24. dubna 2014

NORDIC WALKING - Borecký rybník a hvězdárna Rokycany

Místní sdružení ODS Rokycany a Jan Šašek, krajský zastupitel, si Vás srdečně dovolují pozvat na NORDIC WALKING – Borecký rybník a hvězdárna Rokycany. Sportovně-turistická vycházka s hůlkami v celkové délce 7 km se uskuteční v sobotu 26. dubna 2014. Sraz účastníků v 15:00 hodin v ul. Voldušská v Rokycanech (před hvězdárnou).

NORDIC WALKING - Borecký rybník a hvězdárna Rokycany (26. dubna 2014, 15:00 hodin)

Místní sdružení ODS Rokycany a Jan Šašek, krajský zastupitel, si Vás srdečně dovolují pozvat na NORDIC WALKING – Borecký rybník a hvězdárna Rokycany. Sportovně-turistická vycházka s hůlkami v celkové délce 7 km se uskuteční v sobotu 26. dubna 2014. Sraz účastníků v 15:00 hodin v ul. Voldušská v Rokycanech (před hvězdárnou). Po skončení vycházky (cca od 17:30 hodin) následuje v prostoru Hvězdárny Rokycany posezení s občerstvením, kde se k nám mohou připojit a popovídat si s námi i ti, kteří nebudou absolvovat vycházku. Pro prvních 10 účastníků budou k zapůjčení hůlky zdarma. Doporučuje zvolit vhodné oblečení a obuv.

Turisticky zajímavá trasa nás seznámí s Boreckým rybníkem a okolím. Rybník byl vypuštěn po povodni v roce 2002. V roce 2007 byla opravena hráz a v letech 2008 až 2009 bylo provedeno jeho odbahnění. Akce byla financována z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Státního fondu životního prostředí a rozpočtu města. Vycházku zakončíme na rokycanské hvězdárně, kterou si prohlédneme, a pokud bude přát počasí, podíváme se na nebeské hvězdy, které tam jsou překvapivě nejen v noci, ale i ve dne. K tomu nám pomůže nový dalekohled, který je 7. největším v České republice.

„Zveme všechny příznivce na sportovně- turistickou vycházku formou nordic walking. Výlet je zaměřen na seznámení se s technikou chůze s hůlkami. Trasa je zvolena tak, abychom i „něco zajímavého viděli“, poznali krajinu poblíž našeho města. Průvodcem bude lektorka Eva Kratochvílová, která je držitelkou platného certifikátu „cvičitel nordic walking“. Před samotnou vycházkou Vám bude předveden styl „severské chůze“ s holemi,“ s podrobnostmi zve Jan Šašek, zastupitel Plzeňského kraje a předseda Oblastního sdružení ODS Rokycany.

Při správné technice nordic walking se zapojuje až 90% svalstva a zvyšuje rychlost chůze. Díky holím je přenášena část hmotnosti na svaly paží, čímž se odlehčuje nohám. Hole též pomáhají k narovnání zad. Oproti běžné chůzi se při nordic walking spotřebovává více energie, což se pozitivně projevuje na úbytku přebytečných tuků. Trasa bude vyhodnocena sporttesterem, který bude zaznamenávat průběh aktivity, tj. polohu GPS souřadnic, rychlost, ušlou vzdálenost, převýšení, spálené kcal, srdeční tep atp.

„Předvedema Vám nordic walking tak, aby Vás zaujal, užili jste si jej naplno a přitom udělali něco prospěšného pro své zdraví. Těšíme se na Vás,“ uzavírá pozvání za všechny organizátory Jan Šašek.

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení