsem řekl, může se změnit.
 

Už se tu objevila i určitá kritika komise. Ministr financí Andrej Babiš řekl, že podle něj komise „nebude fungovat a vyšetřování bude nadlouho“. Je správné, že tímto způsobem znevažuje už teď práci vyšetřovací komise? 

Pan Andrej Babiš znevažuje v pondělí to, pro co byl ještě v neděli. On byl jedním z těch, kteří volali po vytvoření komise. Čili řídit se aktuálními náladami pana Babiše odmítám. On to prostě mění podle toho, co se mu zrovna hodí. Má právo, říkat si, co chce. A já mám právo to vyslechnout a myslet si o jeho změnách stanovisek ke všemu možnému, co chci. Hnutí ANO pro tu komisi hlasovalo, pokud ji neuznávají, nemuseli pro ni hlasovat. Napřed pro to jsou, do médií se pak vyjadřují opačně. To je taková gottwaldovská lidová demokracie, která se nám tímto způsobem vrací. Já jsem demokrat, ale ne gottwaldovský lidový.
 

Kritika jde i z vaší ODS. Expert pro bezpečnost Martin Červíček zase řekl, že pokud existuje nějaké podezření – tedy ten údajný „brutální únik informací“, o kterém mluvil vedoucí ostravské expozitury – měli by to posoudit a konat především státní zástupci a neměli by se tím zabývat poslanci. Nemá Martin Červíček vlastně pravdu, že pokud tu existují nějaké důkazy, že měl protimafiánský útvar už jednat? 

V policejní rovině má určitě pravdu. Nicméně v celém tom problému evidentně selhala vláda, selhaly některé další státní orgány, takže nezbylo než objasňování všech těch záležitostí ve vyšetřovací komisi. A té teď nezbývá nic jiného, než se tím také zabývat. Ale to neznamená, že paralelně se to nebude trestně-právně vyšetřovat, že policie to nemá vyšetřovat. Ale pokud máme objasnit, o co v celém sporu jde, tak se tím musíme zabývat také.
 

Nedůvěru v komisi ještě před tím, než vůbec začala fungovat, vyjádřil dnes již bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Vy jste s panem Šlachtou ve spojení, bavili jste se třeba o tom, proč v ni nemá důvěru? 

Naše rozhovory jsou zcela technické, pouze telefonické. Ptal jsem se ho, jako mnoha dalších, pouze na to, kdy má dovolenou, kdy nemůže přijít. Na probírání věcných témat nedošlo a ani by to tak nemělo být. Co má pan Šlachta na srdci a na jazyku, má říct na komisi.
 

Předpokládá se, že řada těch věcí, které se dozvíte od osob, které budete vyslýchat, by mohla být citlivého charakteru. Nebojíte se, že se dostanou na veřejnost informace, které by měly zůstat utajené, jen pro vyšetřování? 

Všichni poslanci, co tam sedí, podepsali závazek mlčenlivosti. Bude-li tam nějaký, omlouvám se za to slovo, pitomec, který to bude vynášet, tak na toho je pan předseda Blažek krátký. To je věc morálky každého poslance. Ale jak jsem řekl, mám z toho po dnešku dobrý pocit. Zdálo se mi, že všichni poslanci vyšetřovací komise chtějí pracovat ve prospěch věci a snad mediálnímu lákáni odolají. 

Sněmovní vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci celostátních policejních útvarů vyslechne některé státní zástupce, policisty, ministry i ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Celkem půjde o 13 lidí, přičemž seznam schválený na pondělní úvodní schůzi nemusí být konečný. Další zasedání komise se uskuteční ve čtvrtek 28. července, budou se už konat výslechy. Členové komise se dohodli, že jejich následující zasedání budou neveřejná.

(Autor: Tereza Vilímová)

Rozhovor vyšel na serveru ECHO24.cz.

 

 

JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
expert pro spravedlnost