12. května 2017

Miloš Zeman musí jednat, nebo má skončit

(FORUM 24) Je skandální, když prezident České republiky pohrdá právem a ústavou. Přitom v prezidentské přísaze sliboval, že bude zachovávat Ústavu a zákony naší země. A Ústava je základním zákonem této země. A jestliže v článku 74 je jasně napsáno, že prezident odvolává ministra na návrh předsedy vlády, tak musí Miloš Zeman neprodleně konat.

Je potřeba zmínit, že Miloš Zeman nejednal v souladu se zákony již dříve. Například při jmenování Andreje Babiše ministrem financí nerespektoval tehdy platný lustrační zákon, který ukládal jako podmínku jmenování ministrem předložení lustračního osvědčení. To však Babiš kvůli podezření ze spolupráce s StB nemohl doložit. Prezident Zeman ho však ministrem přesto jmenoval.

Premiér Bohuslav Sobotka chce nyní, aby Andrej Babiš skončil na postu ministra financí. Chápu ho a jen říkám, že to měl udělat již dříve. Babiš nedokázal vysvětlit své pochybné čachry s dotacemi, s placením daní a podle nedávno zveřejněné nahrávky se pokoušel ovlivňovat média, které donedávna vlastnil. To všechno jsou velmi pádné důvody pro změnu šéfa státní kasy.

Nejhorším na celém sporu však je, že hlava státu, která by měla být vzorem v dodržování práva, jej sama porušuje. Stejně tak jsou nemístné nové Zemanovy návrhy na řešení vládní krize, kdy by podle něj měly být buď předčasné volby, nebo by zároveň měli odstoupit premiéra Sobotka a ministr financí Babiš. To je nepřípustné. Ne, že bych byl proti předčasným volbám, ale prezident tu není od toho, aby podával alternativní návrhy na řešení vládní krize, ale podle Ústavy konal. Pokud by to i nadále odmítal, tak by měli začít konat senátoři a připravit na hlavu státu ústavní žalobu.

Vzpomínám si na film Noc na Karlštejně, kde císař a český král Karel IV. pronesl tuto větu. „Největší úctu před zákonem má mít zákonodárce sám.“ To jsou moudrá slova a jimi by se měli řídit všichni veřejní činitelé. Bohužel prezident Miloš Zeman dlouhodobě předvádí opak. Kromě nedodržování ústavy je na této věci alarmující i to, že oba aktéry spojují určitá ekonomická tajemství z doby, kdy Miloš Zeman jako tehdejší premiér prodával Andreji Babišovi jako podnikateli za podezřelých okolností a podezřele levně státní podíl v Unipetrolu či ekonomická tajemství Babiše se Zemanem při získávání chemického gigantu Aliachemu. Už jen smutným doplňkem je kauza Ferdinanda Peroutky, kdy prezident odmítá respektovat pravomocný soudní rozsudek, který mu nařídil omluvu.