4. srpna 2014

Rozhovor se starostou města Holešova P. Svobodou

Na minulém zasedání zastupitelstva města bylo schváleno referendum týkající se zákazu výherních hracích přístrojů a terminálů v Holešově.

1) Z jakého důvodu se zastupitelstvo rozhodlo referendum vypsat?

Důvod je velmi jednoduchý. Tomuto konkrétnímu rozhodnutí zastupitelstva předcházela obšírná a velmi věcná a zajímavá diskuze zastupitelů města na dvou posledních zastupitelstvech na toto téma, z níž nakonec vyplynul většinový názor a rozhodnutí, že umožníme občanům Holešova vyjádřit se k situaci kolem případného plošného zákazu provozování zmíněných hracích přístrojů a terminálů, a to právě formou referenda.

2) Proč byl stanoven právě termín 6.9.2014?

Ohledně termínu konání referenda padlo od zastupitelů několik návrhů. Především je třeba zdůraznit, že musel být dodržen zákon, který nařizuje, že referendum musí proběhnout do 90 dní od rozhodnutí zastupitelstva, což znamená, že nejpozdější termín by byl někdy kolem 25. září. Padaly návrhy, aby to proběhlo co nejdříve, tedy někdy již v červenci nebo srpnu. Nakonec jsme celkem logicky zavrhli prázdninové období a dohodli se na nejbližším termínu po dovolených, a to právě na 6. září. Navíc jsme chtěli hlasování takzvaně odpolitizovat, aby si nikdo na tomto tématu nehonil v rámci předvolební kampaně účelově politické body, což v některých případech hrozilo. Jsem totiž přesvědčen, že občané Holešova jsou natolik rozumní a názorově vyspělí, že nepotřebují jakékoliv diskutované a případně i kontroverzní téma spojovat s politikou. V tomto případě s termínem komunálních voleb (což v této věci ani podle zákona nešlo). A tvrzení některých nejmenovaných zastupitelů a aktivistů, že pokud nebude referendum v termínu voleb, tak lidé k referendu nepřistoupí, je pro mne nepřijatelné. Takové tvrzení vnímám jako neférové podceňování holešovských občanů a jasný důkaz účelovosti takových snah.

3) Je vůbec schopno referendum problém hazardu celkově vyřešit?

Víte, problematikou zákona o provozování loterií a dalších podobných aktivit jsem se musel zabývat již dříve, ještě coby poslanec Parlamentu ČR. V té době jsem jako člen rozpočtového výboru absolvoval četná jednání v té věci se specialisty na Ministerstvu financí, Ministerstvu školství, mládeže a sportu, ČSTV, ale i se zástupci konkrétních provozovatelů těchto aktivit, jako byla SPORTKA - SAZKA, různé loterijní společnosti a další. Hlavními důvody takových jednání bylo především řešení financování sportu, kultury a dalších oblastí na všech republikových úrovních. Za posledních 24 let byl totiž státem postupně nastaven systém financování zmíněných oblastí přímo v závislosti na finanční výtěžnosti z loterií a dalších podobných aktivit. Bohužel, taková byla a částečně ještě dnes je realita. Stát nebyl doposud schopen systémově přijít s koncepcí, která by jednoznačně nahradila závislost na herním průmyslu. Za celou tu dobu nikoho nezajímala druhá strana mince, tedy strana morálky a společenského dopadu celého systému. Když jsem jako jeden z mála v té době upozornil na nesystémovost a nepřipravenost Ministerstva financí v souvislosti s novelizací zákona o loteriích, byl jsem médii a některými neinformovanými jedinci označen za zastánce hazardu. S tím jsem se ale vcelku hravě vyrovnal. Ale vraťme se k vaší otázce:- se znalostí věci mohu na závěr jen dodat, že referendum v Holešově, ale i kdekoliv jinde, bez celospolečenského systémového řešení pod taktovkou státu nic zásadně nevyřeší. Hráči se přesunou do sousední obce, kde zákaz neplatí, nebo do nelegální herny, které dle mých informací začínají vznikat v místech zákazů, případně se přeorientují na jiná média, jako je například internet. Bohužel, tím pádem bez možnosti vnější oficiální kontroly a výběru daní Referendum tak bude v samém důsledku posuzováno jako lokální morálně pozitivní postoj konkrétní skupiny občanů, který v každém případě vnímám a budu hodnotit vážně a s respektem.

30. června tohoto roku proběhla valná hromada VaK Kroměříž, které jste se zúčasnil:

1) Jak proběhla valná hromada VaK - schválení dividend a tantiémů?

Valná hromada v tomto případě řešila především změny stanov společnosti v souvislosti s novým občanským zákoníkem. To byla víceméně formalita. Co však bylo z pohledu našeho města důležité, bylo hlasování o rozdělení zisku mezi akcionáře, tedy schvalování dividend. Na předchozí valné hromadě VaK byly totiž dividendy většinovým vlastníkem společnosti, a to městem Kroměříž, zamítnuty. Důvodem byl záměr města Kroměříž kumulovat finanční prostředky na případný budoucí odkup akcií od minoritních akcionářů. Byl to tehdy jasný signál a důkaz toho, že město Kroměříž, jako majoritní vlastník, vždy rozhodne o osudu vody, výsledku hospodaření a veškerém dalším osudu společnosti VaK jednoznačně a jen ve svůj prospěch. Na této poslední VH pod tlakem nakonec milostivě Kroměříž spolu s ostatními odhlasovala rozdělení nerozděleného zisku společnosti mezi akcionáře ve výši 8,- Kč/1 akcii. Pro Holešov to znamená příjem ve výši zhruba 1.200.000,- Kč. 

2) Jaké jsou možnosti Holešova ovlivnit dění ve Vak?

Bohužel, v současné době, kdy  město Holešov vlastní minoritní balík akcií (cca 141 tis. ks), byť druhý největší, nemá téměř žádný přímý vliv. Navíc jsme se v roce 2003 úplatným převodem zbavili akcionářských práv, takže o nějakém vlivu v současné době z naší strany nelze vůbec hovořit. Můj názor je však takový, že bychom měli za každou cenu zpětným odkupem akcionářských práv a odkupem zbývajících akcií od dalších minoritních vlastníků vytvořit takovou protiváhu Kroměříže, abychom se mohli v budoucnu podílet na zásadním rozhodování o dění ve VaK, a.s. Kroměříž, především však o kvalitě a ceně vody. Rozhodně chci v této věci vyvolat zásadní jednání a diskuzi nejen u nás v Holešově, ale zcela určitě i s ostatními akcionáři. A právě problematiku kolem vody, kterou dennně všichni v Holešově pijeme, považuji za prvořadou, hodnou případného referenda, kdy bychom se měli všech našich občanů zeptat, zdali do takového náročného projektu jít, či nikoliv. Za samozřejmou pak v prvé řadě považuji širokou veřejnou vysvětlovací a odbornou diskuzi.