6. června 2014

Na slovíčko s panem starostou

Jak probíhají přípravy rekonstrukce náměstí? Mají občané Hulína možnost seznámit se s plánovanou vizualizací náměstí?

Momentálně je dokončena zadávací dokumentace pro výběrové řízení. To by mělo být vyhlášeno během tohoto týdne a vyhodnoceno během měsíce. Poté poběží zákonné lhůty pro možnost odvolání jednotlivých uchazečů. Pak bude podepsána smlouva a zahájena stavba. Termín zahájení se bohužel stále posouvá, ale dobrá administrativní příprava je v tomto případě důležitější, než naše přání být do hodů hotoví. To je samozřejmě nereálné. Souběžně s administrací výběrového řízení probíhá stavební řízení.

V čem se nové náměstí dle Vašeho názoru nejvíce změní?

Myslím, že nejvíce viditelnou změnou bude odstranění zbytku Leninova pomníku a staré kašny, namísto které je plánován nový vodní prvek, který na veřejné prostranství dle mého určitě patří. Další změnou bude vedení komunikace kolem radnice, které by mělo zvýšit bezpečnost provozu, rozšíření chodníku na této straně s jeho osazením lavičkami a novými stromy. Budou přebudovány také obě autobusové zastávky a chodníky podél hlavní silnice budou odděleny zeleným pruhem s výsadbou, to také pro zvýšení bezpečnosti chodců. Na větší straně náměstí vznikne plocha pro konání společensko-kulturních akcí včetně pódia. Do prostor podchodu budou vestavěna veřejná sociální zařízení. Tolik v maximální stručnosti.

V minulém čísle Hulíňanu jsme informovali o první etapě revitalizace sídliště Družba, je ve věci druhé etapy revitalizace tohot sídliště něco nového?

Město požádalo o dotaci i na druhou etapu regenerace sídliště Družba a s radostí konstatuji, že jsme minulý pátek byli informováni o tom, že jsme se žádostí jako jedni z mála v našem okolí uspěli. Předpokládaná cena této etapy je 9 miliónů korun. Pokud rozpočet města dovolí, chtěli bychom zahájit stavbu ještě v letošním roce.

Od investic se prosím přesuňme ke společenskému dění ve městě. Kromě toho, že jste jedním z organizátorů Benefičního koncertu v Hulíně, tak jste také společně s místostarostou Polákem převzal záštitu nad koncertem Evy Kývalové a nově nad prvním ročníkem festivalu dětských hanáckých souborů " Hanácké Hulín".

S místostarostou Petrem Polákem máme oba blízko k hudbě, proto chceme tuto oblast mimo jiné takto osobně podporovat. V Hulíně máme vynikající Základní uměleckou školu s jejími soubory a díky tomu také její vynikající a úspěšné absolventy. Jsme přesvědčeni, že právě oni mají dostat prostor ukázat doma, co umí. Podporujeme v této oblasti kromě vážné hudby a folklóru i další hudební žánry. Proto se město podílí i na organizaci a podpoře dechovkových festivalů a i např. tradičního hulínského Openfestu. Založení nové tradice pořádání folklórního festivalu dětských hanáckých souborů mi leží v hlavě již dlouho, a tak jsme se do jeho organizace letos pustili. Těším se, že to bude další velmi hezká akce, která bude mít odezvu u milovníků folklóru celé Hané. Také host festivalu BROLN s Františkem Černým bude určitě svou kvalitou jednoho z mála našich profesionálních folklórních souborů velkou ozdobou této nové akce.Záměrem je organizovat ji co dva roky tzv. na střídačku s Hanáckými slavnostmi v Chropyni. Chceme tak hanácký folklór, který není tak živý jako například slovácký, tímto způsobem podpořit a přiblížit posluchačům.

V květnu proběhly volby do Evropského parlamentu Nemá asi smysl hodnotit jejich výsledek, ale zajímal by mě Vás vztah k EU a případně i Váš názor na vstup ČR do eurozóny?

ČR vstupovala do jiné Evropy, než kterou je Evropa dnes. Do Evropy, která garantovala volný trh, volný pohyb pracovních sil a volný pohyb jejich občanů. Nebyla to tehdy Evropa se snahou po federalizaci, smazáním národních států a přehršlí nesmyslných předpisů a nařízení. Nebyla to Evropa, která zavázala členské země eurozóny splácet cizí dluhy, vytvářet zdroje pro záchranu neudržitelně fungujících ekonomik některých zemí atd. Vstup do eurozóny a přijetí eura osobně nepovažuji za výhodné pro naši zemi a hlavně pro její jednotlivé občany. Vývoj v některých zemích Evropy v době krize ukázal na řadu chyb, které společná měna způsobila.

A co zajímavá novinka v podobě gumových náramků I love Hulín, kde se budou rozdávat, popřípadě kde se mohou zakoupit?

Náramky nechceme prodávat. Záměrem bylo je používat jako drobné dárky především pro děti při různých příležitostech. Zájem o ně, a to i od řady dospělých, mě mile překvapil. Svědčí snad taky o tom, že řada lidí je na své město hrdá. A to je moc dobře.