26. května 2015

Ranní interview: Střet zájmů Andreje Babiše je mnohem hlubší

Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnál byl předseda ODS Petr Fiala. Hovořil o důvodech vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

 

 


Jiří CHUM, moderátor:


Opozice se dnes pokusí svrhnout kabinet premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Hlasování o nedůvěře vládě vyvolaly TOP 09, ODS a hnutí Úsvit kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Tvrdí, že poslanci z hnutí ANO upřednostnili zájmy svého předsedy, ministra financí Andreje Babiše. Ten je zároveň majitelem skupiny Agrofert, která se na výrobě biopaliv podílí. Sám Babiš ale odmítá, že schválením zákona zbohatne. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/ (záznam): 


Já těchto diskusí jsem se nezúčastňoval, protože já jsem se vyjadřoval za sebe, když tady někdo opakovaně lže, že já mám pět miliard. Nemám pět miliard. Nemá jako výrobce ani korunu. 

 



Jiří CHUM, moderátor:


Jenže trojice opozičních stran trvá na tom, že díky daňovému zvýhodnění biopaliv Agrofert vydělá nemalé peníze a že Andrej Babiš je ve vážném střetu zájmů. Jak o tom chtějí přesvědčit celou sněmovnu, na to už se budu ptát hosta Ranního interview, předsedy ODS Petra Fialy. Dobrý den.

 

 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

 

Dobré ráno.

 

 

 

Jiří CHUM, moderátor:

 

Pane předsedo, počty zatím hrají proti vám. Na vyslovení nedůvěry je potřeba 101 hlas. TOP 09, ODS a hnutí Úsvit dávají dohromady jen 52. Kde a jak chcete sehnat zbylých 49 poslanců proti vládě? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


To máte samozřejmě pravdu, matematicky to sedí, ale je to tak vždycky, protože když se opozice rozhodne vyvolat hlasování o nedůvěře, tak samozřejmě nemá 101 hlasů, kdyby je měla, tak sestavuje sama vládu. My nepředpokládáme, že se nám podaří získat 101 nebo 120 hlasů, ale předpokládáme, že můžeme ukázat veřejnost a já doufá, že i části vládních poslanců, na kolik je ten střet zájmů tady nepřijatelný v případě Andreje Babiše a na kolik už to přechází i v něco, co bych nazval zneužití moci, protože není možné, aby si jednotlivec ve vládě tímto způsobem přihrával finanční prostředky pro svůj obchod, pro svoje podnikání. A to, co je na tom vlastně to nejsmutnější, je, že mu to ostatní dvě vládní strany dovolují a ještě to kryjí. 

 



Jiří CHUM, moderátor:


I premiér Sobotka už minulý týden označoval vaši snahu za zbytečnou. Poslechněte si. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam): 


Opozice dnes nemá hlasy na to, aby mohla vyjádřit vládě nedůvěru v Poslanecké sněmovně. Bude to tedy spíše jen plané gesto. 

 



Jiří CHUM, moderátor:


V tom se asi shodnete. Jakými dalšími argumenty chcete přesvědčit veřejnost, že se nechcete jen zviditelnit před kamerami? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Podívejte se, my saháme k tomuto nástroji, tedy k vyslovení nedůvěry skoro po roce a půl. Pan premiér Sobotka, když byl předsedou sociální demokracie, tak to použil už po 4 měsících pravicové vlády. My s tím opravdu šetříme. A dokonce já tvrdím, že bych tento nástroj nikdy nepoužil a nesouhlasil s tím. Kdyby šlo jen o střet mezi pravicí a levicí, mezi socialistickou politikou Sobotkovy vlády a tím, co si myslíme my. Tady jde přeci o něco jiného. Tohle se vymyká tomu standardnímu střetu dvou koncepcí. Tady jde o střet zájmů, který nemá v demokratické společnosti co dělat a který také nemá v západních demokraciích obdoby. Prostě není možné, aby ministr financí byl největším podnikatelem v zemi a pro svoje firmy ze státních peněz získával výhody a ještě si k tomu upravoval legislativu? Kdyby k tomuto nedošlo, tak my hlasování o nedůvěře nevyhlásíme. Ale to, co se tady odehrává a jak k tomu vládní koalice lhostejně přihlíží, to je něco tak nepochopitelného, že si to opravdu zaslouží tento zvláštní nástroj, tedy vyslovení nedůvěry vládě. 

 



Jiří CHUM, moderátor:


A samozřejmě i mediální pozornost, která vám dnes bude věnována. Úvodní kolo té debaty o vládním návrhu na prodloužení podpory biopaliv se ale ve sněmovně vleče, už několikrát ho sněmovna přerušila, tak co chystáte, pokud vláda dnes hlasování o nedůvěře ustojí, jakože to vypadá, že ano. Budete přijetí zákona blokovat třeba i obstrukcemi? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Tam je potřeba se podívat na to, co se během toho hlasování dělo a to je jeden z dalších důvodů k vyslovení nedůvěry. Andrej Babiš sám řekl, že je připraven zrušit nebo že chce, aby se zrušila podpora biopaliv. Jeho poslanec to navrhl a potom hnutí ANO včetně Andreje Babiše tento návrh nepodpořil. To jasně ukazuje, že nějaké proklamace a populistické řeči, které Andrej Babiš používá, jsou vždycky podřízeny nakonec jeho byznysu, jeho ekonomickým zájmům, a to se stalo i v případě biopaliv. Já doufám, že to dnešní hlasování o nedůvěře povede aspoň k tomu, že vláda přehodnotí svůj postoj v otázce podpory biopaliv a nedovolí, aby došlo k tomuto zneužívání státních prostředků ve prospěch jedné firmy. 

 



Jiří CHUM, moderátor:


A pokud ano, chystáte se obstruovat? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Pokud ano, budeme zvažovat další kroky, ale tady nejde jen samozřejmě o tu podporu biopaliv. Ten problém střetu zájmů Andreje Babiše je mnohem hlubší. Podívejte se, z minulého týdne jeho firma zase získala zakázku od ministerstva pro místní rozvoj, které řídí nominantka hnutí ANO. On ten střet zájmů je permanentní, objevuje se v různých oblastech a je to něco, co má premiér Sobotka řešit, k čemu nemůže prostě mlčet a kde nemůže strkat hlavu do písku. 

 



Jiří CHUM, moderátor:

 

Říká předseda ODS Petr Fiala. Byl hostem Ranního interview Radiožurnálu. Díky za rozhovor, na shledanou. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Pěkný den, na shledanou.